Konduktør

– Mange tror at vi bare sjekker billetter, men det er faktisk bare en liten del av jobben, sier Maiken.
En kvinnelig konduktør i uniform. Uniformen består av mørk blazer, hvit skjorte og lyseblått skjerf. Kvinnen står foran vogn nummer 5 på et tog fra Go-Ahead Nordic. Hun smiler.
Maiken Sundt , 31 år
Konduktør
Go-Ahead Nordic Sørtoget
«De fleste konduktører blir i jobben lenge, så det er sjelden ledige stillinger.»
― Maiken Sundt
Tekst og foto:
Eline Nesje
Publisert: 02.07.2025
«De fleste konduktører blir i jobben lenge, så det er sjelden ledige stillinger.»
― Maiken Sundt
«Du må kunne holde hodet kaldt, og yte god kundeservice selv når ting ikke går som planlagt. Vi kan plutselig stå fast med et fullt tog langt unna en by, og må da organisere busser og holde passasjerene oppdatert.»
― Maiken Sundt

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg søkte på stilling som konduktør allerede som 19-åring, men fikk ikke plass den gangen. Rundt syv år senere dukket det opp en ny mulighet, og jeg søkte på nytt. I 2020 ble jeg kalt inn til intervju, og da jeg fikk telefonen om at de ville ha meg med videre, ble jeg utrolig glad. Jeg har ikke angret et sekund på valget mitt siden.

Moren min har jobbet som konduktør i hele 44 år, så jeg har vokst opp med jernbanen tett på. Som barn husker jeg hvor koselig jeg syntes det var å reise med tog, og hvordan jeg og søsknene mine ønsket oss godnatt-fortellinger fra togreisene til mamma. Det føles veldig fint og meningsfullt å følge i hennes fotspor. 

Image
En kvinnelig konduktør i uniform står smilende i midtgangen på et passasjertog. Hun holder en billettskanner og en mobil, og bak henne ses en togkupé og skiltet «Kafé denne vei».

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg? 

– Som konduktør jobber vi turnus, noe som betyr at vi kan ha vakter til alle døgnets tider. Vi jobber annenhver helg, men det gir til gjengjeld fridager midt i uken – noe jeg setter stor pris på. En arbeidsperiode over to uker kan variere mye, med vakter fra tidlig morgen til natt, og noen ganger med overnatting på hotell i enten Oslo eller Stavanger. I Kristiansand går vi i en fast seksukers turnus.

En typisk dag på jobb som konduktør innebærer en rekke forskjellige arbeidsoppgaver. Hovedansvaret vårt er sikkerheten om bord og ved av- og påstigning. Vi har en egen prosedyre vi følger når vi gir avgang fra en stasjon. Den handler om å kontrollere at alt går trygt for seg, se at signalet viser kjøretillatelse, at fører har sett det samme, og så gi klarsignal til at toget kan kjøre. 

Vi går jevnlig tilsynsrunder i toget, blant annet for å se etter brann, røykutvikling eller mistenkelig bagasje. Disse rundene er spesielt viktige før vi kjører inn i tunneler. Vi gjør også ulike serviceoppgaver som å sjekke billetter, rydde, passe på at temperaturen inne på toget er riktig og at passasjerene har det bra. Vi annonserer også informasjon over høyttaleren på både norsk og engelsk. Mange tror at vi bare sjekker billetter, men det er faktisk bare en liten del av jobben.

Ved avvik, som for eksempel ved evakuering, er det vi som er skadestedsledere frem til nødetatene ankommer.

En toukers arbeidsperiode kan for eksempel se slik ut: Den første uken jobber jeg mandag fra 11.30 til 17.14, med overnatting i Oslo og deretter vakt tirsdag fra 03.50 til 11.56. Onsdag har jeg fri. På torsdag jobber jeg fra 13.45 til 22.50. Fredag starter jeg på jobb kl. 13.18 og er ferdig 21.30, etterfulgt av overnatting. På lørdag går jeg fra 07.20 til 14.19. Søndag begynner vakten kl. 15.32 og varer til 03.50 natt til mandag.

I andre uke har jeg fri mandag, tirsdag og onsdag. Torsdag starter med nattog inn til Oslo kl. 01.22, med ankomst og hvile på dagtid, før returtoget går tilbake kl. 20.14 og ankommer 03.50 natt til fredag. Resten av uka har jeg fri, i tillegg til mandag i den neste uken. 

Hva kreves for å kunne jobbe som konduktør? 

– For å bli konduktør må man søke på en aspirantstilling som konduktør i et togselskap, for eksempel Go-Ahead Nordic. Opplæringen varer i omtrent fire måneder og består av både teori og praksis. Til slutt må du bestå en muntlig og en praktisk eksamen. Studiekompetanse er ikke et krav slik jeg kjenner det, men du må kunne bestå den interne opplæringen.

Hvem passer yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Konduktøryrket passer godt for deg som liker en variert arbeidshverdag, liker mennesker, takler stress og uforutsette situasjoner. Du må kunne holde hodet kaldt, og yte god kundeservice selv når ting ikke går som planlagt. Vi kan plutselig stå fast med et fullt tog langt unna en by, og må da organisere busser og holde passasjerene oppdatert.

Hvis du ikke liker å jobbe kveld, natt, helg og helligdager, eller synes det er ubehagelig å forholde deg til mange mennesker, er kanskje ikke dette det rette yrket for deg. Samtidig viser det seg at de fleste som begynner som konduktør blir værende i mange år. Det sier noe om hvor godt mange trives.

Hva liker du best med å være konduktør? 

– Det beste med jobben er turnusordningen, variasjonen i arbeidsoppgaver og at jeg møter nye mennesker hver dag. Jeg synes også det å ha fri midt i uken og ofte ha mulighet for langhelg er gull. Og så syns jeg tog er skikkelig kult.

Hva liker du minst? 

– Det jeg liker minst er å bli forsinket uten å kunne gi kundene god informasjon. Det er en krevende følelse når du ikke vet hvor lenge vi blir stående, og du merker at passasjerene blir frustrerte. Men heldigvis er de fleste tålmodige og forståelsesfulle. 

Image
Konduktøren står i døra på vogn 5 og ser utover perrongen. Hun er iført mørk uniform med lyseblått skjerf. Hun holder et grønt flagg i hånden, og toget er merket med Go-Ahead Nordic-logoen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Etter at du har fullført konduktør-opplæringen, kan du ta videre opplæring som skiftleder. Det innebærer blant annet å koble sammen vogner og klargjøre tog, samt utføre bremseprøver. Opplæringen varer seks–syv uker og avsluttes med muntlig og praktisk eksamen. Det er en spennende og variert del av jobben.

Hva tjener en konduktør? 

– Som aspirant starter du med en årslønn på cirka 371 261 kroner. Med 0–4 års ansiennitet tjener du 478 680, og lønnen stiger til 541 020 etter fire år og 559 080 etter åtte år.

Dette er grunnlønn, og i tillegg kommer tillegg for helg, kveld og natt. I praksis betyr det at mange konduktører med 0–4 års ansiennitet tjener rundt 700 000 kroner.

Hvordan er sjansene for å få jobb som konduktør? 

– Sjansen for å få jobb som konduktør varierer litt fra sted til sted. I Oslo er det flere togselskaper, og dermed flere muligheter. I Kristiansand er det kun ett selskap, og de fleste blir i jobben lenge, så det er sjelden ledige stillinger. De siste årene har mange gått av med pensjon, og det har åpnet for flere nye kull. Før 2020 var det hele seks år siden sist, og før det igjen ti. Så hvis du får sjansen til å søke som konduktør: Ta den!