Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var litt tilfeldig! Jeg studerte tegning, form og farge på videregående og begynte så å jobbe på hotell. Arbeidstidene og uforutsigbarheten i en ikke-fast jobb på hotellet ble etterhvert problematisk for meg. Stefaren min og en venninne av meg jobbet på Partner Plast i Åndalsnes og jeg ble interessert i å begynne her jeg også. Jeg tok fagbrevet mitt her, og har vært her siden. Det er nå 13 år. Jeg trives godt.

Image
Plastmekaniker Marianne Lie styrer en joystick på en maskin iført hørselvern
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg fyller opp former med plastmateriale, setter dem så inn i ovnen og skrur på nedtelling på en klokke. Plastikken skal være i ovnen ulik lang tid, det varierer med hvilket plastprodukt vi skal skape. Når plasten skal ut, må vi droppe det vi har og jobbe effektivt. Produktet kan ikke bli for kaldt når det skal avformes. Først avformer vi produktet som har vært i ovnen og på nedkjøling. Noen av produktene må settes i en jigg for at de skal holde formen sin, hvis ikke kan man risikere at det ikke oppfyller ønskede krav og krymper for mye. Når plastprodukter er ute, skraper vi av skarpe kanter og resteplast. Vi borrer også hull og annet som er nødvendig for produktet.

Når produktet er kaldt, sjekker jeg tykkelsen på plasten ved hjelp av en ultralydmåler. Jeg ser etter om disse målene er korrekte basert på kravet til kunden. Jeg loggfører resultater på dataen min.

Når det er ferdig fyller jeg formene med plastråstoff igjen, og setter så plasten inn i ovnen. Slik fortsetter vi. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv gikk jeg et annet løp på videregående, men jeg begynte å jobbe her og tok så fagbrevet etter fem år i yrket. Jeg og de fleste som jobber her har fagbrev i produksjonsteknikk, men man kan også ta fagbrev innen plastmekanikk.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette er et fysisk yrke og det er mange tunge løft som må gjøres. Heldigvis har vi maskiner som kan hjelpe oss, men likevel er det mye vi må gjøre selv. Vi må blant annet løfte og håndtere en 20 kilos sekk med råmateriale. Det var vært flere som har gått vekk fra yrket på grunn av en vond rygg eller slitne knær. Dessuten er dette en jobb hvor vi jobber med sterke materialer og det er mye støv rundt oss. Har man allergier eller sensitiv hud kan dette være en jobb som ikke passer. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det må nok være at jeg kjenner veldig godt til arbeidsoppgavene mine og at jeg har trivelige kolleger. Dessuten har arbeidsplassen min vært veldig fleksibel i sammenheng med at jeg skal levere barn i barnehagen på morgenen. Da slipper jeg å jobbe turnus, slik som de andre. Jeg jobber alltid fra 07.30–15.30. En vanlig plastmekaniker jobber turnus.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det blir ofte mye rot og støv i plastproduksjon. Dessuten er det mange sterke materialer vi jobber med som kan være litt ubehagelige. Det er også fort gjort å brenne plast, noe som kan føre til at hele lokalet blir mørklagt i røyk. Det har nok alle her gjort en eller annen gang, og det er ikke noe gøy.

Image
Plastmekaniker Marianne Lie skraper av skarpe plastkanter iført hørselvern
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det blir nok mennesker som er effektive, nøyaktige og gode lagspillere. Man må være effektiv fordi det du lager skal videre til noen andre, og så skal man også rekke ulike tidsfrister. Dessuten må man jobbe effektivt mens plasten er varm. Man må plassere plasten i former før den kjølner, både for å sikre at den får riktig form og at den ikke krymper. Jeg tror også at det er et pluss å være i god fysisk form og være praktisk anlagt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan for eksempel jobbe på de andre stasjonene i fabrikken din, med andre plastrelaterte arbeidsoppgaver. Hvis du vil klatre opp til administrative arbeidsoppgaver, så må du nok ha mer utdanning. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror en vanlig lønn etter fagbrev er 380 000 kroner pluss tillegg. Med tilleggene får du kanskje 400 000 kroner når du nettopp har blitt faglært

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er nok helt ok, men på grunn av koronapandemien vil nok mulighetene være litt begrenset. For to år siden ansette vi to lærlinger og for litt siden ansette vi to faglærte, så vi ser av og til etter nye folk. 

Tekst:
Jonina Reynisdottir