Rådgiver i offentlig sektor
Hvorfor valgte du å bli rådgiver i offentlig sektor?
– En venninne som jobbet i etaten anbefalte meg å begynne å jobbe her. Med bakgrunn som klinisk fysioterapeut, var det en overgang å jobbe mer på systemnivå og ha kontorarbeid. Etter hvert så jeg potensialet i å jobbe for det offentlige, og jeg har tatt flere utdannelser ved siden av jobben de siste årene.
Hva vil det si å være rådgiver i offentlig sektor?
– Å være rådgiver i offentlig sektor er en utrolig variert og spennende jobb! Man kan velge å ha en spisskompetanse eller jobbe bredt. Min jobb handler om mennesker, som i og for seg er et bredt felt. Jobben er spisset til kartlegging av funksjon i kontekst, og fasilitere for åpenhet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.
Vi vet at mange arbeidstakere har skjulte vansker som kan oppleves stigmatiserende. Det kan være en ADHD-diagnose i voksen alder eller nedsatt syn eller hørsel. Jeg opplever at de fleste arbeidsgivere ønsker å tilrettelegge – bare de vet hvordan. Min jobb er å bistå med denne tilretteleggingen gjennom økt kunnskap, samarbeid og samhandling.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En vanlig dag inneholder en kombinasjon av Teams-møter, kontorarbeid, telefoner, mailer, fysiske møter, besøk på arbeidsplasser, og kursvirksomhet. Jeg holder ofte foredrag og innlegg hvor jeg deler informasjon om hva vi driver med. En del av jobben vil også være å utarbeide rapporter, eller jobbe på systemnivå for utarbeidelse av rutiner, økt effektivitet eller lignende.
En arbeidsdag kan bestå av alt fra å ta ferge ut i distriktet til en arbeidsplass, være tilgjengelig på et NAV-kontor, eller å dra på kontoret hvor jeg har base og har kontakt med kollegaene mine. Den kollegiale tilstedeværelsen er viktig for meg, både for det sosiale og det faglige. Digitaliseringen har gjort det lettere å ta kontakt og ha digitale møter, samtidig som at det er mange jeg skal besøke og snakke med fysisk gjennom en uke.
Hva kreves for å kunne jobbe som rådgiver i offentlig sektor?
– Det er som regel et krav om en bachelorgrad. I min sektor er det mange som har utdannelse innen helse- og sosialsektoren, eller jus. Så det kan være utdannelser som brer seg fra sosionom, ergoterapi, fysioterapi, sykepleie, IT og lignende. For å jobbe som seniorrådgiver kreves det som regel en mastergrad.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Rådgiverstillinger krever som regel en del kontorarbeid. Jobben min er delt mellom å møte pasienter og være til stede for dem, samt ta meg av papirarbeid og administrative oppgaver. I min stilling handler det om å være glad i å se løsninger, og om å se helheten. Ved å ha en lidenskap for det man jobber med, så blir man glad i å etterforske hvor skoen trykker slik at man kan finne de gode løsningene.
For å rådgi må man ha kombinasjonen av løsningsorientering, evnen til å se menneskets egenskaper og en dose ydmykhet. Det betyr at jeg ikke vet best – men at jeg skal hjelpe til med å finne en løsning. Det kan være at de allerede har løsningen, de bare vet det ikke ennå. Det finner vi ut av gjennom samtaler og samarbeid.
Det kan bli vanskelig å ha denne jobben hvis man ikke er strukturert. Det er en travel jobb, men det er også viktig å skille mellom jobb og privatliv. Jeg kan vise profesjonell omsorg og støtte, men det er ingen som får det noe bedre hvis jeg tar med meg sakene hjem.
Hva liker du best med å være rådgiver i offentlig sektor?
– Jeg liker veldig godt at det er så variert og at jeg får muligheten til å hjelpe mennesker som allerede står i en vanskelig situasjon. Det å fremme åpenhet og bedre kommunikasjon, ser vi fører bedre arbeidsforhold, mindre sykefravær og fornøyde arbeidsgivere.
Hva liker du minst?
– Det kan være utfordrende når lover og regler begrenser arbeidet vårt. Det kan være at noen er akkurat for frisk til å få en ytelse eller for syk til å kunne være med på noe. Det å jobbe i skillet mellom regelverk og menneskers behov er viktig å kunne stå i. Som profesjonell og et medmenneske, velger jeg å tenke at dette er det vi har og at vi skal gjøre så godt vi kan med det.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er et enormt stort potensial for å gjøre veldig mange ulike ting. I offentlig sektor, hvor jeg jobber for etaten NAV, benytter vi en tredjedel av statsbudsjettet, og har over 60 ytelser som følger mennesker fra vugge til grav. Så det er en stor arbeidsgiver som gir mange muligheter. Det er et system hvor man kan vokse, lære nye ting og samarbeide med fine kollegaer. Det å jobbe i et såpass stort system gjør som sagt at man kan velge å jobbe spisset innenfor noe, eller jobbe over store felt. Du kan for eksempel jobbe med jus, IT, kommunikasjon, mennesker, økonomi og mye annet.
– Mange synes det er godt å gå fra det private til det offentlige. Det er travel i det offentlige, men du er ikke presset til et økonomiregnskap på samme måte. Det er ikke sånn at jeg ikke får lønn hvis jeg har solgt lite en måned. Du kan gjøre jobben din uten å tenke budsjett.
Hva kan man forvente i lønn som rådgiver i offentlig sektor?
– Rådgivere ligger på 540 000–600 000 kroner, mens seniorrådgiver har 600 000–750 000 kroner.
Hvordan er sjansene for å få jobb som rådgiver i offentlig sektor?
– De er gode! Det er mange som jobber i det offentlige og vi trenger et fast antall mennesker i ulike stillinger. Det er hyppige utskiftninger med mennesker som bytter jobb, stiger til en annen stilling, går av med pensjon og skal i permisjoner.