Politibetjent
Hvorfor valgte du å bli politibetjent?
– Fordi jeg ønsket å jobbe med mennesker, og likte tanken på at ingen dager er like. Men det som gjorde at jeg faktisk valgte politiyrket, det var 22. juli. Det var det året jeg gikk ut av videregående. Da var jeg i Oslo, og kjente på det at jeg har lyst å gjøre noe, hjelpe med noe, men det var ingenting som jeg kunne gjøre. Så begynte jeg å søke på hva jeg kunne gjøre. Jeg hadde tenkt på å bli politi fra før, men jeg tror at det fikk meg til å faktisk velge det.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det varierer fra dag til dag. Jeg har dager hvor jeg stort sett sitter på kontoret og svarer på e-poster og snakker i telefonen. Det er dager hvor jeg løper fra møte til møte. Jeg har også dager hvor jeg gjør litt av alt. Så jeg kan være ute, snakke med mennesker, holde foredrag, løse oppdrag og gjøre alt mulig rart, egentlig.
Som politibetjent har du en variert arbeidsdag uansett hvor du jobber. I Tromsø har vi for eksempel tre seksjoner. De som er i patruljeseksjonen er ute og kjører politibil hver dag. Deres dag vil variere ut fra hvilke oppdrag de får. Etter mange oppdrag er det rapportskriving. Så ingen dag blir lik. Vi har også etterforskningsseksjonen, hvor det etterforskes saker som patruljeseksjonen har vært på, eller andre saker som blir anmeldt til politiet. Og det er mange forskjellige etterforskningsskritt som man kan gjøre for at saken skal løses – for eksempel gjøre avhør, gå gjennom beslag, finne spor osv.
Jeg jobber ved forebyggende seksjon. Vi jobber for at kriminalitet ikke skal skje, eller ikke gjenta seg. Så vi må hele tiden tenke hva vi kan gjøre for at den personen, den gruppen eller det fenomenet skal endre seg, og på den måten hindre kriminalitet. Ingen dager ser like ut i min seksjon heller. Blant annet holder vi foredrag om ulike relevante tema. Nettvett/ bildedeling er et veldig aktuelt tema når man snakker med ungdom: hvordan man skal oppføre seg i sosiale medier og på internett, samt rus. Veldig mye av foredragene handler mest om å møte ungdom der de er: på skolen. Og samtidig ufarliggjøre politiet og danne relasjoner. Vi holder foredrag ikke bare på skoler, men også for folk i kommuner og for forskjellige aktører. Noen bestiller foredrag fra oss fordi noe spesifikt har skjedd.
Hva kreves for å kunne jobbe som politibetjent?
– Du må først og fremst ha generell studiekompetanse, og etter det må du søke på Politihøgskolen. En del av opptaket til skolen er et fysisk opptak. Det er ikke sånn at du må være kjempegodt trent eller veldig sterk, men du må trene litt dedikert til dette. Med litt trening skal de fysiske testene være overkommelige for de fleste. Det er et praktisk yrke i stor grad, så man bør trene noe, i hvert fall. I opptaket skal du også blant annet gjennom intervju.
Politistudiet er et treårig studie, hvor du er på skolen første år, et helt år i praksis andre år, og tilbake på skolebenken tredje år. Og alle de årene bygger på hverandre. Du lærer teori i første klasse, som du bruker i andre klasse, samtidig som du er ute og jobber sammen med en veileder. I tredje klasse bygger du videre på det igjen.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Vi er veldig mange forskjellige personer i politiet, og det gjør at vi kan dekke alle oppgaver. Så hvis noen kanskje ikke er så glad i å jobbe ute, så er det mange andre forskjellige stillinger man kan ha. Politiyrket er så bredt. Men det er en fordel om du liker å jobbe med mennesker, prate med andre, og er en utadvendt person, som gjerne også er litt nysgjerrig og har lyst å komme til bunns i ting. Jeg tror at de fleste vil finne noe som de kan trives med i politiet.
Det er et krav om plettfri vandel for å søke til Politihøgskolen, så man kan ikke ha noe på rullebladet sitt hvis man vil bli politibetjent. Man må også ha førerkort, norsk statsborgerskap, og minimum karakter 3 i norsk. I tillegg til dette må du ha høyt nok snitt på lik linje med andre studier.
Hva liker du best med å være politibetjent?
– Det som jeg liker best med jobben min er at den er så variert. Ingen dager er ikke like, så man blir ikke lei. I tillegg er politiet i stadig utvikling. Jeg kan komme med nye forslag til hvordan man kan løse noe eller gjøre ting bedre. Vi får hele tiden nye systemer som skal tas i bruk, og som kan bli bedre enn det har vært. Samtidig er samfunnet i forandring, og det gjør at politiet må henge med i timen, som alle andre.
For å nå de personene som vi ønsker, må vi følge med der de er. Vi prøver å komme nærmere de som vi gjerne vil samarbeide med. Dette spesielt med tanke på ungdom, har vi nettpatruljer på Instagram og Facebook, og politiet er også på Snap og TikTok. Det handler om at vi må finne ut hvem vi ønsker å nå, og hvordan gjør vi det på best mulig måte. Vi er vanlige mennesker, som går i uniform, og er politi fordi vi ønsker å hjelpe folk. Vi skal forebygge kriminalitet og hjelpe de som utsettes for kriminalitet.
Hva liker du minst?
– Alt kan ikke være like spennende, men det er ikke noe jeg absolutt ikke liker. Politiet blir fremstilt på tv og film som om det er action hele tiden – man kjører med blålys og sirener over alt. Men hver dag er ikke helt sånn. Som jeg nevnte tidligere, har vi forskjellige seksjoner i politiet i Tromsø, men mange steder er det mange flere seksjoner, som gjør ting som vi ikke gjør. For eksempel er vi avhengig av operasjonssentralen som tar imot nødtelefoner. Selv om du jobber i patruljeseksjonen, og er ute og løser oppdrag, må arbeidet dokumenteres. Man skriver rapport etter at man har vært på oppdrag, for å dokumentere hva som har skjedd, hva man har gjort, hvem som sa hva, slik at det kan etterforskes videre av andre. Så det er ikke så mye action som det som vises på tv. Men jeg må si at det er veldig gøy å være med på hele prosessen.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er veldig mye forskjellig man kan gjøre. Jeg har allerede fortalt om patrulje-, forebygging- og etterforskningsseksjonen, og operasjonssentralen. Vi har også kriminalteknikere som jobber med sporsikring, og folk som jobber som hundeførere. I politiet er det mange som spesialiserer seg på forskjellige typer straffesaker, for eksempel mot dyr, miljø, sedelighet eller vold. Vi har egne folk som avhører barn på Barnehuset. Man må ikke jobbe med én ting hele karrieren. Hvis man vil prøve noe nytt, så er det mange muligheter her.
Hva tjener en politibetjent?
– Det varierer litt ut fra hvilken stilling du har. Hvis du for eksempel jobber på patruljeseksjonen, så jobber du turnus. Turnus er tredelt, hvor du jobber dag, kveld og natt. Det vil utgjøre en forskjell, fordi i tillegg til grunnlønn får du kveldstillegg og nattillegg, og når du jobber helg får du også helgetillegg. Som etterforsker har du litt høyere grunnlønn, fordi du jobber stort sett kun dagtid. Du har ikke så mange av tilleggene, så det blir å veie litt opp.
Du starter rundt 400 000 med graden som heter politibetjent 1. Du stiger i lønn når du får høyere ansiennitet og når du går opp i gradene. Du går automatisk opp i gradene når du kvalifiserer til politibetjent 2 og 3. Når en blir politiførstebetjent eller politioverbetjent, så blir man en slags spesialist, og får lønn etter det.
Hvordan er sjansene for å få jobb som politibetjent?
– Hvis du jobber godt, får gode karakterer på politihøgskolen, og gjør et godt inntrykk i praksisåret ditt, så er det gode muligheter for å få jobb i politiet. Men ikke nødvendigvis der du har mest lyst å jobbe til å begynne med. Når et nytt kull går ut fra politihøgskolen, har de stort sett det samme grunnlaget, så karakterene fra skolen spiller godt inn.
Da jeg gikk ut av skolen var det nokså vanskelig å få jobb i politiet. Men det har blitt mye bedre. Jeg har lagt merke til at det blir lettere og lettere å få jobb, for hvert kull som går ut fra politihøgskolen.
Tilhørende utdanninger
Politiutdanning
Du lærer om politiets rolle i samfunnet, og om de ulike oppgavene politiet arbeider med. Dette inkluderer for eksempel forebygging av kriminalitet, etterforskning og praktisk kunnskap om arrestasjoner og fysisk maktbruk.
Finn studier