Regnskapsfører
Hvorfor valgte du å bli regnskapsfører?
– Jeg har alltid hatt god tallforståelse, og matte var favorittfaget mitt på skolen. Jeg flyttet ut hjemmefra da jeg var 16, og derfor måtte jeg på et tidlig tidspunkt tjene egne penger og lage eget budsjett. Jeg syntes det var gøy å kontrollere egen økonomi. Det var en lærer på videregående som anbefalte meg å studere regnskap og revisjon. Jeg prøvde det, og syntes det var interessant.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Mine arbeidsdager er veldig varierte. 30–40 % av stillingen min går ut på å være kvalitetsansvarlig. Det innebærer en slags testing av de ansatte for å påse at vi driver i henhold til pålagte regler. Vi er totalt fem personer som gjør denne jobben, og vi kontrollerer også hverandre. Dette gjør vi for å sikre kvaliteten på arbeidet som blir gjort. Det skal ikke være avvik på hvordan man utfører arbeidet på en liten kunde versus en stor kunde. Hvis vi finner noe, er det som regel ingen store avvik, men da tar vi det opp med den ansatte for å finne ut hva som er årsaken. Det kan kanskje handle om mangler i IT-forståelsen eller annen mangel på kunnskap. Da setter vi inn tiltak for å unngå at det blir flere avvik. En del av oppgavene mine er også å svare på spørsmål fra kollegaene mine. Noen kommer kanskje og sier at de ønsker mer kompetanse, og da følges dette opp videre.
Størstedelen av stillingen min går ut på å være vanlig regnskapsfører. Jeg jobber blant annet med lønn, årsregnskap, skattemeldinger og bokføring. Den første halvdelen av året har vi mest fokus på skattemeldinger og årsregnskap for diverse firmaer som vi jobber med. Da skal vi ferdigstille året før, og få sendt det inn det til Skatteetaten. Jeg jobber med alt fra enkeltpersonforetak til store og mindre aksjeselskap. Siste del av året går mer på dagligdagse oppgaver som bokføring og lønn.
Vi driver også med løpende regnskapsrapportering for de kundene som har ansatt oss. Det betyr at vi sender dem en oversikt over siste periode der vi forteller om regnskapets status, litt om inntekter, kostnader og eventuelle endringer. De fleste ser alle fakturaene som kommer inn og det de sender ut, men vi hjelper med å se helheten. Så sammenligner vi gjerne tallene med tidligere perioder. Hvis for eksempel denne månedens lønnskostnader har vært mye høyere enn samme måned i fjor, prøver vi å finne ut hvorfor, og så prøver vi å bidra til at den økonomiske situasjonen bedres. Dersom noen utgifter øker mye, kommer vi kanskje med forslag til hvordan de kan holde kostnadene nede.
Hver dag er veldig ulik og går seg litt til ettersom dagen går. Mye av jobben går ut på å snakke med andre. Vi reiser ikke ut til bedrifter, men det er mye kundekontakt over telefon. Jeg har også mye samarbeid med kollegaene mine. Som statsautorisert regnskapsfører er jeg ansvarlig for et kundeoppdrag. Da er det gjerne en medarbeider under meg som hjelper meg med oppdraget, spesielt hvis det er en stor kunde. Vi to blir jobbende tett sammen. Hvis det er ekstra store kunder, er det gjerne mange som samarbeider om oppdraget. De minste klarer man ofte å håndtere alene.
Hva kreves for å kunne jobbe som regnskapsfører?
– For å bli regnskapsfører må du ha en relevant utdanning i økonomi eller tilsvarende kvalifikasjoner. For å bli statsautorisert regnskapsfører ble det innført ny lov i 2023 med krav om enten en bachelorutdanning og tre år i praksis, hvorav minimum to år må være hos et regnskapsforetak – eller en mastergrad med to år i praksis, hvorav minst ett år er hos et regnskapsforetak. Det stilles også formelle krav til praksisen og dokumentasjon av denne. Søknad sammen med plettfritt vandel sendes til Finanstilsynet for godkjenning.
Jeg har selv en bachelorgrad i regnskap og revisjon og har fullført gjeldende praksiskrav som var da. Min autorisasjon er tatt i sin helhet gjennom et regnskapsforetak.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Man må kunne jobbe i team. Man må også være relativt utadvendt siden det er mye kundekontakt. Jobben kan nok oppleves som vanskelig hvis du er introvert. I tillegg må du kunne håndtere å ha mange baller i luften samtidig. Dermed er det kanskje ikke så aktuelt hvis du lett blir stresset. Det kan også være vanskelig for deg som har et stort kontrollbehov og ønsker å vite hva du skal hver dag. Yrket i seg selv er ganske forutsigbart siden man hele tiden har frister som man vet om, og som man må forholde seg til. Men det dukker ofte opp ting fordi en kunde ringer og trenger svar på noe. Dermed må du kunne forskyve og forflytte på oppgaver basert på det som dukker opp.
Hva liker du best med å være regnskapsfører?
– Jeg liker fleksibiliteten og friheten i egen hverdag. Jeg bestemmer mye av arbeidshverdagen min selv, og jeg har også stor frihet når det gjelder å planlegge ferie. Vi fører timer for alt vi gjør, så hvis du jobber mer enn 7,5 timer i løpet av dag, legger det seg i en timesaldo. Den kan du ta av når det måtte passe. Du har også frihet i forhold til når du er på jobben. Vi har en kjernetid fra klokka 9 til 14 hvor det er ønskelig at du skal være på jobben, men om du skulle ha behov for å dra midt på dagen, pleier ikke det å være noe problem.
Hva liker du minst?
– Jeg er ikke så glad i å føre timer. Det kan tidvis være vanskelig å holde styr på når man gjør så mye forskjellig i løpet av en dag.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Når man har en utdanning innenfor økonomi, kan man ha en rekke yrker innenfor dette feltet. Som regnskapsfører er det også mange ulike områder du kan jobbe innenfor. Du kan for eksempel jobbe kun som lønnsmedarbeider, du kan ha en kontrollerstilling, være teamleder, eller du kan være fagansvarlig for ulike fagområder.
Hvis man er regnskapsfører uten autorisasjon, kan man videreutdanne seg slik at man blir statsautorisert. Som autorisert er du oppdragsansvarlig og har ansvaret for at regnskapet er korrekt og i henhold til regelverket.
Hva tjener en regnskapsfører?
– Det er alt fra 500 000 og oppover. Som autorisert kan du legge på minst 100 000.
Hvordan er sjansene for å få jobb som regnskapsfører?
– Det er for tiden høy etterspørsel etter regnskapsførere, spesielt etter de som er autoriserte. Selv om flere av oppgavene våre digitaliseres, er det en bransje som vokser. Det blir et stadig større fokus på rådgivning av kundene.
Tilhørende utdanninger
Regnskap og revisjon
Dette er en økonomisk administrativ utdanning, der man lærer om regnskap og revisjon.
Finn studierØkonomi og administrasjon
Studier innen økonomi og administrasjon er tverrfaglige og gir innsikt i ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.
Finn studier