Magdalena Björkén jobber som sosionom på Hybelstua i Bodø.

YrkesintervjuSosionom favoritt ikon

Magdalena Björkén jobber med ungdom. – Å være sosionom er like mye en livsstil som en jobb, og det er viktig at man er et godt forbilde for andre, sier hun.

Magdalena Björkén
38 år
Sosionom
Hybelstua, Bodø kommune

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Da jeg var 23 år og studerte historie fikk jeg sommerjobb som renholder i psykiatritjenesten i min hjemkommune. Her fikk jeg være med på morgenmøter sammen med de andre som jobbet i tjenesten og ble dermed kjent med flere sosionomer. Jeg ante ikke hva en sosionom var, men ble svært nysgjerrig på yrket og leste meg opp på hva det handlet om. Jeg er glad i mennesker, så jeg kjente at yrket appellerte til meg.

sosjobb5-naeae.jpg

Sosionom Magdalena Björkén og resten av de ansatte lager sunn og god middag til brukerne ved Hybelstua i Bodø.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Å være sosionom betyr rett og slett at du er utdannet til å jobbe med mennesker i ulike aldre og ulike livssituasjoner. Sosionomens oppgave er å hjelpe mennesker med å takle livet og utfordringer på en best mulig måte. Dette innebærer både løsningsorienterte samtaler og å hjelpe til med praktisk tilrettelegging. 

Jeg jobber på et kommunalt aktivitetshus for mennesker som ønsker å bedre sin psykiske helse. Her har jeg hovedansvar for å drive Hybelstua. Det er et hjemmekoselig omsorgs- og aktivitetstilbud for ungdommer under 23 år, som ikke bor sammen med foreldre eller andre voksne omsorgspersoner. Det er hovedsakelig ungdommer som har flyttet hjemmefra for å gå på videregående skole. Plutselig blir man voksen og man må selv håndtere økonomi, husarbeid, døgnrytme og kosthold. 

Jobben min går altså ut på å være en trygg voksen som kan hjelpe når hybelhverdagen blir utfordrende. Jeg snakker med ungdommene om ting de synes er litt vanskelig, hjelper de med praktiske problemer eller småting som for eksempel å skrive jobbsøknader. 

Huset er åpent for alle i målgruppen. Det serveres sunn og god middag for en billig penge. Etter middag kan man drive med aktiviteter. Vi har biljardbord, tennisbord, og brettspill. Man kan bake og vi tilbyr diverse hobby- og musikkaktiviteter. Tanken er at ungdommene ikke bare skal bli kjent med hverandre, men også med oss som er sosionomer.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli sosionom må man ha bachelorgrad i sosialt arbeid fra høgskole eller universitet. Studiet krever generell studiekompetanse og en relativt god gjennomsnittskarakter. 

Ellers bør man selvfølgelig være glad i mennesker og være interessert i samfunnsspørsmål. Det er også viktig at man selv har en god psykisk helse. Man bør ha bearbeidet og forsonet seg med eventuelle egne traumer, psykiske utfordringer eller problematisk fortid. Det er veldig viktig for å kunne gjøre en god jobb.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– De fleste sosionomjobbene krever et plettfritt rulleblad. For noen jobber kreves det at sosionomen er minst 23 år gammel, som for eksempel ved noen barnevernsinstitusjoner.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker at jeg får lov til å bli kjent med mange forskjellige mennesker og å se at de får det bedre på grunn av tiltak som jeg er med på å utvikle. Jeg liker også at jeg må følge med i samfunnet og politiske tendenser for å kunne tilpasse og videreutvikle tilbudet jeg jobber ved.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Å være sosionom er like mye en livsstil som en jobb, og det er viktig at man er et godt forbilde for andre. Dette er veldig fint å tenke på, men av og til litt slitsomt.

sosjobb1.jpg

Sosionom Magdalena Björkén spiller sjakk med brukere av Hybelstua i Bodø.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Sosionomyrket kan innebære alt fra papirarbeid og saksbehandling til terapeutiske samtaler og tilrettelegging av ulike aktiviteter. Derfor er det mange som kan passe inn i dette yrket. Det viktigste er at man er glad i mennesker og er interessert i samfunnet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mange tenker at sosionomer kun kan jobbe på NAV, men det stemmer ikke. Sosionomer jobber for eksempel i skolen, i psykiatrien, på sykehus, i Barnevernet, på institusjoner eller i fengsel.

Med sosionomutdanningen kan man søke på alle jobber hvor det etterlyses miljøterapeuter eller folk med treårig helse- eller sosialfaglig utdanning.

Ellers kan man jo videreutdanne seg. Når man har tatt en bachelorgrad i sosialt arbeid kan man studere sosialt arbeid på masternivå. Da kan man velge å fortsette med for eksempel ledelse, psykiatri, barne- og familiearbeid eller lignende

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnsnivået er kanskje litt under gjennomsnittlig for dem som har treårig høgskoleutdanning. Men viktigere enn lønn er at de fleste sosionomer trives veldig godt i jobben sin. Få angrer på at de valgte yrket.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det kan være vanskelig å få jobb i de større byene, men hvis man er villig til å flytte på seg eller å starte karrieren med å ta ekstravakter og deltidsjobber, så går det seg til etter hvert. 

Som i de fleste yrker er det enklere å få seg jobb jo mer erfaring man har. Derfor kan det være lurt ikke være så kresen til å begynne med.

 

Tekst: Isabell Mari Grønnslett

    • De fleste sosionomjobbene krever et plettfritt rulleblad.
    • For å bli sosionom må man ha bachelorgrad i sosialt arbeid fra høgskole eller universitet.
    • Jeg liker at å se at mennesker får det bedre på grunn av tiltak som jeg er med på å utvikle.

Yrkesbeskrivelser