Sykepleier

– Det er en utdanning som er verdt mye i arbeidslivet, men også i det daglige livet, sier Juni.
Ung kvinne med langt brunt hår i en hestehale, smiler til kamera i en mørkeblå sykepleieruniform. I bakgrunnen er det utsikt gjennom vinduet til skog og fjell.
Juni Engeberg, 28 år
Sykepleier
Trainee hos Haukeland universitetssjukehus
«Det er fint å ha så mye kontrast i hverdagen, for når noen dager ikke ender bra, så blir de gode dagene verdt så utrolig mye.»
― Juni Engeberg
Tekst og foto:
Anna Caroline Fladby
Publisert: 26.05.2025
«Det er fint å ha så mye kontrast i hverdagen, for når noen dager ikke ender bra, så blir de gode dagene verdt så utrolig mye.»
― Juni Engeberg
«Alle jobber bidrar til samfunnet, men denne jobben føles litt ekstra viktig.»
― Juni Engeberg

Hvorfor valgte du å bli sykepleier? 

– Jeg valgte å bli sykepleier fordi jeg ville jobbe med mennesker. Det har jeg alltid hatt lyst til, og det er helt spesielt å ha en jobb der du hjelper mennesker som står i sykdom eller en annen krise. Det gjelder pasienter, men også pårørende som har en syk mor, søster eller et barn.

Alle jobber bidrar til samfunnet, men denne jobben føles litt ekstra viktig. 

Image
Ung kvinne med lang brunt hår og mørkeblå sykepleieruniform, står og behandler en pasient som ligger i sengen. Hun klemmer noe på fingeren til pasienten. I bakgrunnen er det ulike maskiner som måler blodtrykk og annet.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Arbeidsdagene er ekstremt forskjellige. Det varierer fra hvilken tid på døgnet du jobber, hvilke arbeidsoppgaver man har og hvilke pasienter som er på sykehuset. 

På en helt vanlig dagvakt kommer jeg på jobb, får en rapport om hva som har skjedd fra vakten før, fordeler pasienter og leser meg opp på de pasientene jeg skal behandle.

Du kan ha svært ulike pasienter i løpet av en dagvakt: én som klarer det meste selv, kanskje trenger hun eller han hjelp med å hente mat og ta på seg strømpene. Og du kan ha en annen pasient som er helt pleietrengende. 

Du må alltid være flink til å vurdere hvor du skal sette av tid. Når du kommer på jobb kan det virke rolig og fredelig, men plutselig eksploderer det. Da må man være litt flink til å omstille seg. 

Vi jobber ganske tett på leger og andre sykepleiere, i større grad enn på sykehjem. Vi setter veneflon, stopper blødninger og er med på operasjoner. 

Nå jobber jeg på postoperativ avdeling, hvor vi overvåker pasienter etter operasjon. Det innebærer blant annet å følge med på blodtrykk, hjerterytme og oksygenmetning. Så lenge pasientene ligger hos oss, kan de også ha behov for annen hjelp.

Hva kreves for å kunne jobbe som sykepleier? 

– Det kreves en treårig bachelorutdanning i sykepleie, og for å komme inn på det trenger du studiekompetanse fra videregående.

På et mer personlig nivå, bør du være omsorgsfull og ha et ønske om å hjelpe mennesker. Det er ikke et yrke med enkle arbeidsoppgaver eller særlig godt betalt. Det er krevende, og i media får man stadig høre at vi er underbetalt. Derfor føler jeg at det er omsorgsdelen som må være viktigst for deg. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer for folk som er omsorgsfulle og bryr seg om andre. Du kan være flink på skolen og være best på medisiner og anatomi, men vi jobber også tett på mennesker. 

Det er positivt om du er en god samtalepartner og klarer å se hele mennesket. Vi gjør veldig mye mer enn å dele ut medisiner og behandle sykdom. Vi tar vare på pårørende og gir støtte når de trenger det. 

Det passer for folk som ønsker en variert arbeidshverdag, men det kan også være litt uforutsigbart. Du vet ikke hva som venter deg når du kommer på jobb. Du må være selvstendig og ha troen på deg selv når du står i situasjoner alene. Samtidig må du tørre å spørre om hjelp. Du samarbeider med blant annet leger og fysioterapeuter, og det er alltid kompetanserike folk i nærheten som ønsker å hjelpe deg. 

Du blir utsatt for veldig mye forskjellig, også ting du ikke har tenkt over på forhånd. Jeg husker da jeg var nyutdannet og skulle være med på min første spinalpunksjon. Da måtte jeg sette meg ned – jeg holdt på å gå i gulvet – men etter et par ganger blir du vant til det. Alt handler om eksponeringsterapi. Det blir bedre etter hvert. 

Hva liker du best med å være sykepleier? 

– Å jobbe med mennesker og å ha pasientkontakt. ​​Én ting er at du har et navn og en sykdom på en pasient, men det er så mye mer. Jeg elsker å bli kjent med folk på en helt annen måte, og at du kommer så tett på livene deres. 

Jeg liker å jobbe med friske pasienter, men også syke pasienter. Det er fint å ha så mye kontrast i hverdagen, for når noen dager ikke ender bra, så blir de gode dagene verdt så utrolig mye. 

Når jeg snakker med venninner så blir jeg skikkelig stolt over yrket mitt. Mye av det som er en vanlig arbeidsdag for meg, kan høres helt sykt ut for dem. Vi står i veldig mye som mange andre ikke får oppleve. 

Hva liker du minst? 

– Det jeg liker minst med yrket, er å komme på jobb og skjønne at man er for få folk. Da føler man at man ikke får gjort den jobben man ønsker å gjøre. Spesielt som nyutdannet sykepleier kommer man inn som et friskt pust og tenker at man vil gjøre det lille ekstra for alle, men så er det demotiverende når man skjønner at det ikke er realistisk. 

Man må gjøre prioriteringer, og det er litt kjipt fordi man vil gi alle den omsorgen de trenger, men så strekker man ikke helt til. Det er ikke din feil, men det handler om tid og ressurser. 

Image
Ung kvinne med langt brunt hår i en hestehale og mørkeblå sykepleieruniform, står og trekker medisin inn i en sprøyte.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det er et hav av muligheter. Jeg kjenner mange som har begynt på sykepleierstudiet uten å være helt sikre på om det er det de vil, men så fullfører de og har endt opp på mange ulike plasser. Man kan jobbe i ambulansetjenesten, på helsestasjon eller legevakten. Mange jobber hos hudpleieklinikker, innen forsikring, i forsvaret og offshore er en mulighet.

Jeg har for øyeblikket en trainee-stilling, noe man søker på høsten før man fullfører studiet. Stillingen gir deg mulighet til å prøve deg på tre ulike avdelinger i løpet av to år. På den måten får du erfart hvor du trives best, og når perioden er over, er du sikret jobb. Det er helt gull hvis du er nyutdannet, ønsker å flytte hjem etter studiene, eller er usikker på hvor du vil jobbe. 

Det er en utdanning som er verdt mye i arbeidslivet, men også i det daglige livet. I tillegg står du alltid trygt med en sykepleierutdanning om du skulle ha lyst til å gjøre noe helt annet. 

Hva tjener man som sykepleier? 

– Grunnlønnen som nyutdannet sykepleier ligger rett over 500 000 kroner. Men på lønnsslippen kommer det i tillegg kveld- og nattillegg, helgetillegg, helligdager – det utgjør en stor del av lønnen vår. Du kan ta en del ekstravakter, og det er lett å bygge opp ansiennitet basert på tidligere arbeidserfaring. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som sykepleier? 

– Det er veldig gode sjanser, men det spørs litt hvor du vil jobbe. Om du vil rett inn på sykehus må du kanskje se an litt hvilke muligheter som finnes, men de åpner opp stillinger hele tiden. I kommuner, på sykehjem og i hjemmesykepleien skriker de etter folk, så det er kjempegode muligheter.

Det finnes også de som ikke vil bli på bare ett sted, men som reiser rundt. Man kan nærmest jobbe som frilanser og leie seg ut til ulike bemanningsfirmaer. 

Tilhørende utdanninger

Sykepleie

Du lærer å pleie, støtte og veilede mennesker som er syke og skadde, eller som av andre grunner trenger det.

Finn studier