Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg tok reiselivs- og resepsjonsfag på videregående. Da jeg var ferdig med det hadde jeg to år som lærling , samtidig som jeg tok studiespesialiserende ved siden av på kveldstid. Det var en fin ordning hvor man fikk pause fra skolen, tjente litt penger og fikk studiekompetanse samtidig. Lærlingperioden ga mersmak, jeg ble tatt godt imot av kolleger og jeg syntes det var veldig spennende. Siden den gang har jeg jobbet på samme hotell.

Image
Lisens
1

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Det kommer helt an på hvilket skift man har. Når man jobber i resepsjonen på et hotell så er det ofte døgnåpent. Det betyr at man jobber turnus , det vil si at man har både dagvakter, kveldsvakter og nattevakter. På dagtid er det mye administrativt arbeid som å gjennomføre bookinger, svare på e-post, ta telefoner, utsjekk, innsjekk og lage navnelister. I tillegg må man holde styr på gruppebookinger. Kveldsvakter varierer veldig ut ifra hva som skjer på huset, men på kveldstid har vi også ansvar for baren i lobbyområdet. Når man jobber som nattevakt er det litt administrativt arbeid, renhold av lobbyområdet, klargjøring av frokost og bidra til å ivareta sikkerheten på hotellet. 

I tillegg blir arbeidsdagen formet ut ifra hvilken årstid man er i, sommersesongen tiltrekker seg en helt annen type gjester enn det resten av året gjør. Da er det flere ferierende som kanskje ikke er så vant med å bo på hotell, og man får en del andre spørsmål og henvendelser enn ellers, som igjen fører til at man får noen andre arbeidsoppgaver enn resten av året. Det viktigste i løpet av en arbeidsdag er å behandle alle gjester godt, og sørge for at de får en god opplevelse.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– En forutsetning er at du er utadvendt og er glad i mennesker. Man må hele tiden sørge for at gjestene er blide, så man må absolutt være villig til å strekke seg litt lenger for å gjøre alle fornøyd. I tillegg kan det være smart å ta salg og service på videregående. Da får du en del teori i tillegg til praksis som du kan ta med deg videre i arbeidslivet. I tillegg får du kommet deg ut i jobb tidligere.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du er avhengig av å jobbe 8–16 kan det være vanskelig siden man jobber turnus . Dersom du liker A4-livsstilen, er nok ikke hotellbransjen noe for deg.

Hva liker du best med yrket ditt?

– At det er en miks av både kundeservice og administrativt arbeid. Man kommer opp i en del morsomme situasjoner med de forskjellige gjestene. Det er jo menneske som er det morsomste med dette yrket. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– At man kan ha dårlige dager i ny og ne, men man må bare late som ingenting. Man er jo tross alt hotellets ansikt utad og må sørge for at gjestene har det så bra som mulig.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som er utadvendte, glad i mennesker og som liker varierte arbeidsdager og arbeidstider.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange muligheter innen hotellbransjen. Man kan for eksempel bli avdelingsleder, eller jobbe seg videre oppover i hotellkjeden man er ansatt i. Det finnes mange eksempler på folk som har begynt som resepsjonist og endt opp som hotelldirektør. Så lenge man tar de sjansene som dukker opp, er villig til å lære mer, og skaffe seg erfaring så kan man få mange muligheter i hotellbransjen.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

Tariff er på 157 kr i timen hvis du er over 20 år.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er absolutt mulighet å få jobb som resepsjonist på hotell. Men det er alltid lurt å ha den riktige personligheten, være frempå og gripe mulighetene som byr seg. I tillegg er det alltid en fordel å ha relevant erfaring.

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
En forutsetning for å lykkes som resepsjonist er at du er utadvendt og er glad i mennesker.
Man kommer opp i en del morsomme situasjoner med de forskjellige gjestene.