Hvorfor valgte du dette yrket?

– Helt fra jeg var barn, ønsket jeg å jobbe i byggebransjen. Da jeg gikk på bygglinja på skolen, hadde jeg bestemt meg for at det var taktekker jeg ville bli. Jeg hadde en sommerjobb i firmaet jeg jobber for nå, og i tillegg kjente jeg sjefen min fra før. 

 

Image
Lisens
1

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Jeg begynner dagen på jobb klokka 07:00. Bedriften jobber mest med rehabilitering av tak, men også litt med nybygg. Når vi legger, eller rehabiliterer tak, bruker vi som oftest PVC, takstein, powertec (plater som etterligner takstein) eller asfaltbelegg.

På en byggeplass er det som regel et annet firma som setter opp stillas. Vi som er taktekkere sikrer taket med et gjerde rundt hele. Vi er svært nøye med sikkerheten, og setter aldri i gang med arbeidet før plassen er godt sikret. Mens vi setter opp, eller tar gjerdet ned fra taket, bruker vi sikkerhetsseler. På et tak skal vi også alltid ha to rømningsveier. Altså to steder vi kan komme oss ned fra taket. 

Jobben jeg gjør er å legge tak. En prosjektleder har bestemt hvordan det skal gjøres, og jeg gjør jobben slik det er planlagt. Ofte er det asfaltbelegg vi skal bruke. Da legger vi enkelt forklart, først en 3cm tykk isolasjonsmatte. Dette er kun for å hindre brann mens vi sveiser senere. Oppå dette legger jeg ruller med asfaltbelegg. Disse ligger med et overlapp, og blir sveiset sammen med en gassflamme. Flammen smelter undersiden av belegget, og når jeg drar over med en rulle, får jeg en tett overgang uten bulker og åpninger. 

Jeg legger også beslag. Det er for eksempel takrenner, nedløp og pipehette. Det er ikke jeg som lager beslaget. Dette er det blikkenslagere som gjør. 

Dette kan være en fysisk tung jobb. Vi prøver å planlegge arbeidet slik at det blir lettest mulig. For eksempel får vi heist opp materialer på takene. Vi prøver å få plassert dette utover taket, slik at vi må flytte lite på det. Rullene vi bruker med asfaltbelegg, veier mellom 45 og 60 kg. Jeg klarer å løfte det, men vil jo gjerne fortsette å være ung og sprek i mange år fremover. Da er det greit å bruke kraner til de tyngste løftene. 

Selv har jeg fagbrev som taktekker. Jeg har seks års erfaring, og kan brukes som "bas". En bas er ansvarlig person på en byggeplass. Når jeg har dette ansvaret, sørger jeg for at arbeidet blir gjort slik det skal, og at sikkerheten ivaretas. Om vi har lærlinger på plassen, er det jeg som har ansvar for disse. Dersom det er noe trøbbel eller feil, er det jeg som blir kontaktet. Jeg liker dette ansvaret. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– For å bli taktekker bør du ta et fagbrev. Da går du på bygglinja på videregående. Det første året er man innom flere fag innen byggebransjen, og det andre året velger du hvilken retning du vil gå. Etter to år på skolen, går man to år i lære og tar eksamen. Man kan jobbe som taktekker uten fagbrev. 

Hvem passer dette yrket ikke for?

– Dette er en jobb som krever god fysikk. Selv om arbeidsplassen gjør mange tiltak for å gjøre jobben enklere, står det igjen noen slitsomme oppgaver. Vi er mange ganger opp og ned på knærne, jobber i alle slags stillinger og løfter en del. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er skikkelig deilig å jobbe ute, spesielt når været er bra. Jeg blir brun på jobben, og det har jeg ikke noe imot. Ellers liker jeg veldig godt å sveise. Jeg ser at jobben jeg gjør blir pen. En godt utført jobb, gir en følelse av mestring. 

Jobben er aldri kjedelig. Jeg har flere ulike oppgaver, jobber på ulike steder. Ikke minst er det en veldig fin gjeng jeg har som kollegaer. Vi er gode kompiser.

Hva liker du minst med jobben din? 

– Dårlig vær kan være ubehagelig å jobbe i. Det kan bli både kaldt og vått. Hvis det regner kan jeg ikke sveise, og det er jo en jobb jeg liker godt å gjøre. 

 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Skal du ha denne jobben, bør du først og fremst like å jobbe ute med fysisk arbeid. Du bør sette pris på å utføre et godt arbeid, og like å se at resultatet blir bra. Ellers bør du være sosial, og like å jobbe med andre. Å legge tak, må gjøres ordentlig. En taktekker må være ansvarsfull både med tanke på kvaliteten i arbeidet, og sikkerhet. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor dette yrket?

– Du kan jobbe som hjelpemann eller bas på en byggeplass. Som hjelpemann gjør du arbeid med tak uten ekstra ansvar. Hvis du har litt erfaring, og har tillit fra ledelsen og kollegaer, kan du få rollen som bas. Du tjener da litt mer, og kan også få firmabil. 

Med fagbrev, og flere års erfaring, kan du ta mesterbrev. Da kan du jobbe som prosjektleder. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Som taktekker med fagbrev tjener man ca. 450 000.

Hvordan er sjansene for å få jobb i dette yrket?

– Det er gode muligheter for å få jobb.

Tekst:
Hege Enersen Bjerkelien
Vi er svært nøye med sikkerheten, og setter aldri i gang med arbeidet før plassen er godt sikret.
Jeg liker å jobbe ute, og kan til og med bli brun på jobb.