Statsviter

– Som statsviter må du være interessert i politikk, stat og samfunn, sier Svein Erik Tuastad.
Portrett Svein Erik Tuastad, utendørs
Svein Erik Tuastad, 58 år
Statsviter
Universitetet i Stavanger
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Man må ha god kunnskap om hvordan partipolitikk og den offentlig sektoren fungerer. »
― Svein Erik Tuastad
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 08.09.2021
«Man må ha god kunnskap om hvordan partipolitikk og den offentlig sektoren fungerer. »
― Svein Erik Tuastad
«Alle kan i teorien bli statsvitere uavhengig av fysiske begrensninger, men man må være interessert i faget.»
― Svein Erik Tuastad

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte å bli statsviter fordi jeg alltid har vært interessert i politikk. Når jeg var 21 år gammel lurte jeg litt på om jeg skulle bli sosialarbeider eller om jeg skulle velge en mer samfunnsfaglig retning. Jeg begynte å studere, og etter hvert ble retningen min klarere. Jeg studerte først engelsk, noe jeg ikke er så verst i, og så studerte jeg statsvitenskap og politikk. 

Image
Statsviter Svein Erik Tuastad underviser på en tavle.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– På en typisk arbeidsdag for meg skal jeg lese noe og gi tilbakemeldinger, for eksempel til en masterstudent som skal skrive en eksamensoppgave. Jeg bruker også mye tid på å lage skikkelig gode eksamensoppgaver og å gi studentene veiledning. 

Jeg driver også med forskning, og er på innspurten av å ferdiggjøre en bok om sosialpolitikk. I tillegg har jeg akkurat skrevet en artikkel om barnevern og medvirkning, sammen med en student. Min oppgave var da å skrive hva medvirkning er. Denne artikkelen kan mange i barnevernet få god bruk for. Det er ganske vanskelig å skrive noe som slår an i internasjonale tidsskrifter, men det er noe man som statsviter ønsker å gjøre. Da må man følge med i samfunnet og ytre seg når det passer.

Jeg bruker også mye tid på å analysere valg, noe som mange forbinder med jobben som statsviter. Som statsviter skal du forstå hovedteorien og hovedforklaringene til hvorfor et valg blir som det blir. Man skal for eksempel forstå hvorfor velgertallene har endret seg fra 1960-tallet. Da må man kjenne til historien i landet og kunne se det store bildet for å trekke linjer. For å kunne gjøre det må man lese mye bøker om valg i Norge og i andre land. Man må også følge med på debatter, lytte til radio og lese relevante kommentarer andre skriver.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli statsviter må man ha en bachelorgrad innen statsvitenskap. Man må ha god kunnskap om hvordan partipolitikk og den offentlig sektoren fungerer. Det høres kanskje litt kjedelig ut, men jo mer du kjenner til det, jo mer interessant blir det.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg ville egentlig sagt at alle kan i teorien bli statsvitere uavhengig av fysiske begrensninger, men man må være interessert i faget.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best med å være statsviter er at det er så interessant og at du kommer så nært det som skjer i samfunnet. Du skal prøve å forstå samfunnet, ikke bare se på det. Det er veldig gøy synes jeg. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst er at det kan være vanskelig å skrive virkelig gode artikler og å få de trykt i store tidsskrifter. Det krever mye tid, og vi som statsvitere brukes til så mye forskjellig, så det kan være vanskelig å finne tid til skriving. 

Image
Statsviter Svein Erik Tuastad sitter på kontoret sitt med masse papir foran seg.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Som statsviter må du være interessert i politikk, stat og samfunn. Man må også være god på å skille hva som er ens egen politisk mening og hva som er statsvitenskap. Man må kunne jobbe systematisk og matematisk når det behøves. Det kan være positivt å ha et sterkt politisk engasjement og være emosjonelt involvert i faget, men man må også kunne forstå og lese om ting man ikke har vært interessert i før og som mange ser på som usexy.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange relevante stillinger innen ledelse, sosialpolitikk, kommunikasjon og lignende. Som statsviter er man en generalist, man kan mye og man kan jobbe med mange ulike ting. Noen jobber mye med forskning, andre med undervisning og noen jobber i aviser. Noen jobber også med å drifte og forbedre hele landet. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tenker at det er vanlig å begynne på 500 000 til 600 000 kroner. Etter hvert kan man forvente å tjene veldig bra. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror sjansene for å få jobb er veldig gode. Det er ikke overkapasitet på dette fagfeltet. 

Tilhørende utdanninger

Statsvitenskap

Du lærer om hvordan et samfunn er organisert og styrt politisk, om politiske system på ulike nivå, og om hvilke politiske handlinger samfunnets borgere utfører.

Finn studier