Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var tilfeldigheter! Jeg måtte ta en annen vei i arbeidslivet enn jeg planla, og da ble det skadedyrbekjemper. Jeg tror de fleste kommer over dette yrket tilfeldig, men forblir der siden det er ganske interessant og morsomt.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som skadedyrbekjemper må jeg tidlig opp om morgenen. Jeg sjekker kalender og planlegger turene jeg skal ta den dagen. Det er gjerne tre til fire oppdrag per dag, og så kan det også dukke opp et spontant oppdrag her og der. Jeg styrer min egen arbeidshverdag basert på hvor effektiv jeg er.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves stå på-vilje da det kan dukke opp ganske krevende og store jobber som du er på mutters alene. Når det kommer til utdanning så må man gjennom et godkjenningskurs arrangert av Folkehelseinstituttet der det er eksamen i skadedyr. I tillegg kreves det dokumentert praksis.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for dem som ikke er klare for en utfordring eller som ikke klarer eller ønsker å jobbe selvstendig.

Image

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste er hvor sosialt det er! Man treffer nye mennesker nesten hver dag og man slipper inn på mange kule steder, det kan være alt fra museer til toghaller. Det er ingen begrensinger i hvor vi slipper inn. Hvis det er skadedyr der, så må vi inn - og skadedyr er det nok av.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det beste med yrket, er også det verste. Noen kundegrupper er det mye utfordringer med, som narkomane, ustabile mennesker og folk som ikke vil ha deg på besøk. Det er da det gjelder å ha tunga rett i munnen og være profesjonell.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben?

– Folk som ikke er redde for en utfordrende jobb og er, eller kan bli, fysisk sterke, da det er mye bevegelse og tungt arbeid. Man bør gjerne like å ha en variert hverdag og klare å være profesjonell uansett hvor vanskelig klientellet kan være.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er absolutt andre muligheter. Noen eksempler kan være å jobbe med mattrygghet, hygiene og som boligsjekker. Man kan også ta spesialkurset for gassingledere, slik at man kan være en skadedyrbekjemper som kan bruke sterkere bekjempelsesmidler med faresymboler og farebetegnelser som «giftig» og «meget giftig». Jeg ville anbefalt å ta en prat med sjefen, så finner man sikkert ut noe.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen kan være i fra 300 000- 650 000 i året, avhengig av firma og ansiennitet.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Om du viser at du har lyst og er villig til å lære, så er sjansene ganske store. Det er alltid behov for dyktige og gode skadedyrbekjempere ute i felt.

 

 

Tekst: Jonina Reynisdottir

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Det er ingen begrensinger i hvor vi jobber. Hvis det er skadedyr der, så må vi inn - og skadedyr er det nok av.
Du bør ha stå på-vilje da det kan dukke opp ganske krevende og store jobber som du er på mutters alene.