Resepsjonist

– Når man har erfaring som resepsjonist, har man jobbmuligheter i hele verden, sier Amelia.
En ung kvinne i mørkeblå uniform sitter i en sofa. Hun har lyserosa skjorte på seg. Hun smiler mot kameraet.
Amelia Webb, 26 år
Resepsjonist
Støtvig hotell
«Resepsjonen er et slags mellomledd mellom andre avdelinger på hotellet, så det er nødvendig at vi har den totale oversikten.»
― Amelia Webb
Tekst og foto:
Ingrid Nøstdal
Publisert: 12.03.2025
«Resepsjonen er et slags mellomledd mellom andre avdelinger på hotellet, så det er nødvendig at vi har den totale oversikten.»
― Amelia Webb
«Vi er de første gjestene ser når de kommer inn på hotellet, så vi må gi et godt inntrykk. Du må være blid og oppmerksom hele dagen.»
― Amelia Webb

Hvorfor valgte du å bli resepsjonist?

– Den første jobben jeg fikk på Støtvig hotell, var som servitør i restauranten. Etter fire år der ville jeg prøve noe nytt. Jeg snakket med sjefen min som snakket med sjefen i resepsjonen. Så fikk jeg tilbud om å bytte avdeling. Nå har jeg jobbet i resepsjonen i snart ett år, og stortrives. 

Image
En kvinne står bak en glassreol med mange ulike gjenstander. Hun har på seg en mørkeblå dressjakke og en lyserosa skjorte. Bak henne er et stort bilde av en seilbåt.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsdagen varierer ut fra hvilken ukedag jeg jobber, og ut fra tid på året og tid på dagen. Vi splittes opp i tre vakter. Tidligvakt er fra 07.00-15.00, mellomvakt fra 10.00-18.00 og senvakt fra 15.00-23.00. Mellom klokka 10.00 og 18.00 er vi to i resepsjonen, men før klokka 10.00 og etter klokka 18.00 er vi alene. Vi har alltid litt overlapp med de som har jobbet før oss, for å kunne gi informasjon om det som har skjedd i løpet av vakten. 

Ellers går jobben ut på å følge en sjekkliste. Vi svarer på mailer, snakker med gjester og tar utsjekk og innsjekk. Vi snakker også mye med de som jobber i restauranten og husøkonomen. Resepsjonen er et slags mellomledd mellom andre avdelinger på hotellet, så det er nødvendig at vi har den totale oversikten.

Noen ganger er det et firma som har leid hele hotellet. Da pleier det å være ganske rolig. For i motsetning til når vi har mange ulike gjester, pleier det da bare å være én person i firmaet å forholde seg til. 

Helgene er gjerne travle. Da er det mye å gjøre hele dagen, men det er moro, for da går tiden fort. Det begynner fra tidlig morgen. Før restauranten åpner, er det vi i resepsjonen som serverer kaffe for de som ønsker det. Så begynner vi med utsjekk, som kan ta flere timer. Etter hvert begynner det å komme folk som vil sjekke inn. Det er ikke alltid rommene er klare når de kommer, og da er det ofte vi får dem ned i spaavdelingen slik at de kan være der til de kan gå på rommet. 

I tillegg ringer telefonen hele tiden, og da er det gjerne folk som har spørsmål om spaavdelingen, eller vil bestille rom. I fjor kåret Nettavisen Støtvig hotell til Norges beste hotell. Dagene etter at artikkelen kom ut, sto ikke telefonen stille, og i tillegg var det massevis av mailer fra folk som ville booke rom. 

I løpet av året er det mange arrangementer som blir feiret på hotellet som vi i resepsjonen blir involvert i på ulike måter. Det kan være familieselskaper, bursdager, dåp, minnestunder og bryllup. Fra og med mai har vi gjerne bryllupsselskaper hver helg. Ofte foregår selve vigselen i kirker i nærheten, men vi har også hatt vigsler på terrassen og på moloen foran hotellet. Ved bryllup serveres det ofte en aperitiff, altså en liten drink, ute i lobbyen foran resepsjonen. 

Hva kreves for å kunne jobbe som resepsjonist?

– Det kreves ingen formell utdanning, men man kan ta fagbrev som innebærer to år på skole og to år i praksis. Mange tar fagbrevet her på Støtvig hotell. Jeg har også noen kollegaer som studerer hotelledelse. 

Selv har jeg ingen utdannelse innenfor dette faget. Jeg har studert business og fransk ved universitetet i Edinburgh. Utdannelsen innenfor business gjør at jeg kanskje er ekstra nysgjerrig på hvordan hotellet drives, så det synes jeg er spennende å lære om. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det viktigste er at du er serviceinnstilt. Du bør like å gjøre det lille ekstra for folk. Vi er de første gjestene ser når de kommer inn på hotellet, så vi må gi et godt inntrykk. Du må være blid og oppmerksom hele dagen. Hvis du har en dårlig dag, kan du ikke vise det. 

I tillegg passer det nok best for folk som er litt utadvendte, for man må kunne klare å snakke med alle typer mennesker. Hvis du foretrekker å sitte inne på et kontor og være i din egen boble, er ikke dette jobben for deg. 

Hva liker du best med å være resepsjonist?

– Jeg liker at vi aldri har to dager som er prikk lite, for dermed blir ikke arbeidet så monotont. Så liker jeg når vi får gode tilbakemeldinger fra gjester. Det får vi ofte når det er gruppearrangementer, for eksempel ved bursdagsfeiringer. Hvis de sier noe hyggelig, blir jeg rørt og glad. 

Hva liker du minst?

– Det er ikke hyggelig å få klager. Hvis noen er misfornøyde, er det gjerne til resepsjonen de kommer. Da er det vi som må prøve å ordne opp. Men det er en nødvendig del av jobben.

Image
En kvinne står bak en lang skranke. Hun har brun hestehale og har på seg en mørkeblå dressjakke. Hun står foran en PC som viser en slags tabell. Foran henne kan man se et hvitt rekkverk. Ved siden av henne er flere andre skjermer og en hylle med diverse permer og annet utstyr.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan for eksempel gå over til bookingavdelingen. Det er det mange som gjør etter å ha jobbet i resepsjonen noen år. Bookingavdelingen har egne kontorer, og de tar seg av de større bestillingene som krever mer tid og planlegging. Det kan for eksempel være hvis det skal være en stor konferanse på hotellet. 

Når man har erfaring som resepsjonist, har man jobbmuligheter i hele verden. For det finnes jo hoteller overalt. Man kan også søke seg til resepsjonsjobber innenfor andre bransjer. Ellers kan man studere hotelledelse, og kanskje sikte mot å bli resepsjonssjef hvis man vil holde seg til hotellbransjen. 

Hva tjener en resepsjonist?

– Det kommer litt an på ansiennitet. Vi følger lønnstabellene, og per nå har jeg i overkant av 400 000 i året. I sommer har jeg jobbet seks år ved hotellet, og da får jeg lønnsøkning. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som resepsjonist?

– Jeg tror de er ganske store, i alle fall hvis man har litt erfaring innenfor kundeservice. Så lenge man er positivt innstilt og villig til å lære på jobben, er det store muligheter mange steder.

Tilhørende utdanninger

Reiselivsfaget

Du lærer om å legge grunnlaget for yrkesutøvelse knyttet til det helhetlige reiselivsproduktet, som inkluderer kundebehandling, service, salg, markedsføring, utvikling av reiselivsprodukt, transport og transportformidling.

Finn studier