Reiseleder
Hvorfor valgte du å bli reiseleder?
– Da jeg gikk idrettslinjen på videregående, hadde vi såkalt «treningsledelse» der vi lagde treningstimer selv. Det å lede resten av klassen passet meg midt i blinken. Jeg tenker at det må ha startet mine tanker om å bli reiseleder.
Jeg har jeg alltid likt å ha ansvar, planlegge aktiviteter og lede gruppen. Jeg meldte meg alltid først da det var det snakk om planlegging av en ny tur med venner eller familie. Jeg fant både hoteller, fly og steder vi skulle besøke. I tillegg leste jeg meg mest mulig opp for å «guide» andre.
Yrket er unikt, synes jeg. Man får muligheten til å oppleve og lære seg utrolig mye. Jeg er norsk, født i Polen. Nå bor jeg i Spania og lærer meg spansk. Samtidig har vi mange svenske, danske og finske gjester. Jeg bor sammen med to finske kollegaer. I starten tenkte jeg at det blir stress å snakke så mange ulike språk, men det gikk veldig fint.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber i Ving på ulike destinasjoner. Man søker på en ny destinasjon for én sesong. Sommeren 2023 var jeg på Mallorca, nå er jeg på Gran Canaria, og etter ferien i Norge reiser jeg til Tyrkia for sommersesongen. Når man er på en destinasjon, jobber man i et team. Vi er veldig tett på hverandre, fordi vi jobber, bor og tilbringer fritiden sammen. Man blir fort knyttet til hverandre, og får venner for livet.
I denne jobben er alle dagene helt ulike. Jeg har en veldig morsom og variert hverdag. En dag kan jeg være på flyplassen og ta imot gjester. Jeg sier ifra hvor de skal gå til bussen. Etter det er jeg med i en av bussene. Transfer til hoteller tar ca. en halv time, og på den tiden gir jeg en del informasjon til gjestene.
På Gran Canaria har vi oftest gjester som kommer for én uke, men det finnes også noen som bruker å være to uker eller enda lengre. De fleste som kommer hit, har vært her før. Når jeg spør folk på bussen om hvor mange ganger de har besøkt Gran Canaria, kommer det ofte svar fra fem ganger og oppover. Rekorden var faktisk 85 ganger.
Når jeg er på hotellet, har jeg service for gjestene. Hos meg kan de bestille utflukter eller bil. Hvis noen har spørsmål, svarer jeg på dem. Og hvis det er noen problemer, for eksempel med hotellet, så fikser vi det direkte.
På hotellene har vi også velkomstmøter. Da informerer vi gjestene om destinasjonen, utflukter, gir dem ulike tips om for eksempel de beste restaurantene eller steder å besøke.
Jeg er mye ute på farta, men også litt på kontoret. I tillegg er jeg også en del på kundeservice, hvor vi tar imot samtaler, e-poster og meldinger fra kunder fra hele verden.
I det siste overtok jeg også Ving Norge sin Instagram for en dag. Det er ikke en del av min vanlige jobb, men jeg ble forespurt om å gjøre det. Det var veldig kult. Jeg ville spre kunnskap og vise at Gran Canaria har så mange fine steder, og ikke bare er «Granca», som mange sier.
Når oppholdet til gjestene er over, drar vi med dem til flyplassen. Hvis noen har behov for assistanse, fikser vi det.
Hva kreves for å kunne jobbe som reiseleder?
– Hvis du vil jobbe som reiseleder, trenger du ikke å oppfylle så mange spesifikke krav. Det som er viktigst, er at du er overbevist om at det er riktig valg for deg, og viser dette på jobbintervjuet. Du må være genuin, dedikert, lærevillig og nysgjerrig på nye folk og steder.
Jeg vil si at det å ha noe i CV-en i form av erfaring, absolutt er et stort pluss. Det kan være tidligere jobber, skoler eller kurs som du har tatt. All relevant utdanning er veldig positivt og kan helt sikkert hjelpe deg med å få jobb.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Av egen erfaring kan jeg si at reiseledere må være fleksible. Det er forskjell fra en destinasjon til en annen, timeplaner er ulike, og oppgavene også.
Det er viktig at du er positiv og holder motet oppe. Det er et stort pluss hvis du er utadvendt. Slike folk ser man med en gang, fordi de viser det med kroppsspråket. Og man behøver mye energi som smitter over på andre.
Å være reiseleder passer fint for deg som er klar for nye utfordringer, og rett og slett vil se, nyte og lære mer om livet.
Hvis man tenker å jobbe i utlandet som meg, vil det være utfordrende med familieliv. Vi bytter destinasjoner hver sesong, og er sjelden i Norge. Jeg valgte å prioritere meg selv nå. Jeg vil jobbe i utenlandsstilling når jeg har den muligheten, og før jeg etablerer familie.
Jeg synes at det er et fantastisk yrke som kan passe fint for mange, også for en periode. Jeg tenker på jobben min som det beste valget jeg har tatt i livet mitt. Jeg vet om veldig mange unge som føler at de må starte på en utdanning, eller blir presset til å velge et yrke. Samtidig vet de egentlig ikke hva de vil gjøre. Mange angrer på de valgene de tok, noen dropper ut underveis. Derfor er det lurt å gjøre ting som man virkelig vil.
Hva liker du best med å være reiseleder?
– Det aller beste er nok alle kollegaer jeg blir kjent med. Vi jobber ikke bare tett på hverandre, men er også sammen på fritiden. Det lager et sterkt bånd mellom oss, og man får virkelig venner for livet. Det er helt ubeskrivelig. Det er også veldig fint å treffe gjestene våre. Jeg har hørt så mange utrolige historier fra dem. Det har jeg lært mye av.
Jeg synes det er veldig spennende å kunne ha den hverdagen som jeg har nå. Den inneholder mange fine mennesker, og mange nye ting. Jeg bor i utlandet, og mye er annerledes enn i Norge. Jeg lærer meg nye historier, og blir kjent med nye kulturer.
Å jobbe som reiseleder er helt unikt. Jeg hadde andre jobber før, men jeg har aldri vært i nærheten av en jobb hvor jeg har utviklet meg så mye. Å søke på denne jobben har vært det beste valget jeg noen gang har gjort. Og det mener jeg virkelig. Jeg føler at jeg har blitt et helt nytt menneske her. Derfor vil jeg anbefale det på det sterkeste for alle som tenker at dette kan passe for dem.
Hva liker du minst?
– Vi bytter destinasjon hver sesong. Man er ikke alltid så heldig at man neste sesong får jobbe videre med folk som man kommer så tett innpå. Jeg liker ikke å si «ha det» til mine nærmeste kollegaer, det kan fort bli leit.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Som reiseleder kan du jobbe på mange destinasjoner, både store og små. Det finnes veldig mye forskjellig, så hvordan du jobber der vil variere.
Du kan jobbe som meg, eller du kan jobbe som barneguide eller fitnessguide. Sistnevnte driver med ulike innendørs- og utendørsaktiviteter som yoga, pilates og vannaerobic. Man kan jobbe innenfor konsepthoteller, og jobbe i resepsjon eller i restaurant.
Som reiseleder har du også mulighet til å jobbe deg oppover til en sjefsstilling innenfor bedriften. Man kan for eksempel bli servicemanager og ha ansvar for guidene. Eller man kan bli destinasjonsmanager, som har ansvaret for hele destinasjonen, alle servicemanagere og guidene.
Hva tjener en reiseleder?
– I dette yrket varierer lønn veldig, så det er veldig vanskelig for meg å gi et konkret tall. Det som er viktig å si er at hvis du jobber som meg på en destinasjon, behøver du nesten ikke bruke penger. Man får rett og slett veldig mye inkludert. Her dekker arbeidsgiver utgifter som blant annet bolig, bil, telefon og forsikringer. I tillegg til dette har vi rabatter hos veldig mange samarbeidspartnere, så vi sparer mye.
Hvordan er sjansene for å få jobb som reiseleder?
– Det finnes ledige stillinger. Alt er mulig hvis man bare legger ned nok innsats og viser at dette er noe man virkelig vil. Man må rett og slett bare søke på ledige stillinger. Du taper ingenting på å søke.
Selv sendte jeg søknaden i oktober, og så hadde jeg intervju en måned senere. Da jeg møtte opp i Oslo, var det flere kandidater der. Så kom jeg med videre i prosessen, og etter hvert fikk jeg vite at jeg skal jobbe på Mallorca.
Jeg vet at det finnes veldig mange som ikke tør å søke på slike jobber som jeg har. Dessverre er språkbarrieren noe som stopper folk. Vi jobber i et nordisk team, og samarbeider med kollegaer fra Norden. Derfor må man snakke svensk, dansk eller engelsk. Da jeg startet å jobbe, var jeg ikke mester i noen av disse språkene. I starten syntes jeg at det var supervanskelig med svensk, men etter to uker forstod jeg 90 % av svensken, og etter to måneder var jeg som en svenske selv. I denne jobben lærer man seg språk veldig fort.
Tilhørende utdanninger
Reiselivsfaget
Du lærer om å legge grunnlaget for yrkesutøvelse knyttet til det helhetlige reiselivsproduktet, som inkluderer kundebehandling, service, salg, markedsføring, utvikling av reiselivsprodukt, transport og transportformidling.
Finn studierHotell og reiseliv
Du lærer om å skape gode opplevelser for gjester gjennom mat, service og reiseliv, og hvordan du kan lede og utvikle spennende virksomheter i disse bransjene.
Finn studierReiseliv
Du lærer om hva reiseliv og turisme er. Utdanningene har ofte fag som økonomi, markedsføring og prosjektledelse.
Finn studier