Lovverk og retningslinjer for regnskapsførere er Karin Maria Zereners, støttespillere i jobben som kvalitetssjef.

YrkesintervjuRegnskapsfører favoritt ikon

- Jeg liker at jobben ikke er rutinepreget og jeg er glad i det uforutsigbare. Og jeg har et yrke helt utenom det vanlige, sier Karin Maria Zerener.

Karin Maria Zerener
52 år
Regnskapsfører
Accountor Oslo AS
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Det er sjelden barn sier at de skal bli autorisert regnskapsfører når de blir store. Det er synd, fordi jeg har et yrke helt utenom det vanlige. I min familie er det mange helsearbeidere og jeg tenkte jeg måtte følge familietradisjonen. Jeg prøvde meg innen helsesektoren og fant ut at det ikke passet meg. Tall var mer meg. Jeg tok først en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, og deretter autorisasjon som regnskapsfører.

Og med det falt yrkesvalget mitt på plass. Det er en rød tråd i jobben som regnskapsfører, uansett bransje. Det sikre er at små og store bedrifter trenger en regnskapsfører og du kan nesten få jobb på dagen.

Hvilke arbeidsoppgaver bestå yrkeshverdagen din av?

- Jeg er kvalitetsansvarlig for et stort regnskapskontor med 45 ansatte med cirka tusen kunder. Kundemassen er alt fra snekkeren på hjørnet til store kjeder. Jobben min går mye ut på blant annet å hjelpe medarbeiderne mine å finne de beste løsningene på faglige spørsmål, og på å lage rutiner som kvalitetssikrer korrekt regnskap.

Som støttespiller har jeg lovverket. Det er under stadig forandring og noen endringer kan få store konsekvenser for kundene våre. En autorisert regnskapsfører plikter å holde seg oppdatert på lovendringer, men det er ikke alltid et svar kommer med to bastante streker under og jeg bidrar til å finne gode og lovlige løsninger.

Som kvalitetsansvarlig kontrollerer jeg også blant annet regnskap, ligningspapirer og årsoppgjør. Jeg holder også kurs internt og vil på alle måter si jeg har en spennende og variert hverdag.

Hvilken utdanning/kvalifikasjoner er nødvendige for å bli autorisert regnskapsfører?

- Jeg tok en bachelorgrad i økonomi på BI. Det var ikke selvsagt at jeg skulle bli regnskapsfører, men jeg fikk et engasjement i regnskap gjennom Manpower. Jeg likte meg godt og bestemte meg etter hvert for å ta autorisasjonen til å bli regnskapsfører.

For å få autorisasjon måtte jeg ta noen ekstra fag innenfor skatt og avgift. Det kreves i tillegg to års regnskapspraksis og minimum ett år i et autorisert regnskapsbyrå. Finanstilsynet utsteder autorisasjon ved søknad på bakgrunn av fastsatt utdannings- og praksiskrav.

Hva er det beste med yrket ditt?

img_2604.jpg

All rights reserved.

- Jeg liker at jobben ikke er rutinepreget og jeg er glad i det uforutsigbare. Jeg liker også alle utviklingsmulighetene og det å kunne jobbe med mange forskjellige arbeidsoppgaver.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Jeg kan ikke si at det er noe jeg direkte misliker. Regnskapsførere har mange frister å forholde seg til, og det kan tidvis være mye som skal gjøres på kort tid. Du må kunne takle litt stress.

 Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innen ditt yrke?

- Dette med alle valg og mulige spesialiseringer er det morsomme med yrket. Jobbene kommer i alle utgaver, fra regnskapssjef, økonomisjef, kvalitetssikring, salg av produkter, controller/regnskapsfører, på regnskapskontor, alt innenfor lønnsområdet, med kurs og opplæring eller starte for deg selv.

Der det er en økonomi er det oftest behov for en regnskapsfører.

Hva kan du forvente i lønn i dette yrket?

- Det er ikke enkelt å svare på da det er en del variasjoner. Ifølge lønnsstatistikken 2015 fra Regnskap Norge, er begynnerlønnen på cirka 470 000 kroner. Gjennomsnittlig tjener regnskapsførere rundt 600 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Jeg anser sjansene som veldig gode. Det er stor etterspørsel etter autoriserte regnskapsførere.

img_2594.jpg

All rights reserved.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

 

 

 

 

 

 

    • Det sikre er at små og store bedrifter trenger en regnskapsfører og du kan nesten få jobb på dagen.
    • Jeg liker at jobben ikke er rutinepreget og jeg er glad i det uforutsigbare.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser