Sosionom

Hvorfor valgte du å bli sosionom?
– Hele livet mitt har jeg følt et behov for å hjelpe mennesker i dårlige livssituasjoner. Jeg husker godt en spesifikk hendelse fra jeg var lita. Jeg gikk i sentrum med mamma, da vi plutselig la merke til en som ikke hadde det så veldig greit. Jeg observerte at han var sliten og hadde skitne klær, men han hadde så snille øyne. Jeg sa til mamma at jeg ønsket å ha han med hjem for å gi han rene klær, mat og en jobb.
Jeg valgte å bli sosionom for å hjelpe de som trenger det. Det er ingen som ønsker å havne utenfor, enten det er på grunn av rusproblemer, sykdom eller andre ting. Jeg har også alltid visst at jeg vil jobbe med mennesker.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg starter hver dag sammen med både medlemmene på Fontenehuset og de ansatte. Fontenehuset er et frivillig og inkluderende arbeidsfellesskap for de som trenger det. Vi støtter hverandre ut i jobb, studier eller med andre personlige mål. Det spesielle med Fontenehuset er at her stiller alle likt. Det er ingen maktforhold mellom de ansatte og medlemmene. Her er hierarkiet egentlig snudd på hodet. Det er medlemmene som eier Fontenehuset, og de er med på alt arbeid som omhandler driften av organisasjonen.
Klokken 08.00 har vi morgenens samling rundt bordet. Her prater vi om alt og ingenting, over en kopp kaffe eller ti. Klokken 09.00 starter arbeidsmøtet. Her tar vi i bruk vårt viktigste fysiske verktøy bortsett fra oss selv: tavlen vår. Tavlen er redskapet vi bruker for å synliggjøre dagens gjøremål, samt å planlegge de kommende ukene og månedene i detalj.
På tavlen lager vi i fellesskap en arbeids- og timeplan for dagen. Det er fordi det alltid skal være forutsigbart. Det skal være trygt og godt å være her, samtidig som vi synliggjør dagens gjøremål og får anledning til å velge arbeidsoppgaver vi kan utføre.
Klokken 12.00 er det lunsj i en times tid. Maten lager vi sammen og spiser sammen. Etter lunsj fordeler vi flere arbeidsoppgaver til de nye som har kommet innom i løpet av dagen, før vi fortsetter med oppgavene våre. Jeg jobber mye med kommunikasjon og media. Jeg lager blant annet videoer, tar bilder og er ansvarlig for alt av rapportskriving.
Det er viktig å merke seg at vi også samarbeider om alt dette. Det inkluderer rapportskriving og innkalling til møter. Vanligvis er dagen ferdig klokken 15.30, men i sommerhalvåret avslutter vi klokken 15.00. Det er en luksus.
Hva kreves for å kunne jobbe som sosionom?
– Man må ha en treårig bachelor innenfor sosialt arbeid for å bli sosionom. Selv tok jeg utdanningen i voksen alder i Tromsø.
Jeg anser meg selv som utadvendt, men man trenger ikke å være det for å bli sosionom. En sosionom kan jobbe hvor som helst, mer eller mindre. Hvilke personlige egenskaper du bør ha, kommer helt an på hvilken type jobb du er ute etter. Det er altså individuelt. Det viktigste verktøyet en sosionom har, er seg selv. Man bør være tålmodig og åpen for å se verden gjennom andres øyne.
Man utvikler seg gjennom studiet og praksisen. Her erfarer sosionomer at vi dessverre ikke kan hjelpe alle, men være gode støttespillere. Min jobb som sosionom er å lete etter styrker i andre mennesker og gå ved siden av dem, uavhengig av hvilke mål de har.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– For å være sosionom må du være robust. Vi har alle levd et liv og opplevd ulike ting. Dersom du selv har opplevd mye tungt, må du være oppmerksom på at det fort kan komme opp til overflaten i et slikt studie og yrke. Vi møter alle oss selv i døren som sosionomer, og vi blir aldri ferdig utlært.
Hva liker du best med å være sosionom?
– Det jeg liker aller best er menneskene jeg møter. Det er et enormt privilegium å få ta del i andres liv. Her er vi venner, og det er ingen skille på folk i ulike roller – vi er bare folk. Jeg føler meg både heldig og takknemlig for alle de fine menneskene jeg får bli kjent med.
Hva liker du minst?
– Det er når jeg må si ha det. Som sagt blir man gode venner med folk, og jeg blir glad i dem. Om noen for eksempel blir alvorlig syke eller faller tilbake i tidligere rusproblemer, er det veldig tungt å føle på.
Som sosionom jobber jeg hver dag for at medlemmer på Fontenehuset til slutt skal komme seg ut av huset. Målet er å få folk inkludert i arbeidslivet og samfunnet, på lik linje med andre. Jeg kan ha jobbet med noen i mange år, og så får de seg fulltidsjobb. Det er bittersøtt, men så klart positivt.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det finnes enormt med muligheter innenfor yrket. Sosionomer trengs overalt. Du kan jobbe innenfor rusomsorg, på sykehus, i fengsel, på NAV, skole og mange andre steder. Jeg pleier å si at sosionomer jobber med mennesker fra 0–100 år.
Sosionomer har fokus på hele mennesket – hele livet. Man kan rett og slett jobbe med alt og alle. Det finnes også et hav av videreutdanninger man kan ta.
Hva tjener en sosionom?
– Det er veldig vanskelig å si hva lønnen ligger på. Det avhenger helt av hvor man får jobb. Vi tar utgangspunkt i lønnstabellen til KS, hvor garantilønnen er tett opp mot 500 000 kroner.
Det er vanskelig å sette en prislapp på jobben en sosionom gjør. Det skulle gjerne vært høyere lønn. Man tar alltid med seg jobben hjem, og det er en enormt viktig jobb man gjør for samfunnet. Jeg vil samtidig si at hvis man vil bli sosionom, så er det nok ikke på grunn av lønnen. Lønn trenger ikke være målt i bare penger.
Hvordan er sjansene for å få jobb som sosionom?
– Jeg vil tro det skal gå helt fint å få seg jobb som sosionom. Det er stadig økende mangel på arbeidskraft i både privat og offentlig sektor. Som sosionom har du i tillegg en såpass allsidig tittel at du kan få jobb nesten «hvor som helst». Jeg tør absolutt påstå at det trengs sosionomer.
Tilhørende utdanninger
Sosialt arbeid (sosionom)
Du lærer om å forebygge, løse og redusere sosiale problemer for ulike utsatte grupper, som for eksempel familier, unge, rusavhengige, flyktninger også videre.
Finn studier