Keramiker

– Det beste er når jeg ser at salget av en av mine skulpturer gjør kjøperen glad, sier Alexandra.
Kvinne med lyst oppsatt hår og hvit heklet topp, sitter i en lenestol og smiler. I bakgrunnen skimtes ulike skåler og kopper i keramikk.
Alexandra Visnes, 46 år
Keramiker
Alexandra Visnes Keramikk, Barkårker ved Tønsberg
«Jeg fikk overveldende respons på en figur jeg la ut på sosiale medier og bestemte meg for å gå for keramikken.»
― Alexandra Visnes
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 27.06.2025
«Jeg fikk overveldende respons på en figur jeg la ut på sosiale medier og bestemte meg for å gå for keramikken.»
― Alexandra Visnes
«Det kreves mot og selvtillit fordi man skal selge noe man har skapt selv.»
― Alexandra Visnes

Hvorfor valgte du å bli keramiker?

– Jeg visste ikke hva jeg skulle bli, og valgte å utdanne meg til lærer. På lærerskolen hadde jeg fordypning i kunst og håndverk i ett år. En fantastisk lærer sådde frøet i meg. Han sa: «Jeg viser dere hvordan. Her har dere alt dere trenger. Bruk og skap så mye dere vil!» Jeg jobbet i ett sett med leire, prøvde det ut og utforsket materialet. Jeg har alltid hatt en gedigen skaperglede og med leire kan jeg kreere raskt. I formingsøyeblikket er jeg utålmodig, og etterpå kreves tålmodighet. Jeg fikk overveldende respons på en figur jeg la ut på sosiale medier og bestemte meg for å gå for keramikken. 

Image
Sittende kvinne med lyst oppsatt hår og hvit heklet topp, bruker en pinne til å risse mønster på leirefigurer.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagen varierer ut ifra hvor jeg er i prosessen. Jeg forsøker alltid å ha flyt i produksjonskjeden. Starter så rolig som overhodet mulig, med kaffe og inspeksjon av dagens arbeidsplan. Jeg har mange ulike gjøremål i løpet av en dag. Alt fra å skape, markedsføre, fotografere, poste på sosiale medier, regnskap, være kreativ leder, holde kurs og selge på markeder. Jeg er også budbilsjåfør og leverer solgte produkter rundt omkring. I tillegg må utstyret vaskes etter bruk, så rengjøring er en annen del av jobben. Jeg driver også nettbutikk, som etter hvert er oppe og går. 

Når jeg jobber med skulptur, skaper jeg i prosess. Det vil si at leiren bestemmer formen. Med bruksgjenstander jobber jeg uten mal, men i en form og stil som jeg allerede har valgt. Ingenting er likt, alt er unikt.

Jeg starter med å elte leiren, former den og lar den tørke. Når den er lærhard beskjærer jeg og skraper inn mønster på produktet. Det tørker igjen, og så brenner jeg første gang, glaserer, brenner om igjen og deretter polerer jeg for at den blant annet skal stå støtt. Et voilà! Så er det ferdig.

Jeg må alltid tenke på at jeg skal tjene penger og derfor har jeg alltid ett bein i markedsføring. Jobben med markedsføring og administrasjon er mye større enn jeg trodde. Jeg selger på markeder, noe som betyr at jeg blant annet må booke plass. Jeg tar også direkte kontakt med mulige kunder, og har et elsk hatforhold til sosiale medier. Det er en fantastisk, men krevende portal som betyr at jeg må poste hele tiden for å holde algoritmen ved like. Det betyr gode bilder, og et variert innhold som må planlegges. Jeg forstår godt det er et eget yrke. 

Hva inspirerer deg?

– Naturen gir meg energi. Det å gå barbeint, se på havet, svømme, lytte til og kjenne på vinden. Jeg har også et overforbruk av stearinlys. Elementene stimulerer meg. Leire er jord og gir mening. Å forme, legge til og ta bort underveis i prosessen er deilig. Det er også et gjenbruks materiale som jeg bruker om igjen om jeg ikke er fornøyd. Ellers finner jeg masse inspirasjon i selve livet, både mitt og andres. Også gjennom musikk og et mantra som forteller meg at jeg vil leve her og nå! 

Hva kreves for å kunne jobbe som keramiker?

– Jeg tror man må gjøre dette med et mål, ellers er dette en hobby. Det kreves mot og selvtillit fordi man skal selge noe man selv har skapt. Man skal også sette en pris på produktet og selge seg selv. Hva er min ting verd? Noen er selvlærte, mens andre har mange års utdanning, eller har tatt fagbrev. Selv har jeg kunst og håndverk fra høyskole, diverse kurs og masse pågangsmot.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– På den måten jeg jobber, er kreativitet nyttig. Noen produserer andres design og da kreves det kanskje mindre kreativitet. Ifølge meg passer det best for de som får ro av å skape. Å være uredd økonomisk er veldig viktig. Jeg kombinerer læreryrket med keramikk for å ha økonomisk trygghet, og det er vanlig at keramikere har en jobb ved siden av. Å være strukturert er en annen egenskap som kommer godt med, men en ordinær åtte tiders arbeidsdag er nok ikke vanlig. Det er mye venting, og selv har jeg pauser i løpet av dagen. Den kan begynne tidlig og slutte sent alt etter hvor jeg er i prosessen. Fordelen min er å ha verksted hjemme. 

Jeg vil legge til at jobben kan være litt ensom. Derfor er det mer og mer vanlig å jobbe sammen med andre. Hvis man er redd for konkurranse så passer dette yrket dårlig. Derfor har jeg alltid fokus på å være trygg i min egen form og uttrykk.

Hva liker du best med å være keramiker?

– Når jeg ser at salget av en av mine skulpturer gjør kjøperen glad. 

Hva liker du minst? 

– Elting og resirkulering av leire er både tungt, klissete og litt kjedelig. For å se det positive så er det en skikkelig treningsøkt for armene. 

Image
Kvinne med lyst oppsatt hår og hvit heklet topp, står foran hyller med ulike keramiske gjenstander. Hun holder et stort grønt fat i hendene.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg kombinerer produksjon, gir kurs, er lærer, selger på markeder og har nettbutikk. De fleste driver for seg selv og har eget verksted. Det finnes noen få jobber i kultursektoren, industrien og i skolen. De aller fleste gjør som meg og har en bijobb som de kombinerer med produksjon og salg. 

Hva kan man forvente i lønn som keramiker?

– Det er umulig å svare på. Alt fra ingenting, til mange millioner. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som keramiker?

– Jeg vet ikke. De er nok ikke mange faste stillinger. Som selvstendig næringsdrivende er sjansene 100 prosent

Tilhørende utdanninger

Keramikerfag

Du lærer å utvikle og produsere keramiske produkter etter markedets behov.

Finn studier
Kunst og kunsthåndverk

Du lærer deg å praktisere og formidle ulike kunstformer og kunsthåndtverk.

Finn studier