Misjonær

Bare det å bo i et annet land åpner opp for mye spennende, i hvert fall hvis man er misjonær i en kultur som er veldig ulik din egen, sier Gunnar Svanholm Skogesal.
Portrettbilde av misjonær Gunnar. Han har brunt hår, blå øyne og ser smilende inn i kamera
Gunnar Svanholm Skogesal, 33 år
Misjonær
Normisjon i Senegal
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Man må først og fremst være kristen, og ha et ønske om å flytte hverdagen sin til et annet land og en annen kultur. »
― Gunnar Svanholm Skogesal
Publisert: 27.02.2022
«Man må først og fremst være kristen, og ha et ønske om å flytte hverdagen sin til et annet land og en annen kultur. »
― Gunnar Svanholm Skogesal
«Jeg liker veldig godt disse stundene hvor jeg kan lytte til det de lokale forteller om fra egen tro og egen hverdag. »
― Gunnar Svanholm Skogesal

Hvorfor valgte du å bli misjonær?

– Jeg valgte dette yrket fordi jeg tror det er det mest spennende yrket man kan ha. Man står i stor grad selv for innholdet i arbeidsdagen. Det er allsidig, utfordrende og givende. En særlig motivasjon for meg var å jobbe med mennesker i vanskelige livssituasjoner.

Image
Misjonær, Gunnar Svanholm Skogesal, lytter mens en lokal forteller.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det er vanskelig å gi et representativt bilde av en vanlig arbeidsdag, men den kan se sånn ut: jeg starter dagen med å lese og besvare e-post, etterfulgt av to timer språklæring. På ettermiddagen deltar jeg i et møte med Handikapforbundet og snakker med lederen der om veien videre i prosjektene deres. På kvelden får jeg besøk av en venn. Vi drikker te, snakker om livet og om Gud, eller om lokale tradisjoner.

En fast dag i uka har jeg møte med kollegene mine hvor vi snakker om aktuelle saker. Her diskuterer vi budsjett, arbeidsoppgavene til lokalt ansatte, ulike prosjekter, mediesaker til interesserte i Norge, eller utfordringer hver enkelt opplever i sin arbeidshverdag. Vi ber og synger lovsang sammen. De andre dagene i uka står jeg ofte fritt til å bestemme selv hva jeg vil gjøre. Her i Senegal har vi ulike organisasjoner og prosjekter vi er involvert i, som blant annet jeg har ansvar for at drives framover. Vi har ukentlige bibelgrupper som jeg er med på å planlegge og delta i.

Jeg bruker mye av tida mi på å lære meg et lokalt språk. Jeg har en språklærer som hjelper meg med det. Ved å besøke venner og naboer lærer jeg mye om språket og kulturen, i tillegg til at jeg bygger relasjoner. Det er en del av arbeidsdagen. Ofte er det naturlig å ta slike besøk på kveld og ettermiddagstid.

Hva kreves for å kunne jobbe som misjonær?

– Man må først og fremst være kristen, og ha et ønske om å flytte hverdagen sin til et annet land og en annen kultur. Selv er jeg utdannet sosionom, og har en mastergrad i sosialt arbeid. Mange misjonærer er utdannet sykepleier, lærer eller teolog. Det er imidlertid ikke sånn at man må ha en spesiell utdannelse for å bli misjoner. I noen land vil man kanskje ha behov for noen typer yrkesgrupper, mens i andre land vil behovet være noe annet.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer for den som liker å snakke om tro, og som er nysgjerrig på andres tro. Man må håndtere å være i en fremmed setting, å være langt hjemmefra. Det passer for den som er interessert i bistand, og som er motivert for å jobbe med mennesker som har det vanskelig. Også for den eventyrlystne, den som liker å utforske og oppdage både nye sider ved seg selv og den kulturen i landet man møter. Man bør være selvstendig.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg elsker helheten i det. Fra å lære nye språk til å ha samtaler med de lokale om alt fra trivielle ting til tro. Jeg liker å planlegge større prosjekter, samarbeide i team og med lokale organisasjoner, eller å bygge lokaler for bibelgrupper. Alt er en del av jobben.

Hva liker du minst med yrket ditt?

 – At jeg må flytte fra familie, venner og steder jeg liker i Norge. Innimellom kunne jeg også ønsket meg en arbeidsdag som varer fra klokken åtte til klokken fire.

Image
Vi ser ryggen på to personer som går mot en samling av sirkelformede hus, med strå på taket.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mulighetene som misjonær er mange, og vil variere i forhold hvor og for hvem man jobber. Etter endt misjonærtjeneste tror jeg blant annet den kulturelle kompetansen man tilegner seg er svært verdifull i videre yrkesliv i Norge.

Hva kan man forvente i lønn som misjonær?

– Det kommer an på hvordan man velger å reise ut som misjonær. Noen jobber frilans og får enkeltmenigheter eller private personer til å støtte en i arbeidet. Andre reiser ut som ansatte i en misjonsorganisasjon. Ingen velger å bli misjonær for pengenes skyld, men jeg vil si lønna er grei.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror de er ganske gode. I hvert fall hvis man planlegger det litt fram i tid.

Hva slags opplevelse har yrket gitt deg, som du aldri glemmer?

– Det blir mange gode opplevelser i dette yrket. Bare det å bo i et annet land åpner for mye spennende, i hvert fall hvis man er misjonær i en kultur som er veldig ulik din egen. Jeg liker godt kveldene her hvor jeg bor. For litt siden satt jeg under mangotreet i hagen vår sammen med en venn. Det var mørkt og varmt med en klar stjernehimmel over oss. Vennen min tilberedte te på en liten kullgrill mens han fortalte om ulike mytologiske forestillinger folket hans har om slanger. Jeg liker veldig godt disse stundene hvor jeg kan lytte til det de lokale forteller om fra egen tro og hverdag. Så får ofte jeg også dele mine tanker om hvordan verden er.

Tilhørende utdanninger

Bibel-, misjonær- og menighetsarbeid

Du lærer om kristendom, tro, mennesker, samfunn, formidling og undervisning.

Finn studier
Presteutdanning (teologi)

Du lærer om kristen tro, historie, bibelen, og praktiske kunnskaper du trenger for å jobbe som prest.

Finn studier
Religion

Du lærer om religiøse tradisjoner, tekster, ritualer, symboler og praksiser. I tillegg lærer du om hvordan religion påvirker samfunn, mennesker, politikk og kultur.

Finn studier
Religion

Du lærer om troslære, etikk, selvutvikling, kulturforståelse og misjon, med mer.

Finn studier