Taktekker
Hvorfor valgte du å bli taktekker?
– Valget var tilfeldig. Vi satt på skolebenken og læreren spurte om noen kunne tenke seg en dagstur for å se på taktekking. Jeg tenkte det var fint å bli med på tur. Turen ble annerledes enn jeg ville trodd på forhånd, vi fikk være med på prosjekter, se hva de holdt på med og høre hvordan hverdagen deres var. Jeg og en medelev tenkte at dette kunne være noe for oss, og i dag er jeg og vedkommende fortsatt kollegaer.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En vanlig arbeidsdag kan være slik: Jeg møter opp til et prosjekt til avtalt tid. Der går vi sammen opp på taket, lager en plan for hva vi ønsker å oppnå i dag, og så utfører vi arbeidet sammen. På slutten av dagen rydder vi opp så det er fint til neste dag. Arbeidstid er vanligvis klokka 07.00 – 15.00, mandag til fredag, og hvis vi reiser bort på oppdrag, starter arbeidsuka på mandag klokka 07.00 og avslutter på torsdag klokka 12.00.
Jeg sier det finnes to forskjellige typer arbeidsdag, hvor det enten er at vi møter opp på kontoret for å få gjennomgang av dagens arbeidsoppgave og finner frem material til det aktuelle prosjektet, eller at vi møter opp direkte på en arbeidsplass som vi har en lengre periode med arbeid på.
Vanligvis er vi to personer som jobber sammen, noen ganger tre. Hvis vi har større oppdrag, kan kunden være alt fra privatkunde som ønsker tak på enebolig eller terrasse, eller det kan være en stor entreprenør. Oppdraget varierer fra sted til sted. Typiske arbeidsoppgaver kan være å legge membran i en parkeringskjeller, kulvert, terrasse eller takhage.
Vi gjør også membranarbeid i tunneler og på bruer. Og vi monterer damptetting, eller isolerer med hard-isolasjon. Da legger vi fallplater som gjør at vi fører vannet dit vi ønsker når det renner fra taket. Vi monterer takbelegg og sveiser på etterpå, enten med robot eller flammekaster. Da blir skjøtene på takbeleggene 100 % tett mot vann.
Vi har også en del småoppdrag hvor de ønsker at taket skal tettes midlertidig. Dette kan være utsparinger i vegger, gulv og alt mulig. Vi gjør også servicearbeid, hvor vi sjekker taket til kunden årlig, utbedrer skader som har skjedd på taket, det kan for eksempel være en pipe som har kommet opp.
Vi bruker mye verktøy. Krokkniv, tommestokk, sag, flammekaster, varmluftsføner, grytekoker for grytetekking, slagbor og skrumaskin, for å nevne noe. Vi har alt dette verktøyet i bilen når vi kjører.
Værmeldinga er viktig å følge med på for en taktekker, da vi jobber ute 99 % av tiden. Vi sjekker været både morgen, formiddag, ettermiddag og kveld. Dette gjør vi for å tilpasse hvilken arbeidsoppgave som er lurt å gjøre når. Min erfaring er at det alltid er noe å gjøre, vi må bare gjøre en liten innsats med planlegging først. Som taktekker må du ha klær til alle typer vær, og klær som tåler varme da vi utfører mye arbeid med flammekaster. Sko må også tåle regn og varme.
Hva kreves for å kunne jobbe som taktekker?
– For å bli taktekker må du gå Vg1 Bygg og anlegg, og på Vg2 velger du Klima, energi og miljøteknikk. Så er det 2 år som lærling i bedrift i Tak- og membrantekkerfaget.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Yrket passer for deg som liker fysisk arbeid, liker å være utendørs, liker varierte oppgaver og å jobbe med både små og store oppdrag. Det innebærer løfting av takbelegg og isolasjon, det er takbelegg som er tyngst som veier 38 kilo, her bruker vi hjelpemidler som tralle for å gjøre den arbeidsprosessen lettere, ellers så blir det en del små løft.
Yrket passer ikke for de som ikke liker å bevege seg mye, og ikke liker å løfte så mye. Hvis du ikke liker å jobbe ute eller trives i regn og vind, så vil du ikke passe som taktekker.
Hva liker du best med å være taktekker?
– Jeg liker best å være ute, utføre arbeid som går raskt og du ser resultatet av hva du har gjort. Og jeg liker å være i takmiljøet, siden det er et sosialt miljø. Bedriften jeg jobber i har 17 ansatte.
Hva liker du minst?
– Når det kommer snø!
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du har mulighet til videreutdanning gjennom for eksempel mesterbrev. Med et fagbrev i taktekking så har du god praktisk kunnskap innen håndverk, så du har alltids mulighet til å bytte til et annet yrke innenfor bygg- og anleggsbransjen.
Hva kan man forvente i lønn som taktekker?
– Med utgangspunktet i 1750 arbeidstimer i året totalt, så tjener en taktekker et sted mellom 510.125 kroner og 577.000 kroner i året. Men noen tjener enda mer gjennom å jobbe på akkord. Det betyr at de får mer betalt jo flere oppdrag og jo raskere de jobber.
Hvordan er sjansene for å få jobb som taktekker?
– Det er gode sjanser, da dette yrket er i stor vekst. Det bygges mer og mer flate tak, og etter en viss tid vil det også være behov for rehab på takene. Så taktekker er et yrke som kommer til å vokse i årene fremover.
Tilhørende utdanninger
Tak- og membrantekkerfaget
Du får kompetanse innen taktekking av nybygg, rehabilitering, service og reparasjon av takbelegg og membraner.
Finn studier