Karriereveileder

– Jeg synes det er spennende å være med å utforske hvilke muligheter hver enkelt har, sier Maren.
Portrett av kvinne med langt, blondt hår og hvit skjorte. Rundt halsen henger et sort nøkkelbånd. I bakgrunnen kan man se et kontorlandskap med flere pulter og PC-skjermer.
Maren Ylvisåker, 34 år
Karriereveileder
Karrieresenter Rogaland
«Mesteparten av arbeidshverdagen består av samtaler med veisøkerne.»
― Maren Ylvisåker
Tekst og foto:
Vetle Mørch Tvedt
Publisert: 17.02.2025
«Mesteparten av arbeidshverdagen består av samtaler med veisøkerne.»
― Maren Ylvisåker
«Noen av de som kommer til samtale ser gjerne bare begrensninger. Det å da kunne være med å løfte blikket og vise de muligheter er veldig spennende og givende.»
― Maren Ylvisåker

Hvorfor valgte du å bli karriereveileder?

– Jeg har hele tiden visst at jeg vil jobbe med mennesker, men ikke på hvilken måte. Da jeg begynte å studere, tenkte jeg kanskje psykologi eller lærer. Jeg har hoppet litt av og på studier for å finne den rette veien for meg. Til slutt endte jeg opp med en mastergrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra England, det var min døråpner til et stort felt med mange muligheter. Etter hvert så jeg utlysningen som karriereveileder i fylkeskommunen, og den passet meg perfekt. Jeg har stortrives siden.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag for meg inneholder ofte fire karriereveiledningssamtaler. Da er hver samtale satt opp med én time til rådighet. Det er ikke så mye forarbeid i forkant, fordi vi vet veldig lite om hvem vi møter før vi møter de, dette på grunn av personvern.

De som kommer inn til samtale er alle typer mennesker over 19 år. Karriereveiledning er et gratis tilbud til alle i fylket over 19 år. Vi møter også mennesker som er i et arbeidsforhold, men som ønsker seg en ny jobb. Det kan være enten i samme bransje eller i en ny bransje. Vi har også karriereveiledning med nyankomne flyktninger, slik at de skal få mest mulig ut av sitt introduksjonsprogram.

I samtalene møtes vi i et veiledningsrom, og snakker med kandidaten om ulike muligheter. Først finner vi ut hva som er målet med karriereveiledningen. Hva har veisøker lyst til å snakke om og hva vil de utforske. I karrieresamtalen stiller vi spørsmål, vi reflekterer sammen med veisøkerne, vi ser på hva de har gjort tidligere og hva de har med i bagasjen. Vi ser gjerne også på ulike nettsider sammen som de kan utforske videre hjemme, som for eksempel utdanning.no eller karriereveiledning.no.

Noen ganger setter vi opp en ny time for å bruke flere kartleggingsverktøy. Da utforsker vi nærmere rundt interesser, motivasjon og litt rundt hvem veisøker er og hva de trives med. Vi kan sette både kortsiktige og langsiktige mål som setter i gang prosesser hos veisøkerne. Vi håper at de fleste i samtaler får reflektert over hvem de er og hva de har lyst til. Så håper vi at de skal ha noe konkret som de kan utforske videre, reflektere over og ha en klarere vei staket ut.

Mesteparten av arbeidshverdagen består av samtaler med veisøkerne, og så er det litt kontorarbeid etter hva som faller seg naturlig.

Hva kreves for å kunne jobbe som karriereveileder?

– Du må ha lyst til å jobbe med mennesker først og fremst. God kommunikasjon og bygge relasjoner er viktig. Det er krav om utdanning på minimum bachelornivå innenfor veiledning eller andre relevante fagområder som humaniora, samfunnsfag eller lignende.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Yrket passer for de som liker å jobbe med mennesker, du må like å stille spørsmål, være med å utforske den enkelte som kommer inn og bli kjent med mennesker.

Det passer ikke så godt for de som ønsker mye kontorarbeid hver dag, det har vi ikke så mye av. For de som liker forutsigbarhet kan det være at denne jobben kan være litt utfordrende, ettersom vi ikke vet så mye om veisøkere på forhånd, så det er lite planlegging i forkant.

Hva liker du best med å være karriereveileder?

– Jeg synes det er spennende å være med å utforske hvilke muligheter hver enkelt har. Noen av de som kommer til samtale ser gjerne bare begrensninger. Det å da kunne være med å løfte blikket og vise de muligheter er veldig spennende og givende. 

Jeg liker også veldig godt å kunne reflektere rundt interesser, kompetanse, hvem er jeg, hva kan jeg, hva vil jeg og være en støttespiller når de skal ta valg. Jeg elsker å snakke med mennesker, det får jeg gjøre mye her.

Hva liker du minst?

– For å være ærlig er det ikke noe jeg liker minst med denne jobben. Skulle jeg peke på noe er det gjerne det at vi ikke vet hva som skjer med veisøkere etter vi har snakket med dem. Ofte møter vi de bare en gang, noen gjerne litt flere, alt etter hva planen er. Så noen ganger savner jeg det å vite om de kommer til å følge opp det vi har snakket om, kommer de noen vei, står de stille, eller tar de kontakt med oss igjen.

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe med mye som er menneskerelatert, da kan du for eksempel jobbe i andre offentlige instanser som NAV, skoler, kommune og fylkeskommune. Du kan også jobbe i privat sektor som for eksempel HR-rådgiver. 

Hvis du skal avansere innen karriereveiledning her jeg er, så er neste steg fagleder. Da trenger du mer kompetanse på andre områder igjen, som ledelseserfaring. 

Hva tjener en karriereveileder?

– Det varierer veldig, det kommer an på om du jobber i privat eller offentlig sektor. Som nyutdannet kan du kanskje forvente deg rundt 500 000 kroner og oppover i året fra start.

Hvordan er sjansene for å få jobb som karriereveileder?

– Jeg vil si de er ganske greie, fordi du kan jobbe i både det offentlige og det private. Du har private karriereveiledningsaktører, i det offentlige har du aktører som NAV, videregående skoler og karrieresentre i fylkeskommunen. Du har et bredt spekter av aktører du kan velge å jobbe for, så sjansene er nok gode.

Tilhørende utdanninger

Karriereveiledning og rådgivning

Du lærer å veilede unge og voksne, slik at veisøkere blir mer bevisst på egne ønsker og muligheter når det kommer til valg av utdanning og yrke.

Finn studier