Kantor

– Som kantor er man tilknyttet en menighet – ofte flere kirker. Det som er interessant, er at man i små kommuner ofte er den eneste faste ansatte musikeren, sier Maria-Daniela.
Kvinne med svart genser og svart skinnjakke. Hun har runde gulløredobber og vind i håret. Hun smiler. Kvinnen står ute foran en kirkedør av tre.
Maria-Daniela Raasch, 45 år
Kantor
Trondenes kirke
«Det er et stort behov for kirkemusikere, og man blir godt tatt imot dersom man velger denne yrkesveien.»
― Maria-Daniela Raasch
Tekst og foto:
Linn-Tone Sandnes Skaug
Publisert: 13.07.2025
«Det er et stort behov for kirkemusikere, og man blir godt tatt imot dersom man velger denne yrkesveien.»
― Maria-Daniela Raasch
«Man blir en slags «potet» som kan litt av alt, i stedet for å være spesialist på én ting.»
― Maria-Daniela Raasch

Hvorfor valgte du å bli kantor?

– Det var ikke et bevisst valg, men jeg har alltid likt å skape ting. Kirke og kirkemusikk har alltid vært en naturlig del av livet mitt. Jeg var med i et spesialkor på musikkhøgskolen mens jeg fortsatt gikk på musikkgymnas. 

Jeg skulle egentlig ta keramikkutdanning, men da det ikke gikk, tok jeg den utdanningen som var nærmest og som jeg kjente til. Det var nesten sånn at yrket valgte meg. 

Jeg studerte kirkemusikk og har diplom i dette fra Tyskland, som tilsvarer en mastergrad. For noen år siden tok jeg også en master i utøvende orgelspill ved musikkonservatoriet i Tromsø.

Image
Kvinne med svart genser og svart skinnjakke står bak et trøorgel av tre og spiller. Hun er i en kirke, og bak kvinnen ser vi kirkekunst.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dette varierer veldig fra sted til sted, men hos meg er det slik at jeg spiller i gjennomsnitt to til tre begravelser i uken. En vanlig dag kan være at jeg spiller en begravelse. Da møter jeg ofte en solist en time før seremonien for å øve sammen.

Samme dag kan det være ulike møter. For eksempel et møte med presten for å forberede søndagens gudstjeneste, eller et møte med folk som jeg samarbeider med om forskjellige kulturarrangementer. Min stilling innebærer også å planlegge og gjennomføre en festival.

Innimellom er det kontorarbeid som må gjøres. Det innebærer blant annet å svare på e-poster, ta telefonsamtaler, jobbe med markedsføring av arrangementer eller finne fram noter. I tillegg til det må jeg øve på orgel eller piano. 

Noen dager arrangerer eller spiller jeg konserter om kvelden. Ved noen gudstjenester setter jeg sammen et prosjektkor. Da er det korøvelse om kvelden. Dette varierer også. Jeg har tidligere hatt et fast kor i Trondenes kirke hvor jeg jobber, men det har jeg ikke lenger. Det er veldig vanlig for kantorer i en 100 prosent stilling å være dirigent for ett eller to kor. 

Som kantor jobber jeg i alle høytidene. I kirken har vi fast fri på mandager, så det blir min ene helgedag. I tillegg har vi krav på én frihelg i måneden. Likevel hender det ofte at jeg jobber tirsdag til søndag, fordi det er en del vielser på lørdager. Det høres kanskje mye ut, men dette er ikke en åtte-til-fire-jobb. Det er et veldig fleksibelt yrke, og ingen dager, timer eller uker er like.

Hva kreves for å kunne jobbe som kantor?

– Det kreves ingen formell utdanning for å kalle seg organist, men for å være kantor må du ha høyskoleutdanning i kirkemusikk. Du må like en fleksibel hverdag og fleksibel arbeidstid. Det er også en fordel å kunne samarbeide med alle slags mennesker, tilpasse seg forskjellige krav og beherske ulike musikksjangre.

Jeg mener også at man bør være interessert i all slags musikk. Det er det som gjør det så spennende å jobbe som kirkemusiker – det å ha kunnskap om hele musikkhistorien, og også kunne beherske det på sitt instrument. Dette kan også være litt frustrerende, fordi man blir en slags «potet» som kan litt av alt, i stedet for å være spesialist på én ting.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jeg tror det passer for de aller fleste som er glade i musikk og mennesker. Musikk er hele yrket – det er en musikerjobb. Så hvis du ikke liker musikk, er ikke dette noe for deg. 

Som sagt så må du også like en fleksibel hverdag. For noen mennesker er det fantastisk, mens for andre kan det være utfordrende å skille mellom jobb og fritid. Det flyter ofte over i hverandre.

Hva liker du best med å være kantor?

– Det har jeg tenkt mye på, og jeg har kommet frem at jeg liker alt. Jeg synes kirken er et veldig godt sted å være, og at det er viktig med faste ritualer gjennom livet: dåp, konfirmasjon, bryllup, begravelse, gudstjeneste.

Jeg har stor tro på fellesskap og det å møtes som mennesker. Der spiller musikken en sentral rolle. Konserter og arrangementer jeg har ansvar for – og samarbeider om – gir folk et sted å være. Jeg samarbeider med mange kultur- og musikkfolk i byen, og håper at jeg med det bidrar til å senke terskelen inn til kirken. Det er en meningsfull jobb å være kantor.

Hva liker du minst?

– Når det er dager med lite effektive og langdryge møter. Også de gangene man må bruke lang tid på rapporteringsskjemaer. Men alt det andre er tipp topp.

Image
Kvinne med svart skinnjakke sitter foran et kirkeorgel og spiller på tangentene. Notene hun ser på er lyst opp av en lampe.

Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?

– Som kantor er man tilknyttet en menighet – ofte flere kirker. Det som er interessant, er at man i små kommuner ofte er den eneste faste ansatte musikeren. Så som kirkemusiker kan man faktisk ha et slags kulturpolitisk ansvar, om jeg kan kalle det for det. Spesielt på mindre steder er man absolutt en kulturarbeider.

Det finnes dessverre mange deltidsstillinger i Den norske kirke, så man har ofte mulighet til å kombinere det med frilansarbeid som musiker eller komponist, eller som lærer i kulturskolen. Eller som noe helt annet. Det er veldig mange muligheter innenfor yrket.

Hva tjener en kantor?

Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon følger ansiennitet og lønnstabell, så lønnen er regulert. En kantor ligger i lønnsgruppe 4, for fireårs utdanning, med minst 501 900 kr i årslønn ved 0 års ansiennitet. Det kan stige til 559 600 kr etter 10 år og opp til 586 100 kr etter 16 år.

Hvordan er sjansene for å få jobb som kantor?

– Vi har for få kirkemusikere og for få utdannede kirkemusikere i Norge. Det er et problem at rekrutteringen til yrket er altfor lav. 

Hvis man er åpen for å flytte på seg er det ingen problem å få jobb. Det er et stort behov for kirkemusikere, og man blir godt tatt imot dersom man velger denne yrkesveien.

Tilhørende utdanninger

Utøvende musikk

Du tilegner deg ferdigheter og kunnskaper du trenger som profesjonell musiker. Du lærer blant annet om formidling, komposisjon, instrumental- og vokalteknikk og musikkteori.

Finn studier