Maskiningeniør
Hvorfor valgte du å bli maskiningeniør?
– Jeg valgte å bli maskiningeniør fordi jeg er interessert i å jobbe med maskiner. Det har jeg vært siden barndommen, det er en interesse jeg har arvet fra familien min. Jeg er også veldig glad i matte og fysikk. Jeg følte at maskiningeniøryrket var en god kombinasjon av mine personlige og faglige interesser.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– I selskapet jeg jobber i er jeg ansvarlig for salg av pumper. Mine arbeidsoppgaver går ut på å hjelpe kundene våre å finne riktig pumpe for deres behov. Jeg har daglig kontakt med både nye og eksisterende kunder, og jeg drar ofte på kundebesøk. Jeg kartlegger kundens behov og rådgir kundene våre slik at de kan finne rett pumpe.
Det finnes mange forskjellige typer pumper som skal brukes til ulike formål og i ulike situasjoner. Målet er å optimalisere kundenes produksjon. Det betyr å hjelpe kunden å produsere billigere, mer miljøvennlig eller raskere, avhengig av hva kunden ønsker. For å få dette til må jeg være godt kjent med kundens utstyr.
Kundene våre driver innen ulike bransjer, for eksempel akvakultur, offshore, agrikultur, industri eller næringsmiddel. Det at kundene er spredt over flere forskjellige bransjer gir meg mye variasjon i hverdagen, og det synes jeg er veldig gøy. Noen ganger utarbeider jeg et forslag til kunden på egen hånd. Andre ganger samler vi et internt team som har spesialkompetanse på kundens bransje, og så sitter vi rett og slett og diskuterer sammen hvordan kunden kan løse problemet sitt eller utvikle produksjonen sin på best mulig måte. Når løsningen er utarbeidet, presenteres den for kunden.
Hva kreves for å kunne jobbe som maskiningeniør?
– Du må ha bachelorgrad som maskiningeniør. Jeg tok min på OsloMet. Hvis man ønsker kan man også ta en mastergrad, men man trenger ikke det.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Som maskiningeniør er det en fordel å være sta og bestemt. Noen ganger innebærer jobben å sitte med en oppgave hele dagen, og hvis du ikke fullfører oppgaven får du ikke gått videre til neste oppgave. Du må være glad i løse problemer. For å bli maskiningeniør bør du være glad i matte og fysikk. Du trenger ikke å ha toppkarakterer, men du bør ikke synes fagene er kjedelige.
Jeg regner på alt mulig, hele tiden, så dersom du ikke liker matte og fysikk vil jeg ikke anbefale dette yrket. Da bør man kanskje heller bli en type mekaniker, fordi de jobber med lignende ting, men mye mer praktisk rettet. Faktisk så var halvparten av de som i gikk i klassen min mekanikere. Noen hadde jobbet som flymekanikere, andre som mekanikere i militæret. De ønsket å ta mer utdanning og jobbe mer teoretisk.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Det jeg liker best er rett og slett hverdagen og arbeidsoppgavene mine. Jeg liker særlig godt kombinasjonen av det sosiale og det faglige. I jobben min skal jeg hjelpe kunder å finne løsninger, og det krever at jeg både er sosial og hjelpsom, samtidig som jeg bruker bakgrunnen min som en teknisk kompetent maskiningeniør. Det er veldig gøy og variert!
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Hvis jeg skal være helt ærlig så synes jeg ikke det er noen negative sider ved jobben akkurat nå. Jeg føler jeg har funnet drømmejobben, og jeg har det gøy og koselig på jobb med spennende utfordringer og arbeidsoppgaver hver dag.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er mange muligheter som maskiningeniør, og det er en av grunnene til at jeg valgte dette yrket. Mange maskiningeniører jobber på diverse fabrikker. Man kan også jobbe med å konstruere 3D-modeller av motorer på PC, eller med prosjektledelse. Jeg er jo utdannet maskiningeniør, men jeg jobber som salgsingeniør og jeg selger pumper. Det hadde jeg ikke klart med mindre jeg var maskiningeniør, og forstod mekanikken bak sentrifugalpumper og hvordan de fungerer i andre systemer.
Man kan også bli sivilingeniør ved å ta en mastergrad. Som sivilingeniør med maskinbakgrunn har man en unik helhetlig forståelse av viktige prosesser. Mange med denne kompetansen jobber som prosjektingeniører, som leder andre ingeniører.
Hva kan man forvente i lønn som maskiningeniør?
– Jeg referer til tallene som Utdanning.no har oppgitt, og det er 630 000 kroner i gjennomsnittsårslønn som maskiningeniør. Om du jobber offshore og privat, kan du tjene enda mer.
Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Jeg tror de er ganske gode. Jeg søkte etter ny jobb under korona, og det skulle i teorien vært ganske vanskelig, men det gikk overraskende bra. Slik jeg har forstått fra andre kolleger og venner med lignende utdannelse, så er det gode jobbmuligheter som maskiningeniør, blant annet fordi du kan bruke utdannelsen på mange ulike måter.
Tilhørende utdanninger
Maskin, prosess og produksjon
Du lærer å utvikle produkter og produksjonsutstyr, og å styre produksjonsprosesser.
Finn studier