Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg har jobbet 15 år i barnehage, og tenkte at hvis jeg noen gang skal gjøre noe nytt, så måtte jeg gjøre det nå. Dette yrket startet jeg i nesten litt tilfeldig, da jeg for snart to år siden så en stillingsannonse for denne jobben. Jeg gikk mange runder med meg selv, og bestemte meg for å søke. Jeg hadde ingen tilknytning til kirken, enn at jeg har gode barndomsminner fra søndagsskolen og julaften i kirka. Så det var mye å sette seg inn i. Heldigvis fikk jeg jobben, og jeg er veldig glad for at jeg søkte.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Dagene starter rundt klokken halv ni. Jeg logger inn på datamaskinen og går gjennom mail og sjekker kalenderen for hva som skal skje i kirka denne dagen. Så planlegger jeg som regel aktiviteter.
Jobben min går ut på å lære barn om kirken og religionen. Her har vi flere trosopplæringstiltak. Det er blant annet utdeling av bøker, ungdomsklubb, konfirmasjonsundervisning og Lys Våken. Lys Våken handler om at barn mellom åtte og ni år får overnatte en natt i kirka. Det er litt som å være på leir, der det er aktiviteter og man får servert mat.
Vi har også Babysang, som handler om at foreldre i permisjon kan ta med barna sine for sosialisering. Når barna er mellom ett og fire år, kan man melde barnet på Småbarnsang, og man går over til Barnegospel når man blir fem. Det hender også at vi har noe som heter Tirsdagsmiddag, der småbarnsforeldre kan ta med seg familien og slippe å lage mat.
I tillegg er jeg ansvarlig for noe som heter Kirkeklubb. Der henter vi barn på 2.- og 4.-trinn etter skolen, for å spise sammen, leke og formidling. Sist gang hadde vi for eksempel rollespill for hvordan en dåp gjennomføres. Dette synes barna er kjempegøy! Som menighetspedagog har man fleksitid, og har derfor mye frihet. Men man må regne med litt jobb kvelder og i helger.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Man trenger en pedagogisk utdanning. Jeg har bachelor som førskolelærer, som ble min inngangsbillett til yrket. Ellers tar jeg et bibelfaglig kurs på nett, ved siden av jobben. Kurset varer i ett år, og gir meg mer kunnskap om bibelen og ekstra studiepoeng.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Det passer nok ikke for deg hvis du ikke liker å jobbe med barn. Yrket er kanskje heller ikke noe for den som ikke er allsidig, eller ønsker å by på seg selv. Det er også en fordel om du tør å snakke offentlig, som for eksempel på en gudstjeneste.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Møtet med mennesker. Uten tvil. En del av stillingsbeskrivelsen min er å se deg som menneske, og jeg elsker det. I denne jobben får jeg møte folk som er i sorg, opplever glede og har stolte øyeblikk – som ved dåp.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Denne er litt vanskelig å svare på, men jeg synes det er litt synd at det er så vanskelig å nå ut til folk. Folk flest aner ikke hvor mye som skjer i kirka, både for barn, ungdommer og voksne. Det gjorde ikke jeg heller før jeg begynte å jobbe her. Jeg skulle ønske at flere folk visste om tilbudene som finnes.
I fjor ville jeg nok svart at det er litt mye kveldsarbeid, men nå har jeg fått ordnet litt i timeplanen og det ikke lenger et problem. Jeg har en veldig fin jobb.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– For dem som liker mennesker, rettferdighet og bryr seg om andre. Denne jobben passer nok også godt for deg som vil jobbe med mye forskjellig – for her er ingen dager like. Jeg vil også si at kirka har plass til alle. Det er en inkluderende arbeidsplass, og alle skal bli respektert, sett og hørt. Så ikke nøl med å søk jobb i kirka, hvis du kommer over en stilling du er interessert i.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Man kan gå motsatt vei enn det jeg gjorde. Du kan for eksempel begynne å jobbe i barnehage eller som KRLE-lærer på grunnskolen. Ellers kan man bli kateket. Det er den som har hovedansvaret for trosopplæringa i kirken. Man kan også bli diakon eller prest, hvis man er villig til å studere litt mer.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Det kommer an på ansiennitet og studiepoeng, men det er ikke en dårlig betalt jobb. Jeg tjener rundt en halv million, og lønna kommer til å øke når jeg er ferdig med kurset jeg tar. Det er veldig ordnede forhold når det kommer til lønn i Kirken.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– De tror jeg er veldig store. Det er mulig at presten tar seg av trosopplæringen i veldig små byer, men det er mange av oss i en by som Bodø, hvor jeg jobber.
Jobben min går ut på å lære barn om kirken og religionen.
Som menighetspedagog har man fleksitid, og har derfor mye frihet. Men man må regne med litt jobb
kvelder og i helger.