Revisor
Hvorfor valgte du å bli revisor?
– I første omgang valgte jeg egentlig fysioterapi fordi jeg ville gjøre noe innenfor idrett. Men etter hvert forsto jeg at dette ikke var riktig retning for meg. Jeg savnet en klar fasit, noe håndfast. Faren min har alltid vært interessert i regnskap og tall, og har alltid prøvd å fronte revisorbransjen for meg. Søstera mi snakket også varmt om dette yrket. Det gjorde at jeg begynte på revisorutdannelsen. Jeg visste lite om det før jeg begynte med studiene, men jeg falt pladask.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det varierer etter hvilken tid på året det er. Første halvår er relativt travelt for revisorer. Det er fordi vi jobber mot fristene for å levere ligningspapirer og årsregnskap som er henholdsvis 31. mai og 31. juli. I denne tiden er vi mye ute hos kundene og har løpende kommunikasjon med dem. Vår jobb er blant annet å hente inn dokumentasjon fra kundene for å kontrollere og godkjenne de forskjellige regnskapspostene.
Siste halvår, etter at både årsregnskap og ligningspapirer er levert inn, begynner prosessen med å planlegge til neste år. Da bruker vi mye tid på å møte kunder og gjennomgang av regnskapsprosesser. Når det er nye kunder, er vi opptatt av å bli kjent med virksomheten. Det er viktig å ha en forståelse for bedriften for å se hvor det er risiko for at regnskapsmessige feil kan foreligge. Vi fungerer som en type «tall-etterforskere» for offentligheten når det kommer til framleggelse av årsregnskap og ligningspapirer.
Det kan være både bevisste og ubevisste feil i et regnskap. Det kan for eksempel være risiko for bevisste feil for undervurdering når det kommer til inntektsføring. Motivet kan blant annet være å unngå å betale skatt på inntekten. Kanskje en kunde kommer med et årsregnskap der det står at de har 10 millioner i inntekt, men i realiteten har 12 millioner. Da må vi blant annet innhente eksterne bekreftelser fra kundene til selskapet. I eiendomsbransjen kan det være risiko for feil når det gjelder verdivurdering av bygg. Vi må undersøke om virkelig verdi er lavere enn det som står i regnskapet.
Rundt nyttår gjør kunder varetellinger. Da er det vår oppgave å foreta kontrolltellinger for å sjekke om det stemmer. Vi har stikkprøvebasert testing som innebærer at et tilfeldig utvalg blir testet, for vi kan ikke teste alt.
Hva kreves for å kunne jobbe som revisor?
– Du kan jobbe som revisormedarbeider uten å ha statsautorisasjonen i grunn. Men hvis du skal kunne signere som parter eller oppdragsansvarlig, må du ha master. For å få godkjenning som statsautorisert revisor, må du ha en mastergrad i revisjon, samt tre års praksis og bestått praktisk prøve.
Jeg tok en bachelor i regnskap og revisjon. Jeg fikk statsautorisasjonen ved å ta en praksiseksamen. For å kunne melde meg opp til denne eksamen var det et krav at jeg hadde jobbet som revisor i flere år innenfor ulike bransjer. I dag er ikke dette lenger mulig og alle må gjennom et femårig studieløp for å bli statsautorisert.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Denne jobben passer for mange ulike mennesker, for man kan forme yrket etter hvordan en selv ønsker det. Men det er viktig for alle revisorer å være strukturert og å være flink med kunder. I tillegg bør du ha et ønske om å lære. For du lærer noe nytt hele tiden.
Jeg tror mange er forutinntatte om at yrket er kjedelig, men det er et morsomt og allsidig yrke. Det er ikke bare å sitte på rumpa og trykke på datamaskinen, det er mye mer.
Yrket passer ikke for dem som ikke er glad i tall og statistikk. Det er heller ikke noe for dem som ikke liker å konfrontere og å være litt undersøkende og spørrende. Man må tørre å stå i konfrontasjoner og tørre å få direkte spørsmål uten å alltid kunne gi svar. Bedriftene ser gjerne på deg som en ledende person som skal kunne alt. Du er den de går til hvis det er tunge og tøffe spørsmål.
Hva liker du best med å være revisor?
– Jeg liker å lede og å være den som folk går til for å få et klart svar. Det er givende å lære opp folk. Så for meg er det ikke kontrollen som er det mest spennende, det er alt det andre rundt. Det å dra ut å møte folk, lære om alle bransjer og å lære om hvordan ting fungerer.
Hva liker du minst?
– Til tider er det et veldig stort jobbtrykk, og jeg misliker å ikke kunne levere til uttalte tidspunkt fra min side. Hvis jeg har sagt et tidspunkt, vil jeg gjerne holde det. Men det er ikke alltid det lar seg gjøre, og det å skuffe kunder, synes jeg er kjedelig.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Innenfor revisjon er det mange forskjellige veier å gå, spesielt i de store selskapene. Du kan spisse deg inn på bransjer, for eksempel eiendomsbransjen eller bygg- og anleggsbransjen. Så er det diverse temaer som du kan spisse deg inn på innenfor skatt og avgift. I mindre selskaper, slik her jeg jobber, må du gjøre det meste. Det passer meg godt for du lærer mye og du får en bratt læringskurve. Det du ikke får er den sylspisse kompetansen siden du ikke jobber med det samme hele tiden.
Kunnskapene til revisorer er ettertraktet, både i lederstillinger og i kontrollfunksjoner. De som søker etter en økonomisjef eller en økonomileder, ser gjerne etter en med bakgrunn som revisor. Som revisor har du derfor et springbrett til mange lederyrker innenfor økonomi.
Hva tjener en revisor?
– Det varierer veldig ut ifra hvor i landet du er og ut fra hvilket firma du jobber i. Mange firmaer opererer også med diverse bonusordninger. En revisormedarbeider starter gjerne med en lønn på rundt 500 000. Økningen er bratt de første årene. I de større firmaene er det et mellomledd mellom partner/oppdragsansvarlig som ofte kalles «manager». Er du dedikert og flink nok, kan du klatre oppover hvor startlønn for tittelen kan være alt fra 800 000 til opp mot en million. Du kan bli oppdragsansvarlig i alle firmaer. Hvor mye lønn du får, vil avhenge av hvor mye jobb du tar på deg.
Hvordan er sjansene for å få jobb som revisor?
– Det er manko på revisorer. Firmaet jeg jobber i trenger folk, og det gjør de store firmaene også. Som revisor er du attraktiv, og derfor er det mange som starter som revisorer, som får andre stillinger. Det gjør at det hele tiden er etterspørsel etter nye revisorer.
Tilhørende utdanninger
Regnskap og revisjon
Dette er en økonomisk administrativ utdanning, der man lærer om regnskap og revisjon.
Finn studier