Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært interessert i menneskers fysiologi og anatomi, og jeg synes det er veldig givende å hjelpe andre. Nå i ettertid av utdanningen, og etter å ha prøvd å være sykepleier en stund, kan jeg se hvor mye mer som ligger bak yrkesbegrunnelsen min. 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber i en medisinsk avdeling, hvor det er mest planlagte pasienter som skal ha sykdomsutredning- og behandling, men det er også pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. 

Jeg starter alltid morgenen med å lese en rapport fra natten før, som gir meg oversikt over eventuelle hendelser som kan ha skjedd med innlagte pasienter. Basert på denne rapporten kan jeg lage en slagplan for hva jeg skal gjøre den dagen og fremover. Hvis det er innkommende pasienter har jeg innkomstsamtaler hvor jeg og legen kartlegger pasientens behov, gjennom observasjoner av helsetilstand. Deretter utfører vi tiltak, og til slutt evaluerer vi tiltakene.

Jeg koordinerer pasienten mellom helsetjenester, som for eksempel kostholdsveileder, psykolog, MR, CT, fysioterapeut eller sosionom. Som sykepleier er noen av mine arbeidsoppgaver å bidra til å stille diagnoser gjennom å ta ulike prøver og gjøre observasjoner. Jeg er også med på å lage behandlingsplaner for pasienten og utregning og utdeling av medisin. Midt på dagen kan en innlagt eller ny pasient bli akutt syk, og da må en klare å omstille seg kjapt og være fleksibel. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Når det kommer til utdanning må man ha en treårig bachelorutdanning innen sykepleie. Som person ville jeg sagt at du bør være faglig interessert, tilpassingsdyktig og flink til å kommunisere med både pasienter og kolleger. Man må også klare å se forbi pasientens sykdom, og se enkeltindividet som trenger hjelp – ikke bare til å bli frisk her og nå, men for å kunne få et bærekraftig og fullverdig liv.

Man må se personer, ikke pasienter – og det er det ikke alle som klarer.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette yrket passer ikke for en som ikke bryr seg om andre, og ikke er interessert i menneskets fysiologi og anatomi. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker veldig den faglige biten, siden jeg liker å lære mer og holde meg oppdatert innenfor mitt fagfelt. Gjennom arbeidsdagen får man alltid en utfordring og nok av variasjon. Dessuten liker jeg å hjelpe andre, og faktisk se målbare resultater og at personen blir friskere eller får nødvendig smertelindring. Det er veldig givende for meg å se at jeg kan for eksempel hjelpe noen til å mestre en funksjon bedre, som kanskje kan hjelpe dem for resten av deres liv. Slike ting gir meg mye.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det jeg liker minst er nok de dagene jeg føler meg utilstrekkelig, og det kan være ulike grunner til at man føler seg slik. Dessuten er det også en vanlig problem for sykepleiere å ha litt for lite tid og litt for få hender.

Image

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Man må tørre å ha en uforutsigbar arbeidsstil hvor man må bry seg om enkeltindividet. Det gjøres gjennom å by på seg selv for å skape gode og trygge relasjoner, sterk faglig kompetanse og å være villig til å brette opp ermene og få skitt under neglene. Man må være klar over at man ser mennesker ofte på sitt svakeste, og dette er mennesker som ikke er redde for å gi ærlige tilbakemeldinger om jobben din – både på godt og vondt.

Du må heller ikke være redd for å bla opp i en bok for å sjekke opp et symptom, sykdom eller behandlingsmetode. For å være sykepleier bør du ha et faglig engasjement og være godt oppdatert på det nyeste innenfor forskning, som medisiner, prosedyrer og sykdommer.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er det som er fantastisk med å være sykepleier! Det er kjempe mange videreutdanninger som du kan ta. Du kan for eksempel videreutdanne deg til å bli kreftsykepleier, helsesykepleier eller akuttsykepleier. Når du jobber som sykepleier vil du også finne ut hva som interesserer deg mest, og da får du en bedre indikasjon på hva du kanskje vil videreutdanne deg i.

Når det er sagt er det ingenting feil med å være bare sykepleier. Jeg har et inntrykk av at mange spør hva man skal videreutdanne seg i med en gang man er nyutdannet sykepleier, men det er bra nok å bare være sykepleier. Jeg lærer noe nytt hver dag og blir nok aldri utlært!

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man kan forvente at offentlige sykehus følger lønnstrinnene satt av Norsk Sykepleierforbund, som gir 410.000 kroner i årslønn som nyutdannet, i tillegg til offentlige instanser uten ansiennitet.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke noe problem! Hvis du er villig til å prøve ut litt forskjellige ting, så får du i de fleste tilfeller jobb. Du får ikke garantert en fast jobb, men et vikariat kan være en fin åpning for noe mer fast i fremtiden, det er i alle fall min erfaring.