Menighetspedagog

Den ene dagen booker hun et esel, den neste putter hun brev i konvolutter eller underviser barn og ungdom. Menighetspedagog Ingamay stortrives i jobben som rommer det meste.
En kvinne står med hendene i lommene på jeansen og smiler vennlig til kameraet. Hun har halvlangt, brunt hår ned til skuldrene. Hun har på seg en rød strikket cardigan.
Ingamay Eidsmo Synnes, 39 år
menighetspedagog
Indre Østfold kirkelige fellesråd
«En veldig viktig del av jobben er å skape gode, trygge møteplasser for familier, barn og ungdom. »
― Ingamay Eidsmo Synnes
Publisert: 03.04.2023
«En veldig viktig del av jobben er å skape gode, trygge møteplasser for familier, barn og ungdom. »
― Ingamay Eidsmo Synnes
«Det er gøy å planlegge og gjennomføre arrangementer. Det gir et kick! »
― Ingamay Eidsmo Synnes

Hvorfor valgte du å bli menighetspedagog?

– Jeg studerte teologi i flere år, og som voksen har jeg alltid ønsket å jobbe i kirken. Jeg liker også godt å jobbe med barn og ungdom, så for meg var det ikke et vanskelig valg egentlig.

Image
En gruppe med barn står samlet i midtgangen i en kirke. Det er grønne kirkebenker rundt dem. En kvinne står ved siden av barna, og ser ut til å fortelle dem noe. Kvinnen har langt, brunt hår som er delt i to fletter.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I stor grad driver jeg undervisning. Mye av jobben handler om å lære andre om kirken og kristendommen. Arbeidsdagene er veldig varierte, og jeg legger opp dagene mye selv. Det er en del arrangementer der jeg må være til stede, men det er stor frihet i yrket. Jeg har likevel en slags rytme. Hver mandag starter jeg med å legge opp uka, og ser på når jeg har tid til forberedelser, og når det er tid til tiltak og annet som skal skje.

En vanlig arbeidsdag starter med å gå gjennom e-poster og forberede meg til det jeg skal gjøre. Vi har ulike aktiviteter gjennom uka, som for eksempel konfirmantundervisning, babysang og småbarnssang blant annet.

Arrangementer, eller tiltak som vi kaller dem, krever mye forberedelser, som for eksempel innkjøp, invitasjoner, lage plakater, markedsføring, henvendelser til folk, utstyr, effekter og ulikt materiell. Jeg har til og med booket et esel ved en anledning.

Vi samarbeider mye med frivillige, og de må informeres og holdes oppdatert. Arbeidet innebærer dessuten mye kontakt med diverse institusjoner, som skoler og barnehager. Eksempler på tiltak rettet mot disse aldersgruppene er påskevandring, Tårnagenter, besøk eller overnatting i kirken og julearrangement. En veldig viktig del av jobben er å skape gode, trygge møteplasser for familier, barn og ungdom. 

Hva kreves for å kunne jobbe som menighetspedagog?

– Du må ha en bachelorgrad, i tillegg til minst 30 studiepoeng i kristendom og minst 30 studiepoeng i pedagogikk. Du må like å jobbe med barn og ungdom, og så er det ganske vesentlig at en menighetspedagog er kristen og medlem av kirken.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du bør like barn og ungdom, ha en kristen tro og bry deg om andre mennesker. I dette yrket gjør du veldig mye forskjellig, så du bør være allsidig. Å være selvstendig er også en nyttig egenskap siden man legger opp dagene sine så mye selv.

Du må også kunne veilede og lede andre, i tillegg til å kunne stå foran folk og snakke. Du bør absolutt være glad i å være rundt mennesker, og kunne skape et godt miljø. Det er en fordel å være utadvendt.

Hvis du bare vil sitte på et kontor for deg selv, er nok ikke dette for deg.

Hva liker du best med å være menighetspedagog?

– Uten tvil å møte menneskene. Alle barna, ungdommene, og å skape gode møteplasser for dem. Så er det gøy å planlegge og gjennomføre arrangementer. Det gir et kick! Vi lagde for eksempel noe som het Agent jordvenn som er en temadag for barn som skal begynne i 2. og 3. klasse om hvordan vi kan passe bedre på jorda vår. Det var veldig gøy!

Jeg setter også pris på å ha stor frihet i arbeidet. Jeg kan ta litt fri hvis jeg trenger det, og det er fint å kombinere med familieliv. Jeg jobber tett med andre yrkesgrupper slik som diakon, prester, organist og kirketjener. Vi utfyller hverandre godt og finner på ting ut ifra hvem vi er, og hva vi er gode på. Det er en fordel å være litt kreativ i dette yrket.

Hva liker du minst?

– Å putte brev i konvolutter er ikke særlig gøy, men det må gjøres det og! Så er jeg ikke er så glad i rigging og bæring. 

Image
Flere kvinner sitter i ring på en rød matte inne i et lokale. De har hver sin baby på fanget. Kvinnene smiler og ser på sin egen eller andres baby.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes flere kurs og videreutdanninger gjennom blant annet Menighetsfakultetet, som er en utdanningsinstitusjon i Oslo, og Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Du kan også videreutdanne deg til å bli kateket, diakon eller prest.

Hva kan man forvente i lønn som menighetspedagog?

– Den følger tariff, og ligger på rundt 550.000 kroner i årslønn.

Hvordan er sjansene for å få jobb som menighetspedagog?

– De er veldig gode. Det er mangel på menighetspedagoger. Flere steder sliter de med å få tak i menighetspedagoger.