Reiselivsmedarbeider
Hvorfor valgte du å bli reiselivsmedarbeider?
– Da jeg tok fagbrev som kokk, fikk jeg veldig smaken på turisme og reiseliv. Vi reiste rundt og var på hoteller og arrangementer og slikt. Det virket veldig spennende, så da jeg var ferdig med kokkeutdanningen og jeg hadde jobbet noen år, startet jeg og min svigersøster vår egen reiselivsbedrift.
Dette er 20 år siden og siden da har vi jobbet med å bygge opp vår familiebedrift. Det er ingen dag som er lik. Det er høyt tempo og alltid noe å gjøre.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det aller første jeg gjør når jeg kommer på jobb er å sjekke e-post, det er ofte nye forespørsler og bookinger som jeg må svare på. Vi driver en overnattingsbedrift og baserer oss på naturbasert reiseliv og aktiviteter.
Vi tilbyr gjestene aktiviteter som passer godt til årstidene. Vi har høysesong på sommeren. Da har vi utleie av båter og fiskeaktiviteter. På høsten er det mer kurs, konferanse og turvandring. Deretter kommer julebordsesongen og vinteren med alle de flotte opplevelsene vi kan tilby her under nordlyset og det polare lyset.
Vi tilbyr guidede turer i området og lager mat med lokale matvarer. Gjestene våre skal få en helhetlig opplevelse når de er her. Vi har egne produkter vi har utviklet, disse er guidede turer på truger, langrennsturer og snøskuterturer, og nordlysturer. De er spesielt populære.
Mange av gjestene våre kommer fra utlandet, for eksempel Tyskland eller andre land i Europa. Gjennom vinteren er det turister fra hele verden som kommer for å oppleve nordlyset. Vi samarbeider også med turoperatører som kjøper pakkeopplevelser fra oss. Vi tilbyr også aktiviteter som hundekjøring, hvalsafari, destilleribesøk og samiske kultur- og reinsdyropplevelser i samarbeid med lokale tilbydere.
I tillegg er det en del administrative oppgaver. Ting er i stor endring i reiselivet, blant annet med den digitale markedsføringen som er mye mer i fokus nå enn for 20 år siden. Du må følge med og være oppdatert. Vi må vise fram hva bedriften vår kan tilby. Reiselivet er aldri kjedelig, og denne store endringen er nok kommet for å bli.
Hva kreves for å kunne jobbe som reiselivsmedarbeider?
– Du må være allsidig. Det er aldri en dag som er lik den andre, og arbeidsoppgavene er svært varierte. Som person må du like å være sammen med andre, møte nye folk og være et ja-menneske. Du må tenke nytt og være løsningsorientert.
Jeg har fagbrev som kokk, årsstudium i turisme og utdanning innen digital markedsføring. Utdanningen innen turisme ga meg sertifisering som arktisk kultur- og naturguide fra Norsk Guideforbund.
Gjennom alle utdanningene mine er den røde tråden at du skal lage en produktpakke fra start til slutt. Du må være fokusert i alle ledd, se på hva som skal inkluderes, ivareta sikkerheten hos kunden, og markedsføre produktet ut til kunden.
I XLyngen er vi fem personer som er fast ansatt, men vi har også deltidsansatte. Noen jobber med transport og kjører buss, noen er kaptein på båt, noen har bakgrunn fra helsesektoren der medmenneskelige egenskaper og service er bra. Det kommer godt med når man skal ta med folk på tur, ivareta sikkerhet og drive en bedrift.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Denne jobben passer for personer som liker å by på seg selv. Du kan ikke ta deg selv så høytidelig. Du må være effektiv, fleksibel og løsningsorientert. Siden du jobber med service og reiseliv, må du være imøtekommende, smilende og hyggelig.
Turister som kommer på besøk ønsker å møte hyggelige verter. Målet vårt er å gjøre vårt beste for at kundene skal ha et godt opphold og ta med seg gode minner fra besøket hos oss.
Hvis du er veldig strukturert og ikke tåler at timeplanen forandrer seg, vil du ikke passe i denne jobben. Oppgavene er ikke faste og du må noen ganger bryte ut av den daglige rutinen. Til tider kan det være hektisk og høyt tempo med mye å tenke på, og hvis du ikke takler dette, vil du ikke trives.
Hva liker du best med å være reiselivsmedarbeider?
– Det er å treffe nye mennesker hele tiden. Vi treffer utrolig mye flotte folk i denne jobben. Enkelte gjester kommer tilbake hver sommer, og det er veldig gøy. Du får høre litt om verden, trender og forskjellige mennesker.
Hva liker du minst?
– Innimellom kan det være vanskelig å ta seg litt ferie. Det handler jo også om hvem man er som person, om man ikke tar seg tid til det. Men det er absolutt rom for det i denne jobben altså. Dette er jo en livsstil. Fordelen med å drive sin egen bedrift er at du kan styre dagene litt selv. Det kan du ikke hvis er ansatt og har fast arbeidstid.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan jobbe med eventer, digital markedsføring, turoperatører og booking. Du kan jobbe i team med flere andre. Det er et stort spekter innenfor reiseliv og det er mange ting du kan gjøre som er til hjelp for reiselivet. Markedsføring er for eksempel noe alle reiselivsbedrifter trenger.
Hva kan man forvente i lønn som reiselivsmedarbeider?
– Som turistvert ligger lønna på rundt 450.000 kroner i året. Lønnen avhenger av om du har faste arbeidsoppgaver eller jobber frilans, som for eksempel toppturguider vi har hos oss gjør. De jobber for seg selv, men er likevel en del av reiselivet. Hvis du er ansatt som kokk eller renholdspersonell følger du fastsatte satser for lønn for de yrkene.
Hvordan er sjansene for å få jobb som reiselivsmedarbeider?
– Det er gode sjanser for å få seg jobb fordi reiselivet mangler folk. Ungdommer kan for eksempel starte med en sommerjobb i en reiselivsbedrift og så utvikle seg derfra. Reiselivsbedrifter er veldig åpne for å få inn ungdommer når de har arbeidsuke og liknende.
Tilhørende utdanninger
Reiselivsfaget
Du lærer om å legge grunnlaget for yrkesutøvelse knyttet til det helhetlige reiselivsproduktet, som inkluderer kundebehandling, service, salg, markedsføring, utvikling av reiselivsprodukt, transport og transportformidling.
Finn studierHotell og reiseliv
Du lærer om å skape gode opplevelser for gjester gjennom mat, service og reiseliv, og hvordan du kan lede og utvikle spennende virksomheter i disse bransjene.
Finn studierReiseliv
Du lærer om hva reiseliv og turisme er. Utdanningene har ofte fag som økonomi, markedsføring og prosjektledelse.
Finn studier