Planteviter Tonje Bergh, i ført blå genser, holder opp en trekasse med blomster og smiler mot kamera.

YrkesintervjuPlanteviter favoritt ikon

Planteviter Tonje Bergh forteller at det er massevis av muligheter innenfor dette yrket. – Det er så mye forskjellig denne kunnskapen kan brukes til, sier hun.

Tonje Bergh
54 år
Planteviter
Plantmania AS, Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg har alltid vært veldig interessert i blomster og natur, og ville vite enda mer om dette temaet, rett og slett se helheten i naturen. På videregående tok jeg så mye biologi og kjemi som jeg kunne slik at jeg kunne gå videre innen dette fagfeltet. Etter videregående studerte jeg plantevitenskap og har nå mitt eget firma. 

arbeidssituasjon_plantevitertonjebergh.jpg

Planteviter Tonje Bergh, i ført en dongeriskjorte i blått, holder opp boken sin "Vakkert og spiselig i krukker og potter"
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Siden jeg har mitt eget firma, kan jeg bestemme både når og hvor mye jeg ønsker å jobbe. En arbeidsdag er aldri helt lik an annen, fordi jeg har mange prosjekter gående samtidig. Den ene delen av jobben som planteviter, går ut på at jeg skal formidle informasjon, til for eksempel media og forbrukere. Dette handler om rådgivning innen planter, både spiselige og ikke-spiselige planter, inneplanter, hageplanter, grønnsaker, bær og frukt, samt dyrking i drivhus, gartnerier og liknende. Jeg rådgir innen alt som kan vokse og gro egentlig. I tillegg skriver jeg noen artikler innen plantevitenskap for ulike aviser og magasiner, og kommer med råd og tips, samt at jeg har skrevet en bok om spiselige planter. 

En annen del av jobben min akkurat nå, er at jeg er med i TV-programmet «Sommerhytta» på TV2 hvor jeg er planterådgiver. (Red.anm.: Programmet vises på TV i 2020.) I jobben min som planteviter reiser jeg ganske mye, da vi jobber en del internasjonalt, spesielt innen forskningen. Et eksempel er sommerblomsten begonia, som vi utvikler og krysser frem nye sorter på nå. Blomsterutstillinger og messer pleier jeg også å dra på, som er en fin møteplass for alle som jobber med dette. Da kan jeg møte produsenter, samarbeidspartnere, hagesentre og grossister for å diskutere for eksempel hvilke nye planter som skal komme til Norge, og ny teknologi. Som planteviter ser jeg også på hvilke trender som kommer i framtiden. Du må alltid følge med og oppdatere deg på hva som skjer ute i verden. Da er det min jobb å formidle denne nye informasjonen til produsenter og kunder hjemme i Norge, og komme med tips og råd i behandlingen av plantene.

I tillegg driver jeg med forskning innen plantevitenskap. Et eksempel er en ny trend som kalles Urban growing (urbant landbruk), hvor vi ser på mulighetene for å dyrke planter i byer og i mer urbane strøk. Tidligere var det mer krevende å gjøre dette på steder med lite plass, men nå finnes det takterrasser og såkalte grønne tak i byene, hvor dyrking er fullt mulig. Dette kan for eksempel være tomat, agurk og andre grønnsaker. 

Jeg har et hjemmekontor og synes det fungerer bra. Likevel kan jobb og fritid flyte litt inn i hverandre når du har eget firma. Jeg jobber nok derfor litt mer enn en vanlig arbeidsuke med 37,5 timer. Men det er nok fordi jeg er flink til å styre dagen min selv og være fleksibel. Hvis jeg for eksempel skal gjøre noe privat på dagen, kan jeg heller jobbe litt utover kvelden.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Jo flere realfag du tar på videregående, jo bedre. Etter videregående må du ta en høyere utdanning, enten bachelor- eller mastergrad, innen plantevitenskap. Dette kan gjøres på Universitetet i Ås. Jeg tok en 5-årig utdanning der, men da var det høyskole. Ellers finnes det flere gartnerskoler.

Som person er det kjempeviktig at du er interessert i faget ditt, det er jo det du skal jobbe med. Siden dette er et yrke som kan inneholde mange ulike arbeidsoppgaver, kommer det litt an på hvilken retning du tar som planteviter. Hvis du for eksempel skal jobbe med forskning innen plantevitenskap, er det viktig at du er tålmodig og nøye. Hvis du skal jobbe som jeg gjør, med litt av alt, er det en forutsetning å være utadvendt fordi du må snakke med mange mennesker, som gartnere, produsenter, kunder og så videre. Dessuten er det en fordel hvis du er litt uredd og tør å hoppe i ting som du ikke har vært borti før. En annen ting, er at dette faget ikke nødvendigvis handler om å være et levende leksikon, men heller være litt ydmyk for faget. Det er ikke nødvendigvis et fasitsvar på hvordan en plante skal dyrkes. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Hvis du har pollenallergi, vil du slite i denne jobben. Er du fargeblind, kan det også være en utfordring, samt dårlig syn. Hvis du skal jobbe med å sjekke planter for skadedyr og lus, må du ha godt syn. Ellers vil du mistrives i denne jobben hvis du er redd for å få skitt på hendene. Det kan være dager hvor jeg må ut i åkeren med støvler på og det øsregner, men dette er en del av denne jobben. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Som planteviter er jeg borti veldig mye forskjellige og mange spennende temaer. Dette er det jeg liker best med jobben min! Jeg får være ute i planteverdenen og sitter ikke bare på et kontor, i tillegg til at jeg treffer mange forskjellige mennesker og mange forskjellige bransjer, for eksempel TV-bransjen eller journalister, og får innblikk i hvordan de jobber. 

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det må være den administrative delen av jobben. Når du har eget firma, er det en obligatorisk del av arbeidet. Jeg må for eksempel sitte på kontoret og jobbe med regnskap, skrive reiseregninger og slike ting, og det kan ta litt tid. Siden jeg er min egen sjef, er jeg jo avhengig av å jobbe for å tjene penger. 

arbeidssituasjon2_plantevitertonjebergh.jpg

Planteviter Tonje Bergh, nummer 2 fra venstre, sammen med kollegaer i prosjekt om utvikling av nye sorter begonia-blomster. Alle fem personene på bildene holder opp denne blomsten. Alle har på seg frakker.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Hvis du er en person som liker å jobbe med blomster og planter og være ute i naturen, vil du trives med dette. Liker du i tillegg fleksibilitet, kan planteviter være et passende yrke for deg.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er massevis av muligheter innenfor planteviter! Du kan jobbe med økologisk produksjon av planter, frukt, grønnsaker og bær, eller du kan jobbe med miljø og utvikling. Det er mye forskning innen dette fagfeltet, både på spiselige planter og resten. Du kan for eksempel forske på hvordan du kan få bedre holdbarhet på blomstrende potteplanter, eller få plantene til å bli sterkere mot ulike plantesykdommer. Det er mulig å forske både nasjonalt og internasjonalt. Urban dyrking er blitt et trendy fagfelt å forske på, og dette er også blitt en egen bachelorgrad i Ås. 

Andre muligheter er hagesentre, blomsterbutikker og statlige organer som mattilsynet og landbruksrådgivningen. Du kan også gå inn i undervisningsfeltet, være lærer, jobbe ved en gartnerskole eller jobbe innenfor Universitet i Ås. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Det kommer an på hvor mye du jobber, og om du jobber privat eller offentlig. Du kan nok ikke forvente skyhøy lønn som planteviter, men jeg anslår at grunnlønna ligger på rundt 500 000 kroner i året. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Jeg mener det er gode sjanser for å få jobb som planteviter. Nå er det større fokus på planter, miljø og grønn livsstil. Mulighetene øker nå som trender endrer seg og verden er i forandring. Det er så mye forskjellig denne kunnskapen kan brukes til. Hvis du er villig til å jobbe og stå på, kan du ende opp med en kjempefin jobb. Jeg, for eksempel, trodde ikke at jeg skulle ende opp her jeg er nå. Så hvis du er litt åpen for å hoppe på nye ting og har en god utdanning med realfag i bunn, vil du ha gode sjanser. Dessuten er det alltids mulig å ta etterutdanning for å få litt faglig påfyll.

Tekst:
Ingvild Hegge Eriksen
    • Nå er det større fokus på planter, miljø og grønn livsstil.
    • Det kan være dager hvor jeg må ut i åkeren med støvler på og det øsregner.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser