Strikkehåndverker

– Det å skape noe fysisk og praktisk, er utrolig gøy, sier Vigdis.
Kvinne med brunt hår og brun ulltopp står foran en grønn busk.
Vigdis Valde, 53 år
Tekstiltekniker, kunstner, formidler
Selvstendig næringsdrivende, Frekhaug
« Jeg er veldig takknemlig for å jobbe med dette, fordi det er så variert. Samtidig setter jeg stor pris på å kunne jobbe kreativt og utforskende med fibre og tråder. »
― Vigdis Valde
Tekst og foto:
Nina Reynisdottir
Publisert: 14.03.2025
« Jeg er veldig takknemlig for å jobbe med dette, fordi det er så variert. Samtidig setter jeg stor pris på å kunne jobbe kreativt og utforskende med fibre og tråder. »
― Vigdis Valde
«Hvis du skal jobbe i bransjen, så kommer du mest sannsynlig til å måtte skape noe selv. Det finnes få 8–4 jobber som står ventende på deg.»
― Vigdis Valde

Hvorfor valgte du å bli strikkehåndverker?

– Jeg har alltid vært glad i å lage ting helt siden jeg var liten. Første gang jeg strikket var jeg fire år. 

Jeg bruker ull fra nærområdet, spinner mitt eget garn og farger ofte ulla med naturen rundt meg. Ved å strikke bruker jeg hendene, og jeg tror det er viktig å vedlikeholde tradisjonen med håndarbeid. Jeg ser på det som et viktig samfunnsoppdrag å formidle håndarbeid.

Det å skape noe fysisk og praktisk, er utrolig gøy. Samtidig er det jeg strikker mer enn et plagg, det er også en viktig kulturhistorie. Det er en hel prosess og en opplevelse, en slags samfunnskommentar.

Image
En kvinne med rokk lager garn ut av ull.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Uken min er ganske variert siden jeg er selvstendig næringsdrivende. Jeg jobber med håndverk, prosjektbeskrivelse, dokumentering, samt formidling og undervisning. 

Jeg lager bland annet funksjonell tekstil som jeg stiller ut som kunst. Håndverksmessig, rent teknisk, er arbeidsprosessene for å lage et verk, lange. Jeg bruker både vev, hekling og strikking som metoder. 

Det siste jeg lagde er et svært veggteppe som tematiserte tid og sted. Det er laget av ull fra lokale sauer og geiter. Verket fikk en egen konto på Instagram, som heter material_talk, der jeg sender direkte fra arbeidsøkter. 

En stor del av arbeidet mitt går til formidling og undervisning. Gjennom den kulturelle skolesekken (DKS), har Vibeke Koehler og jeg turnert med skrive- og tekstilverkstedet «Ullologi og maskemagi». I tillegg til å jobbe med formidling, undervisning, kurs og foredrag, jobber jeg med ulike kulturprosjekter i regionen her jeg bor. 

Jeg holder også spinnekurs og workshop. Det kan være for ulike oppdragsgivere, som festivaler, husflidslag, skoler og høyskoler eller jeg kan arrangere selv.

Hva kreves for å kunne jobbe som strikkehåndverker?

– Det er mulig å jobbe som autodidakt strikkehåndverker uten formell utdanning, men samtidig vil jeg si at utdanning alltid vil gi en god faglig ballast på bygge arbeidet på.

Utdanning er også viktig også for å bevare kunnskap i yrket. Norge er utsatt for mye kunnskapslekkasje, siden så mye av tekstilindustrien er flyttet til lavkostland. Det er en av grunnene som gjør utdanning viktig.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Helt grunnleggende må man ha en viss estetisk sans og interesse for håndarbeid. Det er en god sjanse for at du må drive eget foretak, så du må klare å drive deg selv. Det krever at du må ha selvdisiplin til å gjøre kjedelige ting, som å skrive e-poster eller prosjektbeskrivelser. Man må evne å ta kontakt med andre for å drive seg selv fremover. 

Det er vanskelig for meg å si hvem som ikke passer til dette yrket. Jeg tenker at hvis du tror du har noe å komme med inn i strikkeverdenen, så har du sannsynligvis det.

Hva liker du best med å være strikkehåndverker

– Jeg er veldig takknemlig for å jobbe med dette, fordi det er så variert. Samtidig setter jeg stor pris på å kunne jobbe kreativt og utforskende med fibre og tråder. 

Hva liker du minst?

– Det jeg synes er vanskelig, er de lange dagene hvor man gjør mer enn man orker, kanskje fordi mange ting kommer opp samtidig. 

Det kan også være vanskelige arbeidsoppgaver. Tekster og e-poster som er ubehagelige å skrive. Telefoner man gruer seg til å ta. Det er på disse dagene og i møte med slike arbeidsoppgaver det er viktig med selvdisiplin.

Image
En kvinnehånd som lager garn med en rokk.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan få jobb i relevante firmaer som jobber med produksjon, i tekstilindustrien.

Hva tjener man som strikkehåndverker

– Det er svært vanskelig å si hva en vanlig lønn er. Som selvstendig næringsdrivende er det varierende inntekt. Som ansatt er også lønn varierende ut fra virksomheten.

Hvordan er sjansene for å få jobb som strikkehåndverker?

– Hvis du skal jobbe i bransjen, så kommer du mest sannsynlig til å måtte skape noe selv. Det finnes få 84 jobber som står ventende på deg.

Jeg håper at det blir bedre sjanser fremover. Jeg tror at det er en bransje som kan øke og vokse gjennom et større behov for evnen til å produsere i Norge. 

Tilhørende utdanninger

Strikkefag

Du lærer å strikke plagg og tekstiler, samt bruk av verktøy, maskiner, materialer og teknikker.

Finn studier