Tannpleier

Tannpleier Feride Memedi ble tidlig interessert i forebyggende helsearbeid.
Tannpleier Feride Memedi portrett
Feride Memedi, 26 år
Tannpleier
Ski tannlegesenter
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Som tannpleier jobber jeg mye med forebyggende arbeid innen tannhelse. »
― Feride Memedi
Tekst og foto:
Hege Enersen Bjerkelien
Publisert: 01.11.2021
«Som tannpleier jobber jeg mye med forebyggende arbeid innen tannhelse. »
― Feride Memedi
«Det er veldig givende å se resultater hos pasienter og kanskje spesielt der vi har klart å få kontroll på periodontitt. »
― Feride Memedi

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Tannhelse er noe jeg har hatt stor interesse for helt siden jeg startet på videregående skole, en periode vurderte jeg også å bli tannlege. Jeg har familie som er tannleger og leger, og har fått min inspirasjon derfra. Jeg valgte til slutt tannpleie fordi interessen min lå mer mot det å jobbe forebyggende og helsefremmende, enn det å reparere skader. Jeg er opptatt av helse generelt, og munnen er en del av kroppen som det er viktig å passe på. Det finnes mange mennesker som skjemmes for sitt smil, og jeg har lyst til å være en del av deres reise som kan øke livskvaliteten og få smilet på plass.

Image
Tannpleier Feride memedi bruker røntenbilder for å se etter hull og tannstein som ikke synes ved klinisk undersøkelse.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Pasientene kommer først til meg eller en av de andre tannpleierne. Nye pasienter fyller ut et helseskjema som jeg vurderer. Dette gir meg et raskt inntrykk av tannhelsen også; generell helse gjenspeiler seg i tannhelse.

Jeg gjør en undersøkelse av tenner og munnhule, og så tar jeg røntgen av pasienten. Jeg diagnostiserer og lager en plan ut fra det jeg har sett på den kliniske undersøkelsen og røntgen.

Hvis pasienten har hull, henviser jeg videre til tannlegen. Hvis jeg har funnet «periodontitt», som er en sykdom i tannens feste, behandler jeg dette selv. Dette er en veldig vanlig sykdom og noe av det vi jobber mest med. Behandling går i å rense tennene. Som oftest må vi gå ganske dypt under tannkjøttet for å få renset ordentlig, og ved noen tilfeller trenger pasienten bedøvelse. Jeg som tannpleier kan også sette en slik bedøvelse, det er bare bedøvelse i den store nerven bak ved underkjeven som jeg ikke kan sette. Det er det tannlegen som må gjøre. 

Behandlingen av periodontitt er mer enn bare tannrens hos tannpleier. Dette er noe pasienten selv må være med å forebygge. En del av jobben jeg gjør er å gi råd, veilede og forklare. Vi setter opp en behandlingsplan sammen. Ved noen tilfeller henviser jeg mine periodontitt-pasienter til en spesialist vi har her på huset.

Alle pasientene som kommer til meg, får en skikkelig tannrens, uansett om de har periodontitt eller ikke. En god tannrens er alltid god å få, det kan føles litt som en god «tannspa».

Jeg lager også skinner til pasientene til forskjellig bruk, for eksempel blekeskinne, nattskinne og bittskinne. Da tar jeg et digitalt avtrykk av tennene. Skinnene produserer vi ved hjelp av en 3D-printer. Bildene bruker vi også for å overvåke tannhelsen til pasienten over tid. 

Etter at jeg har hatt en pasient til undersøkelse eller behandling, skriver jeg en journal. Deretter bytter jeg behandlingsrom. Det er en tannhelsesekretær som rengjør det brukte rommet, og på den måten kan jeg bruke tiden min mest mulig på pasientene. Ingen her på klinikken har faste behandlingsrom. Når jeg skal ta inn en ny pasient, finner jeg et ledig rom på en digital tavle der alle rom er markert som enten ledig eller opptatt.

Jeg er tillitsvalgt for tannpleierne her på klinikken, og vi har av og til møter. Ved siden av full jobb, tar jeg en videreutdanning i helsefremmende arbeid. Det er jo ikke akkurat noen hemmelighet at jeg er spesielt opptatt av dette.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Man må ha generell studiekompetanse og en treårig bachelor i tannpleie. Dette kan man ta enten i Oslo, Bergen eller på Elverum. Jeg tok min utdannelse ved Elverum. Jeg kommer fra Oslo og syntes det først var veldig rart å flytte ut av byen. Det første året reiste jeg ofte til Oslo når jeg hadde fri, men etter hvert trivdes jeg godt med å bo på et roligere sted. Jeg hadde det veldig fint der. For å kunne jobbe som tannpleier må du like å jobbe med mennesker og innenfor tannhelse.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Man bør ha en normalt god fysikk. Arbeidsstillingen vil bli vond dersom man har problemer i nakke eller rygg, og generelt må kroppen tåle en del statisk belastning. Yrket passer ikke for de som ikke er glad i å ha mye kontakt med mennesker.

Hva liker du best med jobben din?

– Det er veldig givende å se resultater hos pasienter og kanskje spesielt der vi har klart å få kontroll på periodontitt. Det er også fint å se at pasientene mestrer den innsatsen de selv må gjøre for å få en god oral helse.

Jeg liker det å knytte bånd til pasientene, og det er alltid like stas å se dem igjen til neste kontroll.

Ellers er jeg glad for å kunne jobbe med varierte oppgaver. Her på klinikken har tannpleierne mer varierte oppgaver enn en del andre steder.

Hva liker du minst ved jobben din?

– Helt ærlig kommer jeg ikke på noe. Arbeidsplassen min er et skikkelig bra sted, rett og slett.

Image
Tannpleier Feride Memedi undersøker en pasient.

Hva slags type folk anbefaler du denne jobben for?

– Man må like å være sosial, og kunne snakke lett med folk. I det forebyggende arbeidet er det viktig å kunne få pasienten med på jobben det innebærer, og da må man ha kommunikasjonsevner og empati. Man må også være nøye og strukturert.

Mye av arbeidet vi gjør, er ting man aldri blir ferdige med. Periodontitt blir aldri helt borte og kan være et evig arbeid. Det samme er naturligvis forebyggende arbeid, og man bør virkelig ha tålmodighet med dette.

Jeg synes også det er viktig å ha et ønske om å hjelpe folk, og gjøre en forskjell.

Hvilke andre muligheter har man innenfor dette yrket?

– En tannpleier har mulighet til å åpne egen bedrift der de jobber som selvstendig næringsdrivende. Som tannpleier kan man også jobbe i team med kirurg og kjeveortoped.

Du kan undervise og jobbe innenfor salg også. Det finnes videreutdanning og mastergrad for tannpleiere i helsefremmende arbeid.

Her på klinikken er tannpleierne ansatt, men om en har lyst til å jobbe selvstendig, så kan man det flere steder.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er litt forskjellig fra de offentlige og de private klinikkene. Hos de private klinikkene tjener man nok litt bedre enn hos de offentlige, men til gjengjeld har man ikke den samme pensjonssparingen. Hos private klinikker kan man forhandle litt på lønn, og mange gir også provisjon.

Snittlønna til tannpleiere ligger på ca. 500 000. En begynnerlønn vil normalt være litt lavere.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Man får jobb, men må være innstilt på å flytte på seg. Det kommer til å bli flere og flere tannpleiere i fremtiden, da det er et større fokus på forebyggende arbeid nå enn det det var tidligere.