Frode Christiansen om bord i reketråleren.

YrkesintervjuSkipper på fiskefartøy favoritt ikon

Frode Christiansen trives godt på sin reketråler i Oslofjorden. – Jeg føler meg privilegert, men det er hardt arbeid, sier han.

Frode Christiansen
60 år
Skipper på fiskefartøy
Selvstendig næringsdrivende, Tjøme i Vestfold.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er utdannet lærer, men har alltid hatt en stor interesse for å livnære meg av havet. For 30 år siden hoppet jeg av som lærer og bestilte min første enmannsbåt. For å kunne leve av yrket måtte jeg satse ordentlig. Den første fiskebåten er for lengst byttet ut, men den gode følelsen av å være skipper på egen skute har jeg fortsatt! 

img_0823.jpg

Reketråleren til Frode Christiansen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som de fleste av fiskerne i Oslofjorden har jeg en enmannsbåt. Den er 35 fot lang og jeg fisker hovedsakelig reker og fisk, og litt kreps. Jeg står opp ved tretiden om natten hele året. Den første trålen setter jeg rett etter klokken fem om morgenen. Trålen hales på havbunnen i omtrent fire og en halv time før jeg drar trålposen opp og tømmer den. Jeg setter så trålen ut igjen og jobber med den første fangsten om bord, mens jeg tråler nye fire og en halv time.

Jeg bløgger, renser, vasker og legger fisken på is i kasser. Rekene sorterer jeg etter størrelse og de største koker jeg om bord. De små leveres rå og iset ned. Etter å ha trålen flere runder går jeg sakte mot land mens jeg jobber med fangsten. Jeg leverer all fangst mens den er fersk på fiskemottak på Hvasser. Mye selges lokalt og resten sendes til Skagerak i Danmark. En vanlig arbeidsdag er på 15–16 timer og på en god dag kan jeg levere 400 til 500 kilo fangst.

Når jeg har levert fangsten spyler jeg båten og fyller på med is. 

Vedlikehold av båt og redskaper må også gjøres. Mindre reparasjoner tar jeg selv, de store må jeg på verksted med. Jeg føler meg privilegert som har sjøen som arbeidsplass. Det er ofte hardt fysisk arbeid og lange dager, men ingen ser så mange soloppganger og -nedganger som oss fiskere.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves ingen formell utdanning for å jobbe som fisker. De aller fleste er selvlært og opplært av andre fiskere. Det vanlige er å læres opp på en båt, og så eventuelt investere i egen båt etter hvert. For båter under elleve meter trenger du ikke kystskippersertifikat. Du trenger ikke engang båtførerprøven! Jeg har fiskeskipperklasse C-sertifikat og min båt er ti meter og 67 cm.

Selv var jeg med en annen fisker og trålet et par år i perioder. Han var min mentor og lærte meg det viktigste. I ettertid har det vært mye prøving og feiling.

Du kan ta fagbrev i fiske og fangst på videregående skole. Det er to år på skole og to års opplæring på fiskebåt.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Blir du sjøsyk så er dette yrket uaktuelt. Du må kunne stole deg selv, ta avgjørelser og være innstilt på å jobbe mye. Yrket passer ikke for de lettskremte og heller ikke for de overmodige. På en enmannsbåt må du trives i eget selskap. Kona mi sier at jeg antagelig har et veldig rikt indre liv for å kunne være så mye alene. Å ha en familie som støtter opp og forstår at du er mye borte er avgjørende.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg elsker friheten! Det at jeg er gjeldfri gjør at jeg føler meg enda friere. Jeg holder til i et lite fiskemiljø. Vi fiskere støtter hverandre og har et godt kameratskap.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det største problemet er byråkratiske bestemmelser som myndighetene foretar. De er til tider dårlig faglig motivert, synes jeg. 

img_0828.jpg

Skipper Frode Christiansen foran roret.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– De som liker å jobbe praktisk og har et forhold til sjø og fiske. Du må like utfordringer og kunne jobbe selvstendig.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er store muligheter til å utnytte havets ressurser på en bærekraftig måte. Som hovedregel har en fisker mer enn nok med å fiske. Det kan være som del av et mannskap på båt eller som eier av egen båt. Noen fiskere har tatt over fiskemottak, andre videreutdanner seg i maritime fag eller akvakultur.  

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Med en båt som min bør du i hvert fall fiske for 1.5 millioner kroner i året, selv om ikke alle år er like gode. Selv kan jeg ta ut omtrent halvparten i lønn. Det vil si en relativt god lønn, men jeg jobber mye for det. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det gledelige er at flere og flere utdanner seg innen fisk og akvakultur. Det er et framtidsrettet yrke. På landsbasis mener jeg bestemt at det er gode muligheter til å få jobb. På større båter er du gjerne ute en stund av gangen. På en enmannsbåt i Oslofjorden lager du din egen arbeidsplass.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

 

 

 

    • Det kreves ingen formell utdanning for å jobbe som fisker.
    • Du må kunne stole deg selv, ta avgjørelser og være innstilt på å jobbe mye.
    • Du kan ta fagbrev i fiske og fangst på videregående skole.

Yrkesbeskrivelser