Teknisk tegner

– Å sette sammen ulike tegninger over rør, sprinkelanlegg, bygg og elektro og få det til å passe sammen, det er veldig gøy, sier Kjersti.
Portrettbilde av en dame med hestehale, svart genser og flerfarget nøkkelring rundt halsen. Hun smiler. I bakgrunnen er en hvit vegg.
Kjersti Titlestad, 36 år
Teknisk tegner/elektriker
Bravida, Bergen
«Å sitte igjen med et ferdig produkt etter man har funnet en løsning sammen med andre, det er gøy!»
― Kjersti Titlestad
Intervju:
Sigrid Hegge Eriksen
Publisert: 28.11.2023
«Å sitte igjen med et ferdig produkt etter man har funnet en løsning sammen med andre, det er gøy!»
― Kjersti Titlestad
«Å gjøre arbeidet sitt forståelig for andre er en viktig del av jobben.»
― Kjersti Titlestad

Hvorfor valgte du å bli teknisk tegner?

– Hovedgrunnen er at jeg synes det er veldig interessant å jobbe med programmer og tegning. Jeg jobbet som elektriker først, før jeg gikk videre og tok fagskole med teknisk tegning som et av fagene. Det var veldig spennende å skape ting på datamaskinen og lage «underlaget» for elektrikerne.

Image
En dame sitter å ser på en pc-skjerm og en tegning av elektrisk anlegg.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Akkurat nå er stillingstittelen min elektriker, men jeg har teknisk tegning som en del av arbeidet. Jeg har hatt tittelen teknisk tegner hos tidligere arbeidsgiver, og da jobbet jeg utelukkende med teknisk tegning.

Generelt består arbeidsdagen som teknisk tegner i stor grad av tegnearbeid. Som teknisk tegner innen elektro kan en typisk dag inkludere å samle skisser fra oppdragsgivere eller arkitekttegninger fra arkitekten og kombinere disse. Oppgaven er å lage et ferdig underlag for elektrikerne som skal utføre jobben. Dette involverer å sende tegningene til godkjenning, gjøre nødvendige endringer, og deretter utføre utskrifter og formateringer slik at tegningene er forståelige og tilpasset de som skal bruke dem. Disse utskriftene kommer i ulike formater, og det er viktig å sikre at tegningene er i riktig målestokk.

Jobben innebærer også kundekontakt for å innhente informasjon som er nødvendig for å utarbeide tegningene. Dette kan være privatkunder som har kjøpt leilighet i et nybygg og ønsker ekstra elektroniske løsninger, eller entreprenører i næringsbygg som har mottatt en bestilling og videresender den til oss for å utarbeide løsningen. Arbeidsoppgavene inkluderer også å sikre at alt er teknisk korrekt. I tillegg arbeider du med 3D-modeller, tar snitt og setter mål på tegningene, alt etter oppdragsgiverens ønsker. Tegning i 3D er noe av det morsomste med å være teknisk tegner. Å sette sammen ulike tegninger over rør, sprinkelanlegg, bygg og elektro og få det til å passe sammen, det er veldig gøy.

Mange av tegningene som lages er for dem som arbeider på byggeplass. Men før tegningene går ut til byggeplassen, er det en prosess med å koordinere de ulike tegningene og da er det en del møter med andre fag som skal bidra på prosjektet.

I min nåværende stilling arbeider jeg med teknisk tegning, spesielt med dokumentasjon av elektrikerarbeidet. Vi må lage tegninger som viser hva vi har gjort, spesielt hvis det er endringer i arbeidet. Min bakgrunn som teknisk tegner er svært nyttig i elektrikerarbeidet, særlig når vi må se på tegninger som krever de programmene tekniske tegnere bruker.

Hva kreves for å kunne jobbe som teknisk tegner?

– Jeg har utdanning på teknisk fagskole med elkraft, der et av fagene var teknisk tegning. For å kunne gå på teknisk fagskole er du nødt til å ha fagbrev. Jeg jobbet selv som elektriker med fagbrev, før jeg valgte å begynne på fagskolen.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer deg dersom du er tålmodig og liker å jobbe med datamaskinen. Å være litt kreativ er en fordel, i tillegg til det å ha en teknisk bakgrunn. Da vil man lettere forstå seg på det man skal tegne. Å være litt nysgjerrig på å prøve nye programmer er også fint, tror jeg. Man må gjerne «være litt på» og lære seg nye ting. I tillegg må man kunne samarbeide med andre og løse problemer etter hvert som de kommer opp, for å få arbeidet til å flyte for andre. Å gjøre arbeidet sitt forståelig for andre er en viktig del av jobben.

Å være teknisk tegner passer nok ikke folk som ønsker å arbeide fysisk. Det er mye stillesitting ved datamaskinen i dette yrket.

Hva liker du best med å være teknisk tegner?

– Det aller beste med å være teknisk tegner er problemløsningen. Å sitte igjen med et ferdig produkt etter man har funnet en løsning sammen med andre, det er gøy. Også synes jeg det tekniske generelt er veldig gøy, særlig det å jobbe med 3D-modeller.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst er kanskje det at man sitter mye stille i jobben.

Image
En dame står å snakker med to kollegaer som sitter og ser på noe på en tablet. I bakgrunnen er en kontorplass. Alle har på seg arbeidsklær.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det spørs litt på hvilken bakgrunn du har når du går inn i utdanningen eller yrket. Jeg er jo elektriker i bunn og du kan være teknisk tegner i mange ulike fag. Men har du teknisk tegner-bakgrunn, åpner mange muligheter seg opp. Du kan for eksempel jobbe med salg eller lignende, eller så kan du bruke kunnskapen innen andre yrkesfag. Du kan også arbeide enda mer spesifikt innen teknisk tegning og jobbe med detaljtegning og 3D-modeller. Du kan også jobbe med kun arkitekttegninger, for eksempel. Jeg vil si at det er veldig mange muligheter med en teknisk tegner-bakgrunn.

Hva kan man forvente i lønn som teknisk tegner?

– Man kan forvente en timelønn på rundt 320 kroner timen, kanskje. Men dette varierer nok veldig ut fra hvilken type teknisk tegner man er og hvor man arbeider.

Hvordan er sjansene for å få jobb som teknisk tegner?

– Dette er jeg ikke helt sikker på, men jeg tror absolutt det er sjanser for å få jobb som teknisk tegner. Jeg har selv fått flere forespørsler om andre jobber, så jeg tror det er greie sjanser.

Tilhørende utdanninger

Teknisk tegning og modellering

Utdanningen er en fordypning innen fagretningen bygg og anlegg (BIM og DAK). Du lærer å modellere bygningskonstruksjoner og tekniske anlegg i 3D-modelleringsprogram.

Finn studier