Kantor
Hvorfor valgte du å bli kantor?
– Jeg har vært interessert i musikk hele livet, og jeg kan ikke huske når jeg begynte å lære noter. Jeg tok først utdannelse som kordirigent. Jeg var veldig glad i å synge og å lede koret, men hvis du bare er dirigent, har du ikke så mange oppgaver, og det kan være vanskelig å få en korjobb som utgjør en 100 % stilling.
Derfor ønsket jeg å fylle på kunnskapene mine, og da var orgel et naturlig valg for meg. Orgel er nemlig det beste instrumentet man kan kombinere med kor.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jobben min består av mange ulike oppgaver, og derfor er arbeidsdagene mine veldig ulike. Det varierer også hvor travelt vi har det. Som regel spiller jeg i tre gudstjenester i måneden. Når det gjelder begravelser og vielser, deles det opp mellom alle kantorer i kommunen som turnusarbeid.
Jeg pleier å ha mellom en-to begravelser i uka. Vielser er sesongjobb, og de fleste foregår på sommerhalvåret. Vanligvis har jeg ti vielser i løpet av ett år. Konfirmasjoner er også sesongbasert. I menigheten min er det om høsten. Det er en svært hektisk periode for meg, for da har jeg åtte konfirmasjoner i løpet av to uker.
En kveld i uka jobber jeg med menighetskor for voksne. Jeg har også ansvar for flere aktiviteter med barna i menigheten. Jeg leder og komper til barnegospel som har øvelse en dag per uke. I tillegg er det familiegudstjeneste eller andre arrangement en gang i måneden. Sammen med menighetspedagogen arrangerer vi også kosekvelder gjennom hele året.
Ellers har jeg stor frihet i yrket mitt, og det innebærer at jeg i stor grad kan velge oppgavene mine selv, og jeg kan ofte bestemme når og hvor jeg utfører disse oppgavene. Jeg bruker mye tid på å holde meg oppdatert som musiker og å forberede meg til gudstjenester. Da kan jeg for eksempel finne noter jeg ønsker å bruke, spille selv eller lytte til musikk.
Hva kreves for å kunne jobbe som kantor?
– For å bli kantor, må du ha minst fire år høgskoleutdanning med relevant faglig bakgrunn, som kirkemusikk.
Jeg tok bachelor som kordirigent i Russland og begynte på master innenfor det samme. Jeg fullførte ett av to år på masterstudiet før jeg flyttet til Norge. I Norge begynte jeg på Norges musikkhøgskole, og der tok jeg det som heter bachelor i kirkemusikk.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer for dem som er flink med mennesker. Du må kunne kommunisere med alle som kommer til kirka. Du møter folk med alle slags bakgrunner, og du møter dem ofte i viktige livsfaser. Det er viktig at du tilpasser deg dem, og at du kan ha forståelse for deres ønsker og behov.
Du må også kunne takle at det i perioder er et stort arbeidspress. I tillegg må du trives med at det er en stor frihet i yrket som innebærer at du har mye ansvar.
Hva liker du best med å være kantor?
– Jeg er glad i å jobbe med barna. Jeg liker å lære dem lek, teater, sang og spill. Jeg koser meg minst like mye som det barna gjør. I tillegg synes jeg det er givende å være med mennesker som er i viktige livsfaser, som dåp, vielser eller begravelser. Jeg er veldig glad i jobben min, og jeg føler jeg får betalt for å gjøre det jeg elsker.
Hva liker du minst?
– Jeg liker ikke kontorarbeidet der jeg for eksempel må fylle ut reiseskjema og tid for når jeg har jobbet.
I tillegg kan jeg savne tid med familien under høytider, for eksempel i jula. Da er det en veldig travel tid for meg, og jeg har for eksempel aldri tid til å lage ordentlig julemat.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Jeg har selv to års videreutdannelse: barnekorledelse og kulturledelse. Begge deler er et fint og nyttig tillegg til utdannelsen min.
Ellers er det en rekke støtteordninger man kan søke på for å kunne gjennomføre konserter og prosjekter. Jeg har for eksempel mulighet til å arrangere konserter i kirken min der jeg ikke spiller selv.
I tillegg kan jeg få vikaroppdrag i andre kommuner. Det kan være lærerikt å se hvordan man utfører gudstjenestene andre steder.
Noen kantorer spiller andre instrumenter, og det kan gjøre at man får andre musikalske oppgaver.
Hva tjener en kantor?
– Det kommer an på ansiennitet og utdanning. Det er stor forskjell fra menighet til menighet, for man lager interne avtaler. Vi får en fast minstelønn, men så får vi tillegg for jobb på røde dager, kveldsarbeid og for reise. Jeg har cirka 585 000 kroner uten tillegg.
Hvordan er sjansene for å få jobb som kantor?
– Det er et stort behov for kantorer og organister i hele landet, særlig på mindre steder. Et problem er at det kan være vanskelig å finne en 100 % stilling. Jeg var heldig og fikk en full stilling på et lite sted. Etter noen år der fikk jeg en like stor stilling i byen.
Tilhørende utdanninger
Utøvende musikk
Du tilegner deg ferdigheter og kunnskaper du trenger som profesjonell musiker. Du lærer blant annet om formidling, komposisjon, instrumental- og vokalteknikk og musikkteori.
Finn studier