Kristin Fredbo Gramstad synger i egen hage.

YrkesintervjuSangpedagog favoritt ikon

Kristin Fredbo Gramstad sprer musikkglede til alle, fra spedbarn til hundreåringer.

Kristin Fredbo Gramstad
50 år
Sangpedagog
Selvstendig næringsdrivende i Gramst AS i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg kommer fra en syngende familie, har selv alltid sunget og ville bare synge. Å leve av sang er tøft. Jeg tok derfor en sangpedagogutdanning for å ha en ekstra trygghet. 

img_8531.jpg

Kristin Fredbo Gramstad og sønnen Iben.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Jeg er selvstendig og har mange forskjellige jobber. Jeg dirigerer fem kor, leder babysang, har elever hjemme på Nordstrand i Oslo og holder på å starte min andre musikkskole. I tillegg har jeg solistoppdrag for kor, orkester og band. Forrige helg sang jeg for eksempel i et bryllup. Jeg synger også for eldre og demente på et sykehjem. Det er en deltidsstilling hvor jeg besøker alle avdelingene. Vi samles i fellesstuen og synger sammen. Det er herlig å se at de våkner til liv med sang som vekker minner og følelser. Sangen gir dem livsgleden tilbake. Jeg prøver også å flette inn humor og lage en god stemning. Kort sagt jobber jeg med alle fra null til 100 år. 

En vanlig dag kan for eksempel starte med å ha sangelever hjemme, før jeg drar videre til pensjonistkoret i nabolaget som har øvelse på dagtid. Der dreier det seg mye om oppvarming, holde stemmen ved like, pusteteknikk og senke skuldrene. Kor er populært hos pensjonister. Mange har drømt om å synge, men har ikke har hatt tid før. Så drar jeg til sykehjemmet. Når jeg kommer hjem venter det ofte flere elever, eller jeg øver med eget stoff og egne sanggrupper. 

Jeg synger i snitt fem timer hver dag og er på alle kanter av Oslo. Jeg øver i bilen og kjeder meg aldri. Jeg er heldig fordi jeg bestemmer mye over min egen arbeidstid.  Korene har faste tider, men jeg har en viss frihet til å lage min egen arbeidsuke. Det blir mye jobb, og en arbeidsdag fra ti til ti er ikke uvanlig. I helgene er det ofte konserter eller solistoppdrag.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

- Jeg har en fireårig utdanning fra Norges musikkhøgskole og er adjunkt med opprykk. I tillegg har jeg studert musikk ved Universitetet i Oslo. Med utdanning som sangpedagog kan jeg undervise i skolen.

I dag er utdanningen enten en bachelor eller en master. Jeg anbefaler unge i dag å ta en master, selv om du blir sangpedagog med bare en bachelor. Det er mange om beinet, og for å bli vurdert til en jobb i for eksempel musikkskolen, er ofte en master nødvendig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Er du innadvendt, og har du ikke evnen til å se hver enkelt og møte dem der de er, så er ikke dette yrket for deg. Jeg forholder meg til opptil flere hundre personer hver uke og vet at det viktigste kriteriet er å være glad i mennesker.

kristin_1_red.jpg

Kristin Fredbo Gramstad ved pianoet i egen stue.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Jeg får brukt meg selv og musikkgleden min. Musikk er for meg ensbetydende med liv. Ingen er uberørt av musikk. Siden jeg jobber med alle, fra babyer til dem i livets siste fase, får jeg berøre og glede mange mennesker.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Jeg liker ikke musikksnobberi. At man for eksempel må stå på en spesiell måte, bare synge etter noter eller at man gjør sang for alvorlig og stivt. Min holdning er at sang skal gi glede og liv.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- Du må være raus, glad i musikk og ha lyst til å dele. Med å være raus mener jeg også å ikke bare lete etter framtidige stjerner, men å undervise alle som kjenner glede ved å synge.

Det er opptaksprøver til studiene. Du må ha en god stemme og musikalitet. Du bør også være en god pedagog, men det lærer du etter hvert. Det viktigste for meg er å ha evnen til å se elevens nivå og starte der. Jeg tenker at alle som vil lære å synge har noe unikt i seg. Jobben min er å finne det spesielle ved hver enkelt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Jeg har hatt så mange jobber at jeg tar utgangspunkt i mine egne erfaringer. Det at jeg har barn har til dels vært med på å bestemme. Jeg startet med babysang da jeg selv hadde en baby. Så ble det barnekor og ungdomskor. Hele tiden hadde jeg elever hjemme. Jeg har også jobbet som korist for ulike artister og som solist. Jeg har reist med Rikskonsertene, startet en kulturskole og holder på å starte en musikkskole. Jeg har vært musikkansvarlig i to sjømannskirker, Miami og Dubai. Jeg har også jobbet som musikklærer og som sangpedagog ved ulike musikkinstitusjoner. Det er kun fantasien som setter grenser. Alle trenger sang! De fleste sangpedagoger er tilknyttet en eller annen skole eller institusjon. Det er vanlig er å ha en viss stillingsprosent og bruke resten av tiden som selvstendig næringsdrivende. Det er også mulig å jobbe innen opera, teater, tv og radio. Og et litt spesielt eksempel er Menighetsfakultetet, med prester som skal lære å messe. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- 500 000 er en relevant lønn.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Jeg har alltid laget min egen jobb og har alltid hatt jobb. Du må tenke litt nytt og være kreativ. Det er få stillingsannonser, og antagelig er det lettere å få fast jobb utenfor de store byene. Elevene finnes over hele landet.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Jeg anbefaler unge i dag å ta en master, selv om du blir sangpedagog med bare en bachelor.
    • Jobben min er å finne det spesielle ved hver enkelt elev.

Yrkesbeskrivelser