Møbeltapetserer

– En møbeltapetserer må ha sans for farger og estetikk, og en viss peiling på hva slags stoff som passer til hvilke stoler, sier møbeltapetserer Benjamin Rune.
Bilde av mann i 40-årene. Han har mørkt hår og brune øyne. Hvit bakgrunn. Han ser inn i kameraet. Har på seg en svart overdel eller t-skjorte.
Benjamin Rune Sjøblom, 43 år
Møbeltapetserer
Selvstendig næringsdrivende, Brattvåg
«Jeg tar av det gamle trekket på stolen eller sofaen og setter på et nytt.»
― Benjamin Rune Sjøblom
Intervju:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 29.04.2023
«Jeg tar av det gamle trekket på stolen eller sofaen og setter på et nytt.»
― Benjamin Rune Sjøblom
«Det jeg liker best er å stifte på stoff på møbler og levere et ferdig produkt til kunden.»
― Benjamin Rune Sjøblom

Hvorfor valgte du å bli møbeltapetserer? 

– Jeg likte å male da jeg var ung, og kunne tenke meg å jobbe som maler. Men det var ingen linjer på videregående i nærheten med maling, og da faren min tok meg med til Borgund videregående skole i Ålesund, fikk jeg høre om møbeltapetsererlinja der. Det virket veldig spennende.

Image
En mann med kort hår står i en mørk t-skjorte og tegner med en tusj. Han har en lysebrun plate oppå et blått stoff. I bakgrunnen er det mange stoffprøver i ulike farger.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jobben min går ut på å trekke om stoler og sofaer. Da tar jeg av det gamle trekket på stolen eller sofaen og setter på et nytt. For å gjøre dette må jeg lage en mal av stoffet, ta mål og se at det er nøyaktig. Det er litt prøving og feiling. Det er ikke alltid at du kan følge målene på det gamle trekket. Når du sitter på en stol, blir stoffet strukket ut litt og det kan hende at puta er smalere enn stoffet. Da må det tas andre mål.

Jeg leier et lokale hvor jeg har verksted. Utstyr jeg bruker for å trekke om møbler er for eksempel kompresser, stiftepistol, symaskin, skrumaskin og tang for å dra ut stifter på stoffet. Materialer til stoff handler jeg hos et lokalt firma. Det kan være skummateriale og grovvatt som jeg bruker på setet i en stol.

Siden jeg har jobbet med å trekke om møbler i 14 år, har jeg blitt godt kjent i nærmiljøet. Mange vet om meg og tar kontakt for at jeg skal trekke om møbelet deres. Hvor lang tid jeg bruker på trekke om et møbel, kommer helt an på. En stol kan være spisestuestol eller lenestol og så videre. Jeg kan bruke en dag eller flere dager. Det er produksjonen som tar mest tid, men av og til må jeg gjøre litt kontorarbeid. Jeg gjør mitt eget regnskap, så det hender at jeg for eksempel må betale en regning og føre dette inn i regnskapet for bedriften. En annen arbeidsoppgave jeg må gjøre innimellom er å vaske varebilen som jeg bruker i jobben eller skifte dekk. Av og til bruker jeg maske når jeg tar av stoff fra gamle møbler. Det kommer an på hvor støvete det er på verkstedet mitt. Litt av jobben er også å støvsuge og tørke støv.

Av og til får jeg kunder på besøk eller jeg reiser ut til kundene for å se på møbelet de vil trekke om. Da diskuterer vi møbelet og hvordan de vil at det skal se ut. Jeg kommer med forslag til stoff og materialer, og hvilke mønster og farger som passer, og så må jeg vurdere pris. Kunden ønsker å vite cirka hvor mye de må betale. Det er ikke alltid at en kunde vil at møbelet skal trekkes om, det kan være at kunden vil at sittekomforten skal forbedres. Det hender også at jeg reparerer båtkalesjer der sømmene har raknet. 

Hva kreves for å kunne jobbe som møbeltapetserer? 

– Du bør ha fagbrev som møbeltapetserer. Det er en fordel. Og så er det viktig å være nøyaktig. Møbelstoff kan ikke bli rynkete, det skal presses på stolen og være passe stramt. Du må i tillegg være tålmodig. Hvis du skal trekke om fire spisestuemøbler, så bruker du en dag på dette. Eldre lenestoler med sete og rygg kan ta flere dager.

En møbeltapetserer må ha sans for farger og estetikk, og ha en viss peiling på hva slags stoff som passer til hvilke stoler når kunder spør. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Dette yrket passer for folk som har interesse for faget og som vil skape fine møbler. Det passer også for personer som er grundige og nøyaktige, og som liker å jobbe alene.

Det passer ikke for folk som ikke har interesse for møbler.

Hva liker du best med å være møbeltapetserer? 

– Det er å stifte på stoff på møbler og levere et ferdig produkt til kunden. Jeg blir glad når de er fornøyd.

Hva liker du minst?

– Jeg liker egentlig alle arbeidsoppgavene mine, men hvis jeg får en reklamasjon på et produkt, er det litt kjedelig. Det skjer heldigvis svært sjelden.

Image
Mann med mørk t-skjorte ser inn i kameraet. Han skrur noe inn i et stolbein. Trekket på stolen er blått. I bakgrunnen henger det mange stoffprøver i ulike farger.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan ta videreutdanning og bli møbelsnekker eller vanlig snekker.

Hva tjener man som møbeltapetserer?

– Lønna starter på rundt 400 000 kroner i året før skatt.

Hvordan er sjansene for å få jobb som møbeltapetserer?

– Det er jo en del nedskjæringer i møbelindustrien, så hvis du får deg jobb på en møbelfabrikk skal du være fornøyd! Det er alltid en mulighet for å starte din egen bedrift og være selvstendig næringsdrivende, og da må du regne med å jobbe og stå på for at det skal gå rundt.

Tilhørende utdanninger

Møbeltapetsererfag

Du lærer å produsere, reparere og restaurere stoppede møbler, søm av gardiner og draperier samt trekking av vegger med tekstilmaterialer.

Finn studier