Landbrukssjef

– Det kule med min jobb er at den meningsfull og variert! Det er alltid spennende å høre gårdbrukeren fortelle om sine erfaringer, sier landbrukssjef Kari Anette Slettahaug.
Portrettfoto av smilende kvinne med mørkeblondt hår og blåblomstret kjole.
Kari Anette Slettahaug, 43 år
Landbrukssjef
Lesja kommune
«Det er en fordel at du både har praktisk erfaring fra gårdsarbeid og samtidig fagkunnskap.»
― Kari Anette Slettahaug
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 19.02.2024
«Det er en fordel at du både har praktisk erfaring fra gårdsarbeid og samtidig fagkunnskap.»
― Kari Anette Slettahaug
«I en vanlig arbeidshverdag så snakker vi mye sammen for å utveksle kunnskap og informasjon.»
― Kari Anette Slettahaug

Hvorfor valgte du å bli landbrukssjef?

– Foreldrene mine er glad i dyr og i naturen, og fjellturer og hest var en viktig del av barndommen min. Da jeg var 15 år begynte jeg som avløser på en gård for å tjene penger. Gårdbrukeren jeg jobbet hos var verdens hyggeligste! Vi jobbet godt sammen i fjøset, jeg melka og han fôra. Jeg likte å arbeide med kyr og ikke minst med kalver. Etter hvert begynte jeg å arbeide hos flere gårdbrukere.

Da jeg skulle ta et valg om studie etter videregående så fikk jeg vite om muligheten til å ta husdyrfag hos Høgskolen i Nord-Trøndelag (i dag Nord Universitet). Jeg trivdes veldig godt på skolen i Steinkjer. Etter utdanninga tok jeg jobb som produsentrådgiver i Q-Meieriene. Etter å ha jobba der i flere år, begynte jeg som landbruksrådgiver i Lesja kommune. I 2020 ble jeg landbrukssjef der. 

Så det er en miks av tilfeldigheter og interesser som gjør at jeg i dag jobber med det jeg gjør. Samtidig tror jeg at det alltid har vært en rød tråd i det å gjøre en innsats for de menneskene som hver dag produserer kvalitetsmat. Ære være bonden.

Image
En mann og en kvinne med turklær går på et jorde høyt oppe i terrenget sammen med mange sauer.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Noe av det kule med min jobb er at den er meningsfull og variert! Dagen kan starte med å drøfte, skrive eller godkjenne saker som for eksempel innebærer at en person får tillatelse til å kjøpe en gård. Samme dag kan jeg veilede gårdbrukere som skal søke tilskudd til produksjonen sin, eller som skal investere i nytt fjøs. Noen ganger reiser vi ut i fjøset for å godkjenne de ferdigbygde fjøsene. 

Det er alltid spennende å høre gårdbrukeren fortelle om sine erfaringer fra byggeprosessen og det er skikkelig motiverende å høre de fortelle hvor fornøyde de er med å ha gjennomført prosjektene sine!

En del av arbeidstiden går også med til prosjekter. I fjor sommer jobbet vi med et prosjekt som ga 10 ungdommer sommerjobb på gård. Det var så kjekt å se ungdommene og gårdbrukerne våre finne tonen med hverandre! 

Nå arbeider vi med å lage en plan for hvordan landbruket i Gudbrandsdalen skal bli mer klimasmart. Vi er 12 kommuner som samarbeider om dette. Vi er bare i startfasen av prosjektet enda, men allerede nå kjenner jeg en enorm stolthet over at det finnes så vanvittig mye kunnskap på landbrukskontorene i Gudbrandsdalen. 

Her i Lesja bor 48 % av innbyggerne på gård. Rundt 20 % av alle verdiene som blir skapt i kommunen produseres på en gård. Landbruket er altså viktig for bygdesamfunnet ikke bare fordi det produseres masse mat her, men også fordi gårdbrukerne er kjempeviktige i lokalsamfunnet. I min jobb så kan jeg være med å bestemme hva vi skal gjøre for å gi gårdbrukerne en bedre arbeidshverdag og økt matproduksjon. Det synes jeg er veldig givende.

Jeg tror landbruket blir viktigere og viktigere i framtida på grunn av at mat er en vesentlig del av beredskapen vår. Det er som ordtaket sier: «uten mat og drikke, duger helten ikke». Vi trenger å øke selvforsyningsgraden i Norge. Jobben som leder for landbruk gir meg en mulighet til å gjøre en innsats nettopp for å klare det. 

Hva kreves for å kunne jobbe som landbrukssjef? 

– Når du skal jobbe som landbrukssjef tror jeg det er en fordel at du både har praktisk erfaring fra gårdsarbeid og samtidig fagkunnskap. Den praktiske erfaringen kan du få som avløser eller gjennom en landbruksskole. Landbruksskolen gir faglig kompetanse. 

Jeg tror det er en styrke med bachelor eller master innen husdyrfag når du skal jobbe som landbrukssjef. Selv tar jeg videreutdanning i organisasjon og ledelse. Det fins mange videreutdanninger som er aktuelle for stillingen. Jeg kunne godt tenkt meg å lære enda mer om for eksempel økonomi. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

Jobben som landbrukssjef innebærer å omgås mennesker, både kollegaene i avdelinga og i kommunen, men også gårdbrukerne i kommunen. Det kan derfor være en fordel om du liker å samarbeide med og snakke med mennesker. Ellers så vil jeg trekke fram at det kan være en superkraft om du er brennende interessert i landbruket, enten det er melkeproduksjon, kjøttfe, sau, skog, gressproduksjon eller lignende. Det du er interessert i har du rett og slett lett for å bli god i!

Jeg tror yrket passer for de som er opptatt av at vi i Norge skal produsere vår egen mat og av levende bygdesamfunn. Hvis du misliker å jobbe med og for mennesker, tror jeg ikke dette er jobben for deg. 

Hva liker du best med å være landbrukssjef? 

– I min avdeling er vi seks personer som har ulike bakgrunner innen jordbruk og skogbruk. I en vanlig arbeidshverdag så snakker vi mye sammen for å utveksle kunnskap og informasjon. Det å arbeide med mennesker med samme interesse som meg, gir meg masse motivasjon i hverdagen.

 Om jeg skal trekke fram det som jeg liker best med jobben min så må det nok være at vi i fellesskap jobber mot felles mål. Det gir uante krefter å løse oppgaver som et lag! Det er min jobb å spille medarbeiderne mine gode og lage et sterkt lag som i fellesskap kan jobbe for ei positiv utvikling i landbruket i Lesja og Dovre. 

Når vi presenterer oss i møter så bruker jeg å si navnet mitt også legger jeg til at jeg har verdens beste jobb. Det skaper mange smil under hver presentasjonsrunde. 

Hva liker du minst? 

– En del av arbeidet som landbrukssjef innebærer å behandle og kontrollere tilskuddsordninger til landbruket. Noen ganger må vi på bakgrunn av kontrollene trekke gårdbrukere i tilskudd, det vil si at bøndene får mindre penger. Det synes jeg er pyton fordi jeg vet hvor viktig de pengene er for menneskene som har gården som arbeidsplass. Jobben må likevel gjøres. Heldigvis er kollegaene mine til stor støtte når vi gjør dette arbeidet. 

Image
Fem personer med yttertøy og luer eller caps ser inn i kamera. Det er noen trær i bakgrunnen og et gjerde. De smiler mot kamera.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Med landbruksfaglig utdanning på CV-en er du en aktuell søker på mange stillinger. Du kan for eksempel jobbe som produsentrådgiver i Tine, Q-Meieriene, Nortura eller liknende. Du kan også få deg jobb hos Statsforvalteren. 

Med videreutdanning i økonomi kan du også bli regnskapsfører med spesialisering innen landbruk. Norsk Landbruksrådgiving kan også være en potensiell arbeidsgiver. Videreutdanninger både innen organisasjon og ledelse eller økonomi ser jeg som høyst aktuelle.

Hva tjener man som landbrukssjef? 

– 800 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som landbrukssjef? 

– I Innlandet er det ganske ofte ledige stillinger som landbrukssjef. Jeg tror det er klokt å ha jobbet som landbruksrådgiver en periode først for å bli kjent med hvordan offentlige organisasjoner fungerer og lært mer av oppgavene til landbrukskontoret. Til slutt vil jeg anbefale deg å følge hjertet ditt når du skal velge utdanning. Lykke til!

Tilhørende utdanninger

Jordbruk

Du lærer om jord- og plantekultur og husdyrhold innen landbruk. Utdanningen er praktisk rettet med lab-øvelser og arbeid på jordet i tillegg til forelesninger.

Finn studier