Teknisk tegner
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Da jeg gikk på ungdomsskolen, var vi en gang på besøk hos en videregående skole hvor de hadde et tegnerom for teknisk tegning. Jeg ble fasinert med en gang og hadde lyst til å begynne på denne linja. Foreldrene mine anbefalte meg å gå en annen retning, så jeg gjorde det og ble blåruss. Det var ikke noe for meg, ganske kjedelig egentlig, bortsett fra russetiden og gode venner som jeg fortsatt har mye kontakt med i dag.
Jeg hadde fortsatt lyst til å bli teknisk tegner, og etter gymnaset begynte jeg på skole for å lære det. Det er det gøyeste jeg har gjort noen gang!
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg er både teknisk tegner, administrerende leder og interiørarkitekt her i bedriften. Det er interiørarkitektur vi driver med, og med det følger en del teknisk tegning. Mye av arbeidsdagen min går naturligvis med til tegning, og det gjør jeg her på kontoret vårt. Jeg har også mulighet til å sitte på hjemmekontor innimellom, og det er deilig å ha denne muligheten.
For tiden holder vi på å tegne et treningsstudio, og senere i dag skal jeg reise dit for å ta bilder. Jeg skal lage en planløsning for studioet, og jobber tett med mange ulike fagfolk. Tegningene skal favne flere fag som rørlegger, elektriker og brannsikkerhet. Fagfolkene i disse bransjene kan legge inn sine ting i våre tegninger, og de går mye frem og tilbake mellom oss.
Det er mange hensyn å ta når vi jobber med interiørarkitektur. Det går et langt stykke ut over det å «bare» plassere møbler og velge farger. Universell utforming er noe vi ofte jobber med når vi tegner. Det betyr at vi skal legge til rette for at alle folk skal kunne komme seg frem i et bygg, selv om de for eksempel sitter i rullestol, bruker rullator, stokk eller er blinde. Dette har vi forskrifter og standarder på som må følges. Vi jobber også mye med materialvalg. Det kan være steder der møblene både må tåle urin og vask med sprit, og gulv som må være ekstra sklisikre. Vi har kontoret fullt av materialprøver.
I jobben min møter jeg mange forskjellige folk gjennom prosjektene vi jobber med. Det er møter, messer, konferanser, besøk av leverandører, befaringer og noen ganger er vi med på åpninger av lokaler vi har jobbet med. Det er veldig hyggelig å være med på åpninger, og se at lokalene blir tatt i bruk. Det er gøy å være med på hele reisen, fra opptegning til ferdig resultat.
Hva kreves for å kunne jobbe i dette yrket?
– Jeg hadde videregående fra før av, og gikk rett på en toårig utdannelse på yrkesskolen. Nå for tiden finnes det mange forskjellige måter å bli tekniske tegner på, både fagskoler og fjernundervisning, heltid og deltid.
Jeg har et år ekstra med yrkesrettet studie på den samme videregående skolen, som var tilpasset og tilrettelagt for tekniske tegnere og ingeniører. Her hadde vi et halvt år med isometrisk rørtegning og et halvt år med DAK-tegning. DAK-tegning betyr dataassistert konstruksjon. Dette tok jeg altså rett etter at jeg var ferdig med teknisk tegning. Det var noe som Arbeidsformidlingen arrangerte.
I tillegg har jeg to års utdanning innen interiørarkitektur.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Hvis man ikke tåler å jobbe mye med data, og stillesittingen som følger med det, er ikke dette jobben for deg. Det samme gjelder hvis du ikke kan jobbe med flere dataprogrammer samtidig.
Når det gjelder fysiske begrensninger, så er ikke det et problem i dette yrket. Siden vi jobber mye med universell utforming, må det være perfekt for en som har fysiske begrensninger, de sitter jo på kunnskap og erfaringer som andre ikke har, om hvilke hindringer man kan møte på.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Jeg liker at jobben er utfordrende og variert. Jeg møter mye folk, har supre kollegaer og et skikkelig flott kontor.
Jeg liker at det skjer mye, at det er mange møter og ting på gang, men det jeg elsker aller mest er når ting er avgjort og det kun er å produsere tegninger – da kan jeg spille høy musikk mens jeg tegner. Favorittoppgaven er å lage fine, ryddige og oversiktlige tekniske tegninger.
Hva liker du minst ved jobben din?
– Jeg synes fakturering og timeføring er kjedelig.
Hva slags type folk anbefaler du denne jobben for?
– Hvis man jobber innen interiør, så er det viktig å ha et ønske om å lage noe fint og funksjonelt for andre. Man bør også være glad i å møte mennesker, være ydmyk og god på kommunikasjon. Og så må man like å sitte foran skjermen og tegne. Man bør være strukturert, men også fri og spontan.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor dette yrket?
– Det er et behov for BIM (Building Information Model) teknikere nå. Dette er tegning av bygningsmodeller i 3D, og kan brukes til veldig mye. BIM er fremtiden!
Det er mange bransjer man kan jobbe innen: arkitektur, ingeniøryrket, offshore og eiendom. Veldig mange bransjer trenger tekniske tegninger. En kombinasjon av snekker og teknisk tegner vil være gull.
En utdannelse som teknisk tegner vil være et springbrett inn i mange bransjer, selv jobbet jeg både med rørtegninger, veitekniske tegninger og landskapstegninger før jeg havnet her jeg er nå. Det finnes veldig mange muligheter.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Snittlønna er på rundt 600 000, men hvor mye man tjener kan variere mye.
Hvordan er sjansene til å få jobb i dette yrket?
– Behovet er stort, og du vil få deg jobb. Utdannelsen er et utmerket utgangspunkt for videre utdannelse innen mange yrker. Det vil også gi veldig gode muligheter for en som allerede er rørlegger, snekker, elektriker eller lignende, og tar dette som etterutdanning.
Tilhørende utdanninger
Teknisk tegning og modellering
Du lærer å modellere bygningskonstruksjoner og tekniske anlegg i 3D-modelleringsprogram.
Finn studier