Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid interessert meg for bilde og video og har hatt et kamera så lenge jeg kan huske. På videregående gikk jeg samfunnsfag og tok media som valgfag. Det var mye video og billedtaking, og det var så gøy at jeg valgte å utdanne meg til TV-fotograf. Et godt valg ifølge meg. Jeg kombinerer min største hobby med jobb.  

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber med digital innholdsproduksjon for Høyskolen Kristiania. Jeg har ingen vanlige arbeidsdager foruten at det vanlige er å jobbe med bilder og video.

Et prosjekt jeg jobber med nå, er i forbindelse med at vi er slått sammen med Musikkteaterhøyskolen. Da blir det en stor forestilling og min jobb er å følge musikerne, sangerne og skuespillerne i de mest spennende øyeblikkene. Jeg skal følge hele prosessen og lage en samlefil av det som skjer før, under og etter forestillingen. En slags feature, eller historiefortelling. Den blir publisert på YouTube, i alle sosiale kanaler og på skolens nettsider. Med denne typen prosjekt er det vanskelig å tegne et storyboard i forkant, men jeg har en tanke om hvilke klipp jeg trenger og hvordan jeg skal sy det sammen til slutt. Dette prosjektet varer i flere måneder og jeg skal innom og filme mange ganger for å få de rette klippene. I forkant av premieren må jeg redigere en del og jeg regner med at hele redigeringsprosessen vil ta en uke. 

Det kan bli mange planleggingsmøter. Spesielt når produksjonen er stor, må vi planlegge godt for å forsøke å være i forkant av det uventede.  

 Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok samfunnsfaglinjen med media tilleggsfag. Deretter tok jeg et toårig studie på Fagskolen Kristiania på linjen Film og TV. 

Jeg frilanset i to år før jeg fikk denne stillingen. Med Film og TV-studiet kan du selv velge om du vil lage spillefilm, drive med TV-produksjon eller innholdsproduksjon. Jeg er veldig glad i musikk og drømmen er å være med på turné som videojournalist.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du bør vite at TV-fotografyrket er fysisk krevende, med tungt utstyr og mange statiske arbeidsstillinger. Trøsten er at det finnes mye bra hjelpeutstyr. Er du ikke glad i levende bilder, ikke nysgjerrig - og på toppen litt menneskesky, så passer det ikke.

Image
Lisens
1

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å sitte igjen med en god følelse av å ha gjort noe bra og at jeg har fanget øyeblikk som betyr noe.  

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er mye tungt utstyr, og noen ganger kan det føles litt bortkastet å bære så mye for noen få minutters filming.  

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Kreative mennesker med et godt visuelt blikk. Det kommer godt med å tenke journalistisk. I mitt yrke gjør jeg stadig vekk intervjuer.  

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan bevege deg innenfor alle sjangere. Noen eksempler er TV-film, innholdsproduksjon, musikkvideoproduksjon, og du kan lage reportasjer og YouTube-sketsjer.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tjener rundt 500 000 i dag. Som nyutdannet ligger lønnen et sted mellom 450 000 og 550 000 kroner i året.  

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er et tøft marked. Mange vil drive med video og lærer yrket på egen hånd. Det betyr at det er mange utfordrere der ute. Kan du sakene dine, er god på deadline, er omgjengelig og flink til  å kommunisere, så er det gode muligheter. Du kan alltids frilanse og det markedet er stort. Mange lever fra prosjekt til prosjekt.