Litteraturviter

Hvorfor valgte du å bli litteraturviter?
– Jeg har alltid elsket å lese bøker, og da jeg gikk på videregående var litteratur det eneste jeg visste at jeg ville drive med. Men jeg hadde ingen kjennskap til hvordan bokbransjen hang sammen. Jeg trodde bare at jeg måtte bli forfatter for å kunne jobbe med litteratur. Derfor gikk jeg først ett år på skrivekunstlinje på folkehøgskole. Det var der jeg lærte at det fantes en utdanning som heter allmenn litteraturvitenskap.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber som manuskonsulent på Forfatterskolen. Det er en nettbasert forfatterskole som hjelper nybegynnere med å mestre skrivekunsten. Siden skolen er nettbasert, jobber jeg hjemmefra og starter derfor dagen på PC-en med å lese gjennom manusene til elevene mine. Mens jeg leser, kommenterer jeg hva som er bra og hva som bør gjøres annerledes. De fleste skriver skjønnlitterære romaner, men jeg går også gjennom sakprosa en gang i blant. Mange av disse elevene har som mål å utgi boken sin, derfor prøver jeg å være ganske konkret i tilbakemeldingene mine, slik at de får mest mulig utbytte av hjelpen. For eksempel kan en tekst løftes mye hvis forfatteren av teksten lærer seg forskjellene på de litterære grepene «show» og «tell». Jeg jobber også mye med fortellerperspektiver og historiens dramaturgi.
Av og til har jeg også coachinger med elevene for å snakke om manusene de sender inn. Disse holdes digitalt, enten som en videotime eller som telefonsamtale. I tillegg holder jeg webinarer der jeg forteller om grunnleggende skriveteknikker. Da har jeg som regel forberedt en powerpoint-presentasjon som viser tekst-eksempler fra temaet jeg skal snakke om den timen. I forkant av webinaret bruker jeg derfor mye tid på å lese bøker for å finne frem til relevante utdrag.
I løpet av utdanningen i allmenn litteraturvitenskap lærer du å lese og analysere romaner på en mye grundigere måte enn hva du lærer på videregående. Derfor liker jeg også å analysere tekstutdragene under mine webinarer. Hvis jeg for eksempel holder et webinar som handler om litterære bilder, vil jeg la elevene peke på hvor forfatteren har brukt nettopp dette i tekstutdragene, hvor vi senere diskuterer hva slags effekt dette gir for lesningen.
Hva kreves for å kunne jobbe som litteraturviter?
– Å være litteraturviter vil si at du har tatt en utdanningen innen litteratur. Jeg har tatt en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap. Du bør ha tatt en mastergrad eller doktorgrad for å kunne kalle deg litteraturviter.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette er et yrke som krever mye nærlesing av tekst, så hvis du er en person som skummer gjennom tekster, er ikke dette jobben for deg. Du må selvfølgelig også elske å lese bøker, for det blir mye boklesing. Hvis du ønsker en fysisk jobb, vil du ikke passe som litteraturviter.
Hva liker du best med å være litteraturviter?
– Å kunne jobbe med min favoritthobby! Jeg elsker å lese bøker, og enda mer liker jeg å peke på ting i tekst som har forbedringspotensial. Jeg synes det er kjempegøy å trekke linjer mellom romaner, undersøke hva slags skriveteknikker forfatteren har brukt i boka og hvordan historiene er satt sammen.
Hva liker du minst?
– Det må nok være hvis du støter på konflikter med kundene som har betalt for at vi skal hjelpe dem med teksten. Som i alle serviceyrker vil det nok dukke opp situasjoner hvor kunden er uenig. Tidligere har jeg jobbet i bokhandel, og jeg elsket alt i denne jobben med unntak av de vanskelige kundene. Heldigvis skjer det ganske sjelden.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Etter å ha tatt en utdanning i allmenn litteraturvitenskap, kan du jobbe med mye forskjellig. Noen typiske arbeidsplasser for litteraturvitere er universitetet, biblioteket, aviser og magasiner, forlag eller i en bokhandel. Mange velger også å skrive egne bøker og bli forfattere.
Hva kan man forvente i lønn som litteraturviter?
– Det varierer veldig ut i fra arbeidsplass, og om du jobber fast eller frilans, men gjennomsnittlig årslønn til en litteraturviter kan ligge på mellom 600.000-700.000 kroner i året.
Hvordan er sjansene for å få jobb som litteraturviter?
– Som nyutdannet litteraturviter er det ikke alltid like enkelt å få jobb. Ofte må du klare deg med vikariater eller deltidsstillinger de første årene før du virkelig etablerer deg. Mange velger også å jobbe frilans, som betyr at du er din egen sjef og skaffer deg egne oppdrag.
Tilhørende utdanninger
Litteraturvitenskap
Du lærer om litteratur, sjangrer, språklige virkemidler og litteraturhistorie.
Finn studierNordisk
Du får kunnskap om språk og litteratur, og hvordan det påvirker samfunn og kultur.
Finn studier