Rektor

- Jeg har verdens beste yrke, og gleder meg til å gå på jobb hver dag! sier Lena.
Kvinne står foran en fargerik vegg utendørs. Hun smiler til kameraet, og står med den ene hånden i lommen og den andre ned langs siden. Hun har lyst hår til like under ørene, og noen tatoveringer på armene. Hun har på seg en hvit T-skjorte og svart bukse med belte.
Lena Hågensen, 44 år
Rektor
Os skole i Rakkestad
«Det jeg liker best er å se at både elever og ansatte får til noe.»
― Lena Hågensen
Publisert: 27.09.2022
«Det jeg liker best er å se at både elever og ansatte får til noe.»
― Lena Hågensen
«Du har enormt mange arbeidsoppgaver innen både økonomi, administrasjon og forvaltning i tillegg til den menneskelige delen.»
― Lena Hågensen

Hvorfor valgte du å bli rektor?

– Det ble litt til underveis. Jeg valgte først å bli lærer, noe jeg bestemte meg for allerede på ungdomsskolen – da skrev jeg faktisk særoppgave om yrket. Jeg er veldig glad i å jobbe med mennesker, barn og unge. Jeg brenner for læreryrket og pedagogikk. Som lærer ble jeg raskt nysgjerrig på skoleleder-biten, og begynte å stake ut en kurs for å bli rektor.

Image
Rektor Lena Hågensen står i et klasserom og snakker med to elever som står og sitter med ryggen til. Rektoren smiler til dem. Hun har lyst hår til like under ørene, og noen tatoveringer på armene. Hun har på seg en hvit T-skjorte og svart bukse med belte.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– En vanlig arbeidsdag inneholder ekstremt mange møter. Det er en utvikling som bare har økt. Det er møter av alle slag og med mange ulike instanser - fra politi og PPT til helse, fylkeskommune, skoleeier som er kommunen, ansatte, foreldre og mange flere. Jeg legger en plan for dagen, men den lar seg som regel ikke gjennomføre. Da gjelder det å være fleksibel og kunne ta ting på sparket.

Jeg liker å være på jobb klokken 07.30. Da starter jeg med å lese gjennom og svare på e-post. Så syns jeg det er hyggelig å hilse på folk om morgenen, både elever og ansatte. Noen ganger får jeg anledning til å være skolepatrulje, og da får jeg virkelig sett elevene og hilst ordentlig. Noen ganger er jeg også i klasserommene og hjelper til. Nylig var jeg for eksempel lesehjelp da det ble gjennomført nasjonale prøver.

Mye av jobben min er relasjonell ledelse. De ansatte liker at jeg er til stede og tilgjengelig. Her skal lyset være på, og lav terskel for å ta kontakt. Vi har felles lunsj mellom klokken 10.30 og 11.30. Jeg prøver å spise sammen med de ansatte, men dette er gjerne også da de har tid til å snakke med meg og ta opp ulike ting. Da prioriterer jeg det. Ellers går e-posten igjen gjennom hele dagen, og før jeg går tar jeg alltid et overblikk på den. Hvis det er noe som ikke kan vente, tar jeg tak i det med en gang. Jeg går heller ikke herfra midt i en oppgave, eller forlater noe halvveis. Hvis jeg skriver referat for eksempel, gjør jeg meg ferdig med det.

Hva kreves for å kunne jobbe som rektor?

– Jeg tok først allmennlærerutdanning ved Høgskolen i Finnmark, deretter gikk jeg rektorskolen ved Universitetet i Oslo. Her var det mye ledelsesteori, og det var en kjempefordel å ha det pedagogiske med seg siden skolen er en pedagogisk bedrift. Det er også en mulighet å ta mastergrad i skoleledelse for å bli rektor.

En rektor må kunne motivere og lede andre, samt sette seg mål. Kommunikasjon er alfa og omega – det er utrolig mange du skal forholde deg til; foreldre, foresatte, ansatte, elever i tillegg til folk fra ulike instanser og funksjoner. Du må ha en god strategi for å samarbeide med alle. Du må også ha med deg noen grunnleggende gode verdier slik som et raust menneskesyn, og forstå at både små og store alle er forskjellige fra hverandre og har ulike utgangspunkt og bakgrunn.

Det er også veldig viktig å ha evnen til ikke å ta ting personlig, samt å legge fra seg jobben når du kommer hjem. Som skoleleder må du tørre å ta opp ting, og ta avgjørelser som kan bli upopulære. En lederjobb kan være ensom sånn sett, men et overordnet mål er at barn og unge har lyst på livet. Det er jo det vi vil se.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Noen ganger føler jeg meg som en sirkusdirektør. Det er utrolig mange oppgaver i jobben, men det viktigste er at du liker barn, unge og mennesker generelt. Hvis ikke, behøver du ikke tenke på dette yrket i det hele tatt. Du må håndtere at du kanskje ikke får gjennomført dagens agenda. Og at du må gjøre alt fra å plastre, trøste, være samtalepartner for ansatte som har det tøft, ta store og små avgjørelser samt stå i dem.

Hva liker du best med å være rektor? 

– Å se at både elever og ansatte får til noe. Gleden ved å se at de mestrer, samt elevenes lek og nysgjerrighet. Det er deilig å se bekymringsløse barn. Ikke minst liker jeg veldig godt å jobbe med pedagogisk utviklingsarbeid sammen med lærerne. Jeg har verdens beste yrke, og gleder meg til å gå på jobb hver dag. Det er nydelig.

Hva liker du minst?

– At det blir flere og flere administrative oppgaver innen krav og forvaltning. Som rektor står man ansvarlig for hele greia, noe som kan være skremmende for mange. Det er høy arbeidsbelastning, med mindre tid til pedagogisk skoleutvikling enn det man skulle ønske. Du står i en spagat mellom skolen, elever, ansatte, skoleeier og fylkeskommunen. Så liker jeg IKKE nedskjæringer. Det er stikk i strid med tidlig innsats. Man skal ikke spare når det kommer til barn og unge, men se helheten – det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne.

Image
Rektor Lena Hågensen sitter på kontoret sitt og jobber på PC-en. Hun har lyst hår til like under ørene, og noen tatoveringer på armene. Hun har på seg en hvit T-skjorte og svart bukse.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Du kan ta mer skoleledelse ved universitetet for eksempel. Ellers så er det ganske komplekst å være rektor. Du har enormt mange arbeidsoppgaver innen både økonomi, administrasjon og forvaltning i tillegg til den menneskelige delen. Du må ha stor arbeidskapasitet, noe som vil være attraktivt for andre lederjobber både innen det private og offentlige.

Hva kan man forvente i lønn som rektor?

– Mellom 680 000 og 850 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som rektor?

– Det er bare å søke! Ofte er det få søkere til rektorstillinger, noe jeg syns er trist å se. Jeg skulle ønske at flere hadde lyst, og at de kunne stå i yrket og finne glede i å lede en levende og utrolig viktig arbeidsplass.

Tilhørende utdanninger

Barnehage, skole -og utdanningsledelse

Utdanningene knytter forskning og ledelsesteori tett opp mot praktisk utførelse av lederoppgaver.

Finn studier