Lystekniker
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Under russerevyen var jeg scenearbeider og det ga mersmak. Jeg rigget, sjauet og klargjorde scenen. Det var så gøy at jeg tok frivillige oppdrag for Hønefoss Lyd. Jeg har alltid hatt et øye for visuelle detaljer. Lys er fascinerende, og alt forandrer seg i ulike typer lys.
Mitt valg var ikke enkelt. Det finnes ingen lystekniker utdanning i Norge og fordi jeg ikke ønsket å studere utenlands valgte jeg å studere lysdesign her i Norge. Jeg lærte mye nyttig, men det hadde vært flott og ha et utdanningstilbud her i landet.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Akkurat nå i pandemien er scenelyset bokstavelig talt slått av. Jeg har måttet ta andre typer jobber og venter utålmodig på bedre tider. I og med at jeg driver for meg selv, så har jeg ulike oppdragsgivere. Jeg er blant annet tilkallingsvikar på Den Norske Opera & Ballett. I denne jobben opererer jeg en følgespott. Det er en egen lykt som følger en bestemt person på scenen. Første gangen føltes både stor og spennende siden det var på selveste Operaen. Jeg følger med på scenen, i et notatark og på en boks hvor jeg følger med i forestillingen for å vite når min spot skal på og av. Det brukes maks fire spotter for at publikum kan ha søkelys på en person på scenen. På en opera er spotten stilt inn fra livet og opp, og på ballett belyser vi hele kroppen.
Jeg driver også med mer fysiske jobber. På Kongsberg Musikkteater møter jeg artistene og skuespillerne, hjelper med å klargjøre utstyret og sørger for at deres teknikere har alt de trenger for å koble seg på vårt hus og vårt utstyr. Jeg har hittil gjort enkle lyssettinger på enkle forestillinger. I flere tilfeller har gjestene med egen lystekniker, da vil min jobb være å bistå deres tekniker.
Uansett jobb, så innebærer det mye kobling, omkobling, bæring og sjauing. En teaterforestilling har oftest med mye rekvisitter og jeg er med å lempe utstyr og hjelper deres lystekniker med det lystekniske.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Det er ingen formelle utdanningskrav til å bli lystekniker. Selv har en bachelor i lysdesign fra Universitetet i Sørøst-Norge i Kongsberg. Studiet er rettet mot arkitektonisk lys, men et par fag som lys- og fargefenomener og lysmodellering har vært relevante. Jeg lærte hvordan lys fungerer for å skape et uttrykk. Alt fra rolig, romantisk til veldig dramatisk. Med lys kan man velge å trekke fram eller skjule.
Yrket er fysisk krevende og du bør ha gode løfteteknikker, være litt teknisk og like et aktivt yrke. Elektrolinjen er et godt valg, men mange har også gått musikklinjen på videregående.
Vil du ha en utdanning i lysteknikk må du utenlands. Jeg synes det er veldig kjipt at det er så få studiemuligheter innenfor dette feltet.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Det passer ikke for dem som er i dårlig fysisk form, sliter med dårlige armer, rygg eller har andre slitasjeskader. Det passer heller ikke for dem som ønsker en ordinær arbeidstid. Å være en god lagspiller ev viktig, da jeg jobber med mange forskjellige typer mennesker og må kunne kommunisere med alle.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Jeg møter mange typer mennesker og får brukt min kreative side. Selv har jeg ADHD og får brukt opp masse energi. Å jobbe i lag og skape noe sammen er fantastisk.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det kan bli lange reiseveier og dermed noe ugunstige arbeidstider.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Du må være litt teknisk interessert, ha et øye for detaljer og like sjauing. Du må like å utfordre deg, litt både som person og lagspiller, og være villig til å jobbe når andre har fri. Jeg får sett mange steder og noen ganger får jeg med meg soloppgangen og at fuglene våkner når jeg kommer fra jobb.
Ryktet ditt er veldig viktig. Det er et lite miljø hvor man må å gjøre seg selv attraktiv ved å alltid gjøre en god jobb. Å være hyggelig, glad og ha stå-på-vilje kommer godt med.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er mange som jobber frilans, men det finnes også faste jobber som lystekniker eller systemtekniker på for eksempel et kulturhus, opera og teater. Med en del erfaring kan du skape egne lysdesign for andre aktører eller være prosjektleder på lys. Du kan være lysbordoperatør som sitter og skaper det lysdesigneren ønsker.
Andre muligheter er teater, reise på turné med artister og være deres faste tekniker, være ansvarlig på festivaler og konserter. Også i konferanser, tv, reklame og videoproduksjon er det behov for lysteknikere.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Før pandemien levde jeg greit av denne jobben. Som selvstendig næringsdrivende får du betalt per oppdrag. Jeg personlig har tjent alt fra 2500 til 4000 per dag, og med mer erfaring vil jeg få bedre betalt. Som ansatt har du lønn etter avtale, erfaring og tariff. En lønn midt på treet er cirka 550 000 kroner i året.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Om man har litt erfaring fra før, så anbefaler jeg å melde seg inn i de Facebook gruppene som er relevante for det man vil jobbe med. De er også kalt crewpools. Der blir det lagt ut jobber for både riggere, teknikere og operatører. Å finne en fast jobb er ikke enkelt. Veldig mange lysteknikere ønsker å jobbe med litt forskjellig og ha variasjon.
Tilhørende utdanninger
Lyd- og lysdesign
Du lærer om de tekniske, estetiske og kreative aspektene ved lyd – og lysdesign innenfor ulike områder.
Finn studier