Regissør

– Film er bilder, musikk, det å fortelle historier – alle de kule tingene på en gang, sier Carl Christan.
portrettfoto av regissør Carl Christian Lein Størmer, Mann med skjegg, gule briller og rød strikkalue.
Carl Christian Lein Størmer, 40 år
Regissør
IGH (eget firma)
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Når jeg er ute på reise og lager dokumentarfilm, går det som regel i ett fra morgen til kveld»
― Carl Christian Lein Størmer
Tekst og foto:
Tiril Andrea Solbakken
Publisert: 10.06.2022
«Når jeg er ute på reise og lager dokumentarfilm, går det som regel i ett fra morgen til kveld»
― Carl Christian Lein Størmer
«Det viktigste er å være motivert»
― Carl Christian Lein Størmer

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var litt tilfeldig. Jeg gikk ikke på skole for å lære dette. Egentlig tok jeg en helt annen utdanning, som lege, og jobbet som det et par år. Men helt siden jeg gikk på barneskolen har jeg holdt på med musikk – jeg spilte i band og etter hvert begynte jeg å turnere en del, mye i utlandet. Det var egentlig der det begynte, med å fotografere vanlige stillbilder for å dokumentere ting som skjedde på turneen. Det syntes jeg var veldig morsomt. Når speilreflekskameraene kom og man kunne filme også, da begynte jeg å gjøre det. Jeg begynte å lage musikkvideoer for egne band og det syntes jeg var utrolig morsomt. Da fant jeg ut at med film er det bilder, musikk, det å fortelle historier – alle de kule tingene på en gang. Så begynte jeg bare uten å ha lært meg det noe sted. Jeg måtte lære meg det selv.

Image
Mann med rød strikkalue, briller og grå genser filmer med et videokamera inne i et musikkstudio

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det varierer veldig fra når jeg er i studio og jobber til når jeg er ute på opptak. En vanlig studiodag begynner som regel klokka 10, og da holder jeg stort sett på helt fram til middag med korte pauser, enten det er klipping, planlegging, e-post, lydetterarbeid, grafikk eller kolorering. Bare avbrutt av møter (eller helst ikke!) Noen dager jobber jeg kun med ett prosjekt, mens andre blir det mer sjonglering mellom forskjellige ting, både musikk og film.

Så blir det ofte kveldsessions også, og av og til altfor sene økter. Plutselig er klokka midt på natta og man må tvinge seg selv til å ta pause! 

Når jeg er ute på reise og lager dokumentarfilm, går det som regel i ett fra morgen til kveld, og man må prøve huske å spise litt inni mellom. Det kan være ganske slitsomt, men samtidig er det utrolig givende å være på nye plasser og treffe nye folk. Og det er en fin avveksling fra studiolivet. 

Hva kreves for å kunne jobbe som regissør?

– Det viktigste er å være motivert. Man må være tålmodig og ikke gi opp – det er ofte mye styr og vanskeligheter med penger siden dette ikke er en fast jobb. Man må tørre å satse uansett om man kan møte på motgang. Man bør også være nysgjerrig og lure på ting, og ha lyst til å vite mer.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer dårlig for folk som vil ha stabilitet og like dager, siden man må være åpen for at ting endrer seg fort og kunne være dynamisk. Men det passer godt for folk som er skikkelig nysgjerrige på livet, og som er dedikerte.

Hva liker du best med å være regissør?

– Jeg liker hele prosessen, men spesielt når det går mot slutten av et prosjekt. Det å sette alt sammen og man ser at det blir noe, at det blir en film. Og det å samarbeide med andre, den følelsen av å ha laget noe kult sammen som man kan vise frem. Det er morsomt å høre reaksjoner, men samtidig utrolig skummelt. Man blir så oppmerksom på hvordan folk reagerer, for eksempel om de ler på de riktige plassene, så man blir sårbar når man sitter der i salen.

Hva liker du minst?

– Jeg liker minst å jobbe med prosjekt jeg ikke interesserer meg for. Det er tungt. Jeg prøver å unngå å måtte jobbe med prosjekter som jeg ikke har interesse for.

Image
Mann med rød strikkalue, briller  og grå genser sitter foran en datamaskin med store høytalere og redigerer filmopptak av et kvinneansikt.

Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?

– Regissør er jo et vidt begrep. Det finnes mange forskjellige typer film, som reklamefilm og kortfilm. Man burde finne ut hva man selv er interessert i. Man kan bli filmfotograf, klipper, kolorist, og jobbe med lyd. Det finnes mange roller og muligheter.

Hva tjener en regissør?

– Det er veldig forskjellig. Man kan være fattig eller bli kjemperik av å være regissør. Jeg driver eget firma hvor jeg selv er ansatt og jobber som filmprodusent, og litt forskjellig. Uansett om du ender opp med suksess eller ikke, har du nok hatt dårlige perioder med slit. Det kan være opp og ned økonomisk.

Hvordan er sjansene for å få jobb som regissør?

– Hvis man er motivert, og veldig på, er mulighetene veldig gode. Regissører lager som oftest sin egen jobb. Jeg får en idé, lager jobben min selv, og skaffer penger til prosjektet.

Har du noen tips til unge som ønsker å bli regissør?

– Bare gå i gang! Du har kamera på telefonen; du kan lage film. Klipp filmen på telefonen eller på datamaskinen. Det var sånn jeg begynte, utdanningen min var YouTube tutorials og tips fra venner. Man trenger ikke gå på skole for å bli regissør.