Sykepleier

Erik Tørud var aktiv som barn, og det ble noen turer til legevakten. Det var der han fikk ideen om å bli sykepleier.
Sykepleier Erik Tørud står med hendene i siden iført hvitt arbeidstøy med navneskilt. Han har tatoveringer på armene, mørkblondt, kort hår, litt skjegg og bart. Han smiler til kameraet. Bak ham er det skjermer og apparater som han benytter i jobben.
Erik Tørud, 28 år
Sykepleier
Thorax Stepdown ved Oslo universitetssykehus, Ullevål
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg vil si at sykepleie passer for empatiske mennesker som er løsningsorienterte og som ikke liker å sitte stille for lenge.»
― Erik Tørud
Publisert: 29.08.2022
«Jeg vil si at sykepleie passer for empatiske mennesker som er løsningsorienterte og som ikke liker å sitte stille for lenge.»
― Erik Tørud
«Det jeg liker best med å være sykepleier er å være en sentral person for noen som går gjennom en vanskelig situasjon i livet. »
― Erik Tørud

Hvorfor valgte du å bli sykepleier?

– Det er todelt. Da jeg var liten drev jeg mye med idrett og havnet på legevakten noen ganger. Jeg syntes det var interessant å se samarbeidet mellom ulike yrkesgrupper, som leger og sykepleiere.

Det andre var at jeg drømte om å jobbe i ambulanse. Men jeg ville starte bredt, og med noe som kunne gi meg flere muligheter enn fagbrev i ambulansefag så jeg bestemte meg allerede i 8. eller 9. klasse for å utdanne meg til sykepleier. Da jeg hadde praksis under studiene trivdes jeg bedre på en sykehusavdeling enn jeg trodde.

Image
Sykepleier Erik Tørud er i ferd med å ta en blodprøve av en pasient på et sykehusrom. Vi ser bare armen til pasienten. Tørud smiler til kameraet. Han har mørkblondt hår, litt skjegg og bart.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Alle arbeidsdager starter med en kaffekopp, men dagene kan utspille seg ganske forskjellig avhengig av pasientenes behov og problemstillinger. Avdelingen jeg jobber ved, gir overvåkning og behandling av pasienter som har gjennomgått hjertekirurgi og lungekirurgi. Vi henter hjertepasienter fra intensiven én dag etter operasjon, og lungepasienter rett fra operasjon. De er hos oss i opptil tre dager før de flyttes til et lokalt sykehus eller en sengepost.

Noen dager har jeg pasienter som kommer rett fra operasjonsstuen, og det er min jobb å vekke disse og passe på at de er stabile nok til å flyttes til sengeposten. Andre dager kan jeg jobbe med pasienter som har vært inneliggende på sykehus i lengre tid, men som ikke er stabile nok til å ligge på sengepost. Vi har kontinuerlig overvåkning av blodtrykk, temperatur, puls, hjerterytme og stort sett de fleste av kroppens funksjoner. Vi gir medisiner samt utfører prosedyrer som også krever overvåkning til enhver tid.

Utover dette så har vi faste rutiner på medisiner, stell og hvilke undersøkelser og prosedyrer pasienten skal igjennom på dag null – tre etter operasjon. Vi bistår ofte legene med å gjennomføre disse, og noen gjør vi selv også slik som å ta blodprøver, EKG, skylle og fjerne dren eller fjerne medisinsk utstyr som pasienten ikke lenger har bruk for. Mye av jobben er også å håndtere uforutsette problemer og komplikasjoner som oppstår kort tid etter en operasjon, som blant annet hjerteflimmer, smerter og blødninger.

På slutten av arbeidsdagen skriver jeg rapport som jeg avgir til dem som skal overta pasienten. Jeg rydder rom, vasker utstyr og gjør klart for neste.

Hva kreves for å kunne jobbe som sykepleier?

– Jeg har bachelor i sykepleie fra Høgskolen i Innlandet på Elverum. I tillegg måtte jeg ha to års sykehuserfaring for å jobbe der jeg er nå. For å kunne jobbe som sykepleier må du kunne reagere fort og tenke klart i akuttsituasjoner. Man er helt avhengig av å kunne samarbeide godt med andre mennesker, både pasienter og kolleger fra ulike yrkesgrupper.

Du bør også være forholdsvis sosial siden jobben handler om andre mennesker. Det er en fordel å kunne tilegne seg ny kunnskap kjapt, da dette er et yrke i konstant utvikling, i tillegg må man stadig lære seg nye prosedyrer. Man må også kunne håndtere pasienter med flere utfordringer og sykdommer samtidig.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Jeg vil si at sykepleie passer for empatiske mennesker som er løsningsorienterte og som ikke liker å sitte stille for lenge, men heller liker å jobbe med kroppen og holde seg aktiv. Man må ha stor arbeidskapasitet, og klare å holde flere tanker i hodet samtidig i tillegg til å takle stressende situasjoner. 

Jeg går tredelt turnus, noe som er veldig vanlig i dette yrket. Da jobber jeg hver tredje helg og mange av helligdagene. Hvis du vil ha et liv med jobb 08–16 er kanskje ikke dette noe for deg. Sykepleie passer heller ikke så godt for folk som lett lar seg stresse, eller som sliter med å ta hensyn til andre mennesker.

Hva liker du best med å være sykepleier? 

– Det jeg liker best med å være sykepleier er å være en sentral person for noen som går gjennom en vanskelig situasjon i livet. I tillegg er det spennende å håndtere komplikasjoner og problemer som oppstår, samt å hjelpe pasientene med å komme seg etter operasjon. 

Hva liker du minst?

– Når behandlingen ikke er tilstrekkelig for å løse pasientens problemer selv om man har gjort alt man kan, og det ikke er mer å gjøre. Ellers syns jeg turnus blir tyngre og tyngre med årene som går, og jeg syns det er tungt å jobbe helligdager som jul og påske når jeg har familie som bor litt langt unna. Jeg kan heller ikke bare jobbe en halv dag, man må ta hele vakten.

Image
Sykepleier Erik Tørud

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– I sykepleie har man muligheter for å jobbe på veldig mange steder, som på sykehjem eller i hjemmesykepleie. De vanligste videreutdanningene er helsesykepleier, psykiatri, anestesi, operasjon og intensiv. Disse gir deg jobb på avdelinger der dette er aktuelt, man kan også kurses og jobbe i ambulanse, i forsvaret eller bli for et medisinsk firma, bare for å nevne noen. Mulighetene er mange og brede. 

Hva kan man forvente i lønn som sykepleier?

– Jeg tjener mellom 620–670 000 kroner med helg, helligdag, natt- og kveldstillegg, samt en ekstravakt i nye og ne og kanskje en dobbeltvakt iblant. Jeg har i snitt 120 overtidstimer i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som sykepleier?

– Det er svært gode sjanser for å få jobb som sykepleier, og i de største byene kan man også jobbe med nesten hva man vil da sykepleiermangelen er stor. 

Tilhørende utdanninger

Sykepleie

Du lærer å pleie, støtte og veilede mennesker som er syke og skadde, eller som av andre grunner trenger det.

Finn studier