Programleder

Dennis studerte biologi da han bestemte seg for å satse på formidling av naturvitenskap. I dag har han drømmejobben som programleder i Newton på NRK.
Portrett av Dennis Siva Lie
Dennis Siva Lie, 26 år
Programleder
NRK
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«– Hvis du tar en programlederjobb for å bli kjendis så tror jeg det er feil vei å gå. Du må brenne for formidlingen.»
― Dennis Siva Lie
Publisert: 03.07.2020
«– Hvis du tar en programlederjobb for å bli kjendis så tror jeg det er feil vei å gå. Du må brenne for formidlingen.»
― Dennis Siva Lie
«– Du må tåle at folk kommer bort til deg på gata og begynner å prate, men jeg synes det bare er artig. »
― Dennis Siva Lie

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Etter at jeg sluttet på Universitetet i Oslo visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre, men jeg visste at jeg likte å formidle naturvitenskap. Jeg tok jobb som vikar på en ungdomsskole i ett år og da fant jeg ut at jeg synes det er skikkelig gøy å formidle vitenskap til barn. Da jeg så ble oppfordret til å søke på jobben som programleder i Newton så var jeg ikke i tvil. Nå får jeg lære bort naturvitenskap til den neste generasjonen samtidig som jeg tjener penger. Det er en veldig fin kombinasjon.

 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Til vanlig er jeg på kontoret typisk mellom klokken åtte og fire hver dag i Trondheim, hvor produksjonen av Newton foregår. Her sitter jeg og redigerer bilder og videoer til sosiale medier, som Instagram og TikTok. Utenom dette så leser jeg mye manus og deltar i møter. I tillegg er det selvsagt en del innspillinger når vi lager nye programmer.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Først og fremst må du være flink til å prate. Du må også være engasjerende og genuint bry deg om det du prater om. Du må klare å ta imot tusen beskjeder på en og samme gang og gjøre det du får beskjed om. Utenom det så må du tåle å være et kjent ansikt hvor folk kommer bort til deg på gata og begynner å prate, men jeg synes det bare er artig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Folk som tenker veldig mye på seg selv. Man må ikke bli for selvopptatt og hvis du tar en programlederjobb for å bli kjendis så tror jeg det er feil vei å gå. Du må brenne for formidlingen. Det gjør at selve programmet du lager blir mye bedre.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Alle de syke tingene du får gjøre og oppleve! Jeg husker spesielt godt en gang vi lagde et program om lufttrykk hvor vi sugde vann opp i et rør på ti meter, og da begynte vannet å koke kun på grunn av det høye trykket. Temperaturen rundt var jo bare 22 grader, men det viser jo hvordan naturen fungerer.

Vi hadde også et opptak i Finnmark hvor vi skøyt flammekaster mot en snøkanon, slaktet reinsdyr og så fikk jeg se nordlyset for aller første gang. For ikke å glemme at jeg stod på ski bak et reinsdyr. Det var helt sykt!

 

Image

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er faktisk ingenting jeg ikke liker med yrket mitt. Jeg føler meg bare veldig heldig som har fått denne jobben.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som liker å prate og som liker mennesker. Jobben min er for dem som tenker at det finnes noe mer der ute enn deg selv. Du må interessere deg for hva som skjer ute i naturen, i verdensrommet og innenfor teknologi. For å ha denne jobben må du rett og slett være gira på å utforske nye ting.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det naturlige blir nok å gå videre til å jobbe med andre programmer, enten som programleder eller som producer. Som programleder får du mye erfaring du kan ta med deg videre, noe som skiller seg fra skolebenken. I arbeidslivet opplever du ting i praksis som du tar med deg videre på en helt annen måte enn på skolebenken

 

Image

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det tror jeg er en ganske standard lønn. Man starter vel på rundt 450 000 kroner og så jobber man seg oppover etter hvert.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det kommer helt an på. Jeg hadde en vitenskapelig bakgrunn, jeg liker å prate og jeg var ikke ukomfortabel foran kamera. Har du disse egenskapene så tenker jeg at du stiller sterkt. Men jeg var nok også veldig heldig med timingen da jeg søkte på denne jobben.

Tilhørende utdanninger

Journalistikk

Du lærer om etikk, intervjuteknikk, kildekritikk, å skrive artikler og reportasjer, og å produsere innhold for ulike medier.

Finn studier
Medieproduksjon

Utdanningen gir studentene praktiske og teoretiske kunnskaper om medieproduksjon.

Finn studier