Politibetjent

Hvorfor valgte du å bli politi?
– Jeg startet egentlig med å studere psykologi etter å ha vært i Forsvaret, nærmere bestemt i førstegangstjenesten. Jeg studerte i utlandet, nærmere bestemt i Skottland, siden jeg er halvt skotsk. Men på grunn av en korsbåndsskade måtte jeg reise hjem til Norge for en operasjon, og det førte til at jeg mistet deler av studiet. Da falt det litt fra hverandre, og jeg begynte å jobbe som vekter mens jeg prøvde å finne ut hva jeg ville gjøre videre.
Til slutt søkte jeg på Politihøgskolen. Jeg startet på politistudiet i en alder av 23–24 år. Da var jeg litt nervøs i starten, det føltes som et stort steg å skulle bli politi. Etter hvert innså jeg at dette var riktig for meg da jeg ønsker å jobbe med å hjelpe mennesker og samfunnet.
Hvordan var din egen vei inn til spesifikt nettpatruljen?
– Etter Politihøgskolen startet jeg med å jobbe på grensa under koronapandemien, hvor vi håndterte de utfordringene som oppsto med stengte grenser. Det var en vanskelig tid å få jobb i politiet, så jeg søkte bredt. Samtidig var jeg alltid interessert i nettkultur, og da en stilling i nettpatruljen dukket opp, grep jeg sjansen.
Jeg var heldig, for jeg hadde skrevet en ganske spesiell bacheloroppgave om subkulturer og parasosiale forhold på nett, som viste seg å være svært relevant. Etter fire måneder fikk jeg fast jobb i nettpatruljen, delvis fordi jeg hadde en kunnskap og interesse som ikke er så vanlig i politiet.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Som politibetjent i nettpatruljen jobber jeg med digitalt forebyggende arbeid. Det betyr at jeg ikke er ute i operativ tjeneste, men bruker sosiale medier til å skape et tryggere internett. Vi besvarer henvendelser i chat og er tilgjengelige på plattformer som Facebook og Instagram gjennom nettpatruljen. I tillegg produserer vi innhold til sosiale medier for å informere og engasjere publikum.
En viktig del av jobben min er fagutvikling. Jeg bruker blant annet gaming som en arbeidsmetodikk for å nå ut til unge og unge voksne – en gruppe vi tidligere har hatt utfordringer med å komme i kontakt med. Jeg samarbeider tett med flere klubber i Tønsberg og Færder kommune som har etablert gaming-tilbud, og vi har sett at dette hjelper ungdom som faller utenfor.
Vi har også tatt steget opp på internett og benytter Twitch til å kommunisere med publikum. Hver uke streamer vi et liveshow, som fungerer som et slags digitalt folkemøte. Her kan hvem som helst stille spørsmål, og vi kombinerer underholdning med informasjon for å gjøre det lettere for folk å ta kontakt med oss.
I tillegg jobber vi med mer alvorlige problemstillinger som radikalisering og kriminalitet på nett. Dette kan være ulovlige nettverk som driver med grooming, eller andre former for organisert kriminalitet som vi forsøker å avdekke og forebygge.
Hovedoppgaven min er å være synlig og tilgjengelig på nett. Vi besvarer spørsmål, gir råd og forebygger kriminalitet gjennom informasjonsdeling og dialog med publikum. I tillegg jobber jeg med fagutvikling innen digitalt politiarbeid, særlig rettet mot gaming-miljøer og digitale plattformer.
Vi samarbeider også med lokale aktører for å skape trygge møteplasser for ungdom, både fysisk og digitalt. En del av arbeidet handler om å forstå internettkultur og trender for å kunne nå ut på en effektiv måte.
Hva kreves for å jobbe som politibetjent?
– Skal man bli politimann er det viktig ha en interesse for å hjelpe andre. Samtidig skal du ha en samvittighet og god selvinnsikt da man skal stå og råde andre mennesker i krise innimellom.
For å jobbe som politibetjent i nettpatruljen må du ha en genuin interesse for internett og digital kultur. Politiets utdanning alene gir ikke nødvendigvis all kompetansen du trenger for å jobbe med dette, så du bør ha en utvidet interesse for trender på sosiale medier, internettkriminalitet og digitale subkulturer.
For nettpatruljen spesifikt trenger man gjerne et litt «nerdete» fokus på internett, digital kultur og radikalisering. Det hjelper å være oppdatert på nettfenomener og trender på plattformer som TikTok og Twitch. Vi har kollegaer som er utrolig flinke på sosiale medier, og vi lærer mye av hverandre.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer ikke for?
– Jeg tenker politiet passer for mange. Vi trenger et godt mangfold av folk i politiet, så man skal være forsiktig med å si at et yrke ikke passer for noen. Men spesielt i nettpatruljen trenger man et mer nerdete fokus på internett og sosiale medier.
Hva liker du best med jobben din?
– Fagutvikling. Nettpatruljen er et relativt nytt fagfelt i politiet, og vi har stort spillerom til å eksperimentere og finne nye metoder for å løse problemer. Internett er i konstant bevegelse, og vi må hele tiden utvikle oss for å nå ut til dem vi ønsker å hjelpe.
Hva liker du minst?
– Jeg savner av og til den direkte kontakten med folk. På nettpatruljen har vi mye interaksjon digitalt, men det er ikke det samme som å møte mennesker ansikt til ansikt. Heldigvis deltar vi på festivaler og andre arrangementer, hvor vi får litt påfyll av den menneskelige kontakten.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Politiet har utrolig mange karrieremuligheter. Du kan jobbe i Utrykningspolitiet (UP), etterforskning, forebyggende arbeid, kriminalteknikk eller Kripos. Jeg har samarbeidet mye med Kripos i jobben min, og det er et spennende felt med mange muligheter for spesialisering.
Mange starter med et ønske om å jobbe operativt, men ender opp i helt andre retninger – som for eksempel cyberkriminalitet, etterretning eller andre spesialfelt. Politiet er et yrke hvor du stadig kan utvikle deg.
Det finnes mange videreutdanninger for politibetjenter. Selv har jeg tatt nesten 60 studiepoeng i videreutdanning, blant annet innen forebyggende arbeid, etterretning og cyber forensics. Politihøgskolen og andre institusjoner tilbyr mange relevante kurs og studieretninger for dem som ønsker å utvikle seg videre.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Lønn varierer avhengig av ansiennitet og stillingstype. Nettpatruljen havner litt mellom operative politifolk og etterforskere når det kommer til lønn, så vi ligger nok noe lavere enn enkelte andre spesialiseringer i politiet.
En startlønn i nettpatruljen ligger typisk på rundt 430 000 kroner, men det kan variere. I Finnmark er startlønnen for en stilling i nettpatruljen rundt 500 000 kroner. Generelt ligger lønnsnivået for nettpatruljen et sted mellom 400 000 og 550 000 kroner, avhengig av erfaring og videreutdanning.
Hvordan er sjansene for å få jobb som politibetjent?
– Jeg tror behovet for digitalt politiarbeid bare vil øke. Samfunnet blir stadig mer digitalt, og kriminalitet på nett utvikler seg raskt. Derfor vil det i fremtiden være et enda større behov for politifolk med kompetanse på dette området.
Tilhørende utdanninger
Politiutdanning
Du lærer om politiets rolle i samfunnet, og om de ulike oppgavene politiet arbeider med. Dette inkluderer for eksempel forebygging av kriminalitet, etterforskning og praktisk kunnskap om arrestasjoner og fysisk maktbruk.
Finn studier