Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var historie, samfunnsfag og engelsk som interesserte meg mest på videregående. Derfor valgte jeg statsvitenskap. Det begynte som en interesse for internasjonal politikk, men underveis ble jeg mer og mer opptatt av norsk politikk, valg og medier. Etter å ha vært journalist og redaktør i studentavisen fikk jeg sommerjobb i VG. Det var ikke opprinnelig planen min å jobbe i en nyhetsredaksjon, men statsvitenskap er en veldig nyttig bakgrunn å ha. Flere av mine kollegaer er statsvitere. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er nyhetssjef for politikk og allmenn i VG og har ansvar for omtrent 12 journalister. De har igjen ansvar for ulike fagområder som politikk, helse, skole, forsvar og samferdsel. Sammen med journalistene planlegger jeg hvilke saker vi skal jobbe med. Det er ikke lett å forutsi hvordan arbeidsdagen blir. Nyhetsbildet bestemmer for oss. Akkurat nå følger vi debatter og politikere tett inn mot kommunevalget. I løpet av en arbeidsdag må jeg blant annet hjelpe journalistene med etiske problemstillinger, bidra med research og lese gjennom manus. I tillegg har jeg personalansvar. Min leder, som er leder for hele nyhetsavdelingen, bidrar i de prioriteringene jeg gjør.

Arbeidsdagen begynner klokken åtte og da har jeg allerede oppdatert meg på nyhetsbildet. Vi har morgenmøte klokken halv ni som ledes av min sjef. Etter det har jeg som regel møte med reportere og journalister som jeg skal følge gjennom dagen. I løpet av dagen har jeg ofte saksmøter med fotografer og journalister. En av mine oppgaver er å koordinere deres saker best mulig. Når jeg ikke er i møter, leser jeg manus og gir tilbakemeldinger. Jeg blir også ofte direkte kontaktet av politiske rådgivere og kommunikasjonsrådgivere som har saker de ønsker vi skal skrive om.

Klokken halv tre har vi et overleveringsmøte hvor vi ser på hva vi har gjort i løpet av dagen og snakker med kveldsteamet om hva de skal følge opp. VG har mange plattformer: TV, nett, sosiale medier, lyd og papirutgave. På dette møtet snakker vi også om hvilke saker som passer best på hvilken plattform. Men, som nevnt er nyhetsbildet uforutsigbart. Jeg vet ofte ikke hvordan sakene utvikler seg. I perioder må jeg også jobber om kvelden, gjerne hjemmefra, hvis det er utvikling i saker innenfor mitt ansvarsområde. I går kveld var det for eksempel partilederdebatt. Sånne ting er det viktig at jeg er oppdatert på til neste dag. Derfor vil jeg si at jobben på mange måter en livsstil. Jeg elsker nyheter og er opptatt av det døgnet rundt. Det må jeg være i en jobb som denne.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har tatt en master i statsvitenskap ved NTNU. Statsvitenskap er en allsidig utdanning. Det gir kunnskap og man lærer en metodisk tankegang som kan brukes i mange yrker. Nå jobber jeg både med journalistikk og ledelse, og det har gjort at jeg har fått behov for å lære mer. I fjor tok jeg et kurs i ledelse på BI, og kanskje vil jeg ta flere studier. Det å være leder krever at man tar utdanning hele livet. Jeg har også studert ett år i Barcelona, hvor jeg lærte spansk og fikk nye perspektiver. Året var veldig lærerikt, så utveksling er noe jeg vil anbefale sterkt til alle studenter.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer nok ikke for dem som ikke liker å lese teori. Det er mye teori i statsvitenskap. Det passer kanskje heller ikke for dem som vil gjøre noe praktisk. Det er oftest kontorjobber man ender opp i. Samtidig kan man reise og oppleve mye for eksempel som journalist.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Pulsen i en nyhetsredaksjon er høy og hver dag er spennende. Jeg jobber tett på samfunnsutviklingen, lærer mye om hvordan politikk blir til og hvordan strømninger i samfunnet utvikler seg. Og ikke minst får jeg være med på å bidra til at leserne får god og relevant informasjon.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er ikke alltid like gøy å sitte med lønnsgodkjenning og vaktlister, men det hører med.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Min type jobb kan anbefales til de som synes det er spennende å jobbe med mennesker, liker å holde et høyt tempo og kan jobbe med komplekse og uforutsigbare problemstillinger. Det er viktig å kunne holde hodet kaldt når alt skjer på en gang. For meg har det vært en treningssak.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Innenfor statsvitenskap er det mange muligheter. Selv vurderte jeg å gå videre med forskningen med doktorgrad . Du kan jobbe med politikk, undervise, være konsulent, jobbe i departementene eller med risikoanalyse. Det finnes jobber i konsulentselskaper, i utenrikstjenesten eller i internasjonale organisasjoner.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er vanskelig å svare på, men jeg vil tro at man i offentlig sektor kan forvente et sted mellom 600 000 og 700 000 kroner i året. Som leder kan lønnen ligge noe høyere.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Igjen er det vanskelig å svare på, men det jeg kan si er at både jeg og mange av mine venner fra studietiden var bekymret for ikke å få jobb. Det var helt unødvendig, vi fikk jobb raskt alle sammen. Kunnskap er en ettertraktet vare. Du må komme deg inn et sted og jobbe deg oppover.

 

Statsvitenskap er en allsidig utdanning. Det gir kunnskap og man lærer en metodisk tankegang som kan brukes i mange yrker.
Det er oftest kontorjobber man ender opp i.
Jeg jobber tett på samfunnsutviklingen, lærer mye om hvordan politikk blir til og hvordan strømninger i samfunnet utvikler seg.