Snekker
Hvorfor valgte du å bli snekker?
– Jeg har alltid hatt interesse for håndverk, og med mange håndverkere i familien ble det veldig naturlig å velge denne bransjen. Treverk og interiør var noe jeg synes var spennende i tidlig alder og jeg har vel alltid visst at jeg vil ha en jobb der jeg kunne skape noe med hendene.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Her på snekkeriet hvor jeg jobber, produserer vi alt fra innredning, utstillingsmøbler, butikkinnredninger, installasjoner, kjøkken, møbler og ulike innredninger til privatkunder. Vi arbeider med prosjekter hovedsakelig i Bergens-området, men det hender også at vi reiser lenger. Hvordan en arbeidsdag ser ut, kommer veldig an på prosjektet jeg jobber med. Prosjektene jeg jobber med er enten for privatkunder eller offentlige kunder. Jeg jobber selvstendig med dette, har direkte kontakt med kunden, og organiserer min egen hverdag sammen med produksjon og montering. Vi produserer varene her på snekkerverkstedet og kjører ut til kunde og monterer. Derfor varierer dagene veldig, som for eksempel når jeg jobber med en kjøkkeninnredning på verkstedet i noen uker, før jeg uken etterpå drar ut til kunde for montering.
I prosjektene mine har jeg som sagt all kundekontakt. Jeg har samtaler med kunden der vi finner løsninger sammen, og skisserer disse. Noen har allerede en idé eller skisse på hva de vil ha, mens med noen kunder begynner vi helt fra scratch. Hvis en kunde vil ha et bibliotek for eksempel, kommer vi med forslag til hvordan det kan lages. Vi jobber også med forskjellige stiler, klassisk eller funkisstil for eksempel. Selv synes jeg det å utvikle tanker og ideer sammen med kunde er en veldig spennende del av prosessen.
Når jeg skal starte å produsere noe, må jeg først bære inn materialet jeg trenger, før jeg kapper det opp i riktige deler. Noe material må for eksempel gjennom en fresemaskin, og noe må kanskje gjennom både kant-maskin og fresemaskin. Deretter må jeg pusse og kanskje lime sammen deler før jeg gjør det klart til overflatebehandling i overflateavdelingen vår. Vi behandler overflatene med lakkering eller olje, og dersom vi skal bruke olje gjør jeg dette selv. Ellers har vi en som er ansvarlig for all overflatebehandling.
Hva kreves for å kunne jobbe som snekker?
– For å være en god håndverker, trenger du ikke nødvendigvis fagbrev. Men når det er sagt, så er det færre og færre snekkere som ikke har fagbrev. Jeg er opprinnelig fra Tyskland og der gikk jeg det som tilsvarer byggfag og lærlingtid i Norge, med litt annen oppbygging. I Norge vet jeg at du kan ta fagbrev som lærling etter byggfag på videregående, men det er også mulighet for å bli voksenlærling uten å gå byggfag først.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– For det første må du være i fysisk grei form. Dette er jo et fysisk yrke og du bruker kroppen i nesten alt du gjør på jobb. Du må også kunne jobbe selvstendig, og i tillegg ha interesse for faget og hele tiden være villig til å lære. Selv om du har svennebrev, er du aldri ferdig utlært. Å bruke fritid på å lese, sette seg inn i nye ting og spørre spørsmål, tror jeg er nyttig. Utover dette er det en viktig egenskap å være kreativ og å kunne finne løsninger på ting. Du er nødt til å finne løsninger som fungerer og som har god kvalitet – gjerne med tidsperspektivet i bakhodet. Tid koster, samtidig som at du må kunne produsere noe med god kvalitet.
Jeg kan ikke se for meg noen spesielle dette yrket ikke kan passe for. Men naturligvis, dersom du vil ha en rolig, ikke særlig fysisk krevende jobb, er nok ikke snekker-yrket det beste valget.
Hva liker du best med å være snekker?
– Det beste jeg vet med å være snekker, er å skape ting og få et resultat ut av det jeg holder på med. Du begynner gjerne med ingenting og til slutt står du der med et ferdig produkt som kanskje er veldig komplekst. Jeg har vært med på å lage veldig mye kult, og et særlig fint stykke arbeid jeg var med på å produsere for litt siden, var resepsjonen på Haukeland Universitetssykehus. Den er veldig stor og består av enormt mange små deler.
Hva liker du minst?
– Alt er egentlig veldig greit, jeg trives veldig godt med yrket mitt. Det kan jo være stress noen ganger, men det er det jo i alle yrker.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan jobbe med montering av prefabrikkerte deler eller møbler for eksempel. Noen snekkere jobber også som tømrere, siden yrkene går litt inn i hverandre. Du kan også jobbe mer administrativt i en snekkerbedrift. En annen mulighet er å gå teknisk fagskole og jobbe som prosjektleder. Det er også mulighet for å ta mesterbrev og starte egen bedrift. Selv om snekkeryrket ofte krever relativt stort verksted, som kanskje kan være problematisk om man driver helt for seg selv.
Hva tjener man som snekker?
– Begynnerlønn som nyutdannet fagarbeider ligger på 430 000 kroner i året, og stiger etter hvert til 500 000 kroner i året.
Hvordan er sjansene for å få jobb som snekker?
– Det er veldig gode sjanser. Kan du faget ditt, får du jobb. Det gjelder generelt i håndverksbransjen.
Tilhørende utdanninger
Snekkerfaget
Du lærer å produsere vinduer, dører, trapper og innredning til boliger, næringsbygg, skip og kjøretøy.
Finn studier