Hvorfor valgte du å bli reiseleder?

– Da jeg var ung, hadde jeg veldig forkjærlighet for dyr, og tenkte at hvis jeg liker å jobbe med dyr, så kan jeg også like å jobbe med mennesker. Derfor prøvde jeg mye forskjellig. Da skjønte jeg fort at jeg passer best i en slags guide-rolle. Det å prøve ulike jobber hjalp meg å finne ut at jeg passer best i reiselivsverdenen. Jeg bestemte meg for å ta bachelor i Reiseliv, turisme og hotelladministrasjon her i Alta. Underveis fikk jeg jobb ved siden av på en fjellstue. De driver med hundekjøring, som jeg kunne fra før, så jeg begynte å kombinere reiselivsjobben med hundekjøring.

Etter studiet flyttet jeg til Kirkenes og fikk jobb som guide og hotellmedarbeider. Jeg jobbet i restaurant, med hundekjøring, transport, og egentlig alle deler av reiselivet. Nå, etter ti års jobb i reiselivet, tok jeg mastergrad i Alta: Reiselivsledelse – erfaringsbasert master, som handler om lederskap i reiselivet.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

–  Jeg leder bedriften Holmen Husky Lodge, driver med markedsføring, har guideturer, serverer mat i restauranten, kjører minibuss og rengjør rom. Ofte starter jeg dagen med å servere frokost til gjester, og rett etterpå mater jeg de 125 hundene. Så kjører jeg en minibuss for å hente gjester, og guider en tur med dem. Vi er hele dagen på fjellet, hvor vi også lager bål og spiser mat. Når vi kommer tilbake er det fortellinger om historie, kultur, livsstil, hundekjøring og hunder generelt. På kvelden serverer jeg middag. I tillegg gjør jeg rent på rommene, ordner sengklær og vasker. Hele døgnet varierer, og jeg skifter bare fra en hatt til neste.

Ingen dager er like her. Hele tiden møter jeg nye folk, og i tillegg endrer sesongene seg. Det er veldig stor forskjell fra sommer til vinter, bare på dynamikken med vær og vind. Om sommeren er det for varmt for å kjøre spann, men vi kan besøke kennelen og gå tur med hunder. Som regel er det på den tiden mange valper som skal trenes og sosialiseres. Det er mye kos og kaffedrikking ute på plenen. 

Om vinteren er det veldig kaldt, så folk har mye klær og er bra tildekket, og vi er mer opptatt av at alt skal være på stell. Om sommeren har vi en del folk på overnatting, mens på vinteren selger vi pakkeopplevelser og er mye på fjellet. På en god dag på vinteren kan vi få 100 gjester på besøk. På sommeren kan det være maksimalt 16, fordi vi har ikke flere overnattingsplasser. Vi har ikke stor plass, men vi har fasiliteter for å ha besøk. Og vi har mye besøk om vinteren.

Hva kreves for å kunne jobbe som reiseleder?

For å komme inn i bransjen kreves det ikke formell utdanning. Hos oss som driver med hundekjøring, har vi blant annet ingeniører, dyrepassere med erfaring fra zoologisk hage, og kokk. Det er veldig mange ulike utdanninger og erfaringer fra andre virksomheter som kommer veldig bra med i reiselivet. I reiselivet inngår også utdanning i markedsføring, idrett og friluftsliv, økonomi, agronom, dyrehold, mat og restaurantfag. Det finnes veldig mange muligheter for dem både med og uten formell kompetanse. For eksempel hadde vi en kokk som også kjørte hundespann, som ikke krever utdannelse. Det er mer vanskelig å lære seg kokkefaget, men det går an å kombinere matlaging med andre oppgaver. Hvis noen har utdanning i bunn, og man er interessert i å lære seg noe nytt, så er det fint å gjøre.

Jeg har utdanning i reiseliv, og jeg vil påstå at den er veldig nyttig. I bachelorløpet hadde jeg mye regnskap, økonomi og markedsføring. Og hvis du skal du ha mer ansvar og høyere stilling i reiseliv, da kreves det mer kompetanse.

Mange steder forventes det at folk har oppdatert førstehjelpskurs og opplæring i det som de skal holde på med. Det er på grunn av at bedrifter skal drives forsvarlig, og man tenker på sikkerhet. Hos oss er det krav om førstehjelpskurs og sikkerhetskurs, og minimum én måned opplæring der man skal arbeide.

Mye i reiselivet handler om kulturformidling, om kunnskapsformidling. Hvis du har en del kunnskap om hjemplassen din, så er det en veldig fin tyngde å ha på tur inn i en reiselivstilling.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Reiselivet er en veldig positiv bransje. Det handler om å gi gode opplevelser til folk, og skape fine relasjoner mellom mennesker. Derfor trenger man å ha stå-på-vilje, positiv innstilling, tålmodighet, samarbeidsvilje, og ønske å by på deg selv. Man må ønske å gi folk opplevelser og vise omsorg. Så hvis du ikke liker å jobbe med folk, er det å være reiseleder eller guide ikke for deg.

Reiseleder har variert arbeid. Så hvis du synes at ting fort blir kjedelig på en plass, så kan reiselivet være en bra plass for deg. Det blir aldri kjedelig, men det kommer også utfordrende arbeidstimer og situasjoner. Da jeg jobbet i Tromsø snødde det noen ganger veldig mye, og man måtte gå ut og jobbe i én meter snø. Hvis du liker å ha spenning, spontane ideer, og overraskelser, så kan du ha det fint i reiselivsbransjen.

Hva liker du best med å være reiseleder?

– Det beste i jobben er at det er så fritt, og at man kan jobbe i takt med naturen som er i forandring hele tiden. I nord har vi flere sesonger, og man kan oppleve mye fint her. For meg er også det kollegiale vennskapet som vi har viktig. Det ville være vanskelig å være alene i denne typen jobb. Det er ofte tungt, men når vi er flere, er det kollektiv glede i å mestre ting og gå videre. Man jobber hardt sammen, blir fysisk sliten sammen, og blir fysisk sterk sammen. Vi blir som en stor familie.

Reiselivsbransjen er den typen bransje hvor man kan jobbe over lang tid, det er en utrolig givende jobb. Når vi har syvdagerstur, så har jeg den samme turistgruppa med meg, og 60-70 hunder. Jeg er på jobb dag og natt, må passe på hunder, og sørge for at folk har det greit. Men det er bare den ene uka, og neste uke er det noe annet, eller fri. Og noen ganger kjører vi bare dagsturer, eller er på tredagerstur. Arbeidsdagene er veldig varierte, og man kan også tilpasse arbeidsdagen sin ut fra interesser og engasjement. Denne jobben er for spesielt interesserte, vil jeg påstå, og det har mye med lidenskap å gjøre.

Hva liker du minst?

– Det er ikke alle oppgaver som er like morsomme, og det er ikke lett når man har 16-timers dag på jobb. Men jeg vet at det ikke er for evig. Vi jobber masse i en sesong, og mye mindre andre deler av året. Så det beste og det verste går litt hånd i hånd. Noen perioder kan være tyngre enn andre, men man får så mye igjen senere. Vi valgte å stenge i en del av året, slik at vi ansatte selv har mulighet å dra på tur og gjøre våre ting. Det er et serviceyrke, og hvis man ikke har det bra selv, så skaper man ikke gode opplevelser for andre.

Det er mange ulike oppgaver, og ikke alle er så morsomme, men det veies opp. Jeg synes at å gjøre bare én ting ville være for tungt. Det er fint å kunne drive med mye forskjellig. Det gir en fin balanse i arbeidshverdagen, som gjør at man kan stå i jobb lenge.

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– I små bedrifter gjør man litt av alt. I større bedrifter kan man spisse det litt mer og jobbe bare med markedsføring eller salg og så videre. Det finnes muligheter i forskjellige reisebedrifter, og flere gir rom for å spesialisere seg.

Man kan ha et slags utgangspunkt med reiseleder-, guide- eller markedsføringsutdanning, og jobbe med å få erfaring og øke kompetansen. Men man kan også ønske å gjøre noe helt annet, eller prøve å finne ut hva man er god i, som jeg gjorde i begynnelsen av karrieren min. Man skaper muligheter litt selv. Mye i reiseliv handler om interesse, engasjement og personlig utvikling.

Vi jobber mye med hunder, så hos oss kan man spesialisere seg på å jobbe med hundekjøring eller jobbe med dyr. Og hvis man ønsker å jobbe en annen plass, kan man ta andre type jobber med dyr, for eksempel jobb i en stall. Hos oss har vi ei som tidligere jobbet i zoologisk hage med rovdyr. Det er kjempegod kunnskap som hun tar med seg inn i jobben med hundene.

Hva tjener en reiseleder?

– Årslønn i reiselivet varierer fra 350 000–550 000 kr,  avhengig av ansiennitet, utdanning, og ikke minst hvor mye ansvar man besitter. En person som starter å jobbe som guide, og verken har erfaring, utdanning eller ansvar, er ikke godt lønnet. Men man har muligheter til å heve seg veldig fort i reiselivet. Reiseleder med mer ansvar og erfaring tjener fra 450 000 og oppover.

Hvordan er sjansene for å få jobb som reiseleder?

– De vil jeg tro er ganske store. Det er ikke vanskelig å få jobb i reiselivet. Hvis man er fleksibel, åpen, og villig til å lære, så kan man bli ganske overrasket over hvor mange muligheter som finnes i bransjen.

Tekst:
Sylwia Sørensen