Reindriftsutøver Mats Pavall bor på Fauske i Nordland.

YrkesintervjuReindriftsutøver favoritt ikon

Mats Pavall elsker at han får bruke så mye tid på å være sammen med dyr og å være ute i frisk luft.

Mats Pavall
32 år
Reindriftsutøver
Selvstendig næringsdrivende, Fauske

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Min onkel drev med rein, så jeg vokste opp med det og visste hva det gikk ut på. Jeg visste at det innebar at man fikk jobbe selvstendig, jobbe med dyr og være ute. Alt dette fristet veldig. Nå har jeg jobbet fulltid som reindriftsutøver i rundt åtte år.

rein3.png

Reindriftsutøver Mats Pavall merker ørene til reinene.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg spiser alltid frokost, men hvordan dagen fortsetter vet jeg lite om. Det er et veldig variert yrke, så dagene blir forskjellige. Det kan være at jeg må kjøre på fjellet for å se til dyrene, gjøre vedlikeholdsarbeid eller gjøre papirarbeid. Det kan hende at jeg kommer hjem tidlig, at jeg kommer hjem seint, eller ikke kommer hjem i det hele tatt. Noen ganger må jeg overnatte borte.

Det er litt forskjell på sommer og vinter i dette yrket. Om vinteren er det litt mer intenst ute værmessig, mens på sommeren finner reinen maten selv og er mindre avhengig av meg. Da trenger jeg ikke å se til dem så ofte, men på vinteren må jeg gjør det hver eneste dag.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Man må tåle å være mye alene og trives i eget selskap. I dette yrket kan det gå flere dager før man ser folk. Innimellom bor man i hytte eller lavvo på fjellet med kollegaer, så det er likevel viktig å kunne samarbeide. Dessuten må man ha lyst til å være ute i all slags vær. Man bør også ha god fysisk helse. Jeg tenker at man burde være vokst opp med reindrift, ellers vet man ikke helt hva man går til. Siden dagene er så veldig varierte er det ikke like enkelt å bare lære om det på skolebenken. Dette er en livsstil, ikke en jobb.

Man må ikke ha utdanning, men det finnes et studieløp for reindrift på videregående skole.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer nok ikke for dem som ikke liker kaldt og dårlig vær. Det passer heller ikke om du ikke er spesielt glad i å jobbe med dyr. Plikten til å følge opp dyrene går foran det meste.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er mange ting jeg liker med yrket mitt, men helt øverst på lista ligger nok frilufta! Det er fint å være ute, og det er fint å jobbe med rein. Ellers er det greit å se at yrket videreføres nedover i generasjonene.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg synes at det er veldig tungt med store tap av rein til rovdyr og påkjørsler av biler og tog. Det er nok det jeg liker aller minst.

rein2.png

Reindriftsutøver Mats Pavall bruker mye tid på fjellet for å passe på reinene sine.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Den passer ikke for folk som vil bli rik. Ellers er det viktig at man virkelig har lyst til å jobbe med det. Det er avgjørende for å kunne gjøre en god jobb. Som sagt, dette er en livsstil, ikke en jobb.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Når man jobber som reindriftsutøver har man mange muligheter for å øke inntjeningspotensialet. Man kan blant annet jobbe med produksjon av kjøtt, og med reiseliv og turisme. Selv studerte jeg arkeologi for å ha et sikkerhetsnett dersom det ikke skulle gå så bra som reindriftsutøver. Det er jo et risikofylt yrke der det kan være fort å skade seg. Da er det greit å ha noe å falle tilbake på.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg er litt usikker, men man blir i hvert fall ikke rik. Det er veldig varierende, da man er avhengig av naturen for å kunne drive. Inntekten varierer med hvor store rovdyrtap man har, og hvor i Norge man driver reindrift. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det enkleste er nok å være vokst opp med det. Da har man mye kunnskap om området man er i. Ellers kan man jo gifte seg inn i det, eller blir reindriftslærling.

 

Tekst: Isabell Grønnslett

    • Man må ikke ha utdanning, men det finnes et studieløp for reindrift på videregående skole.
    • Dette er en livsstil, ikke en jobb. ​​​​​​​
    • Det er fint å være ute, og det er fint å jobbe med rein.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser