Journalist Thoralf Balto

YrkesintervjuJournalist favoritt ikon

Journalist Thoralf Balto treffer mange spennende mennesker i jakten på de gode historiene.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg ble spurt en gang i tiden om å lage sportssendinger for NRK. Noen i NRK hadde vel hørt meg på en eller flere arrangementer hvor jeg hadde vært kommentator. Etter å ha laget noen sportssendinger, ble jeg spurt om jeg ville fortsette å jobbe for dem. Jeg syntes yrket virket interessant og takket ja. I begynnelsen jobbet jeg med radio, men med årene har jeg også laget nyhetssaker for TV, laget dokumentarer og gjort andre journalistrelaterte oppgaver. Nå har jeg vært ansatt her i 16 år.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- I de senere årene har jeg jobbet mer og mer med direktesendte radiomagasinsendinger, som oftest morgensendinger. I forkant av sendingene gjør jeg research og lager en plan for sendingen. De fleste intervjuene gjør jeg på direkte radio. Etter sendingene forbereder jeg meg til neste dag. De dagene jeg jobber for radio så går det meste av arbeidsdagen til research og til å gjennomføre sendingene. Jeg deltar også på morgenmøter hver dag hvor arbeidsdagen planlegges.

Journalist Thoralf Balto

På TV-siden jobber jeg for det meste med programmer for kulturmagasinet som vi produserer her i Karasjok. Nå holder jeg på med en TV-serie om tradisjonell samisk mat, hvor vi følger hele prosessen fra råstoffet blir hentet, matlagingsforberedelsene, selve matlagingen og til slutt smakingen. For å lage en slik TV-serie må jeg gjøre research, dra ut å gjøre opptak med fotograf, redigere innslagene og andre oppgaver rundt TV-produksjonen.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendige for å bli journalist?

- Jeg har ikke journalistutdanning, men har jobbet med veldig mye forskjellig i løpet av mitt voksne liv. I de forskjellige yrkene har jeg lært hvordan samfunnet fungerer og det er en fin og viktig kvalifikasjon for å kunne arbeide som journalist. For å jobbe som journalist bør man være nysgjerrig og kreativ. Det er selvfølgelig en stor fordel å ha en journalistutdanning for å lære om fagfeltet og stille sterkere når man søker på jobber. 

Hva er det beste med yrket ditt?

- Arbeidsgiveren min tar godt vare på de ansatte, og det verdsetter jeg høyt. Jeg får jobbe med ting jeg synes er spennende, og til tider får jeg reist i Norge og i utlandet i jobbsammenheng. Jeg trives godt med medarbeiderne mine og synes det er spennende å møte nye mennesker på jakt etter de gode historiene.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- I en liten bygd som Karasjok, så vet de aller fleste hvem jeg er og de mener jeg representerer NRK Sápmi. På den lokale kaféen eller i butikken vil noen diskutere og fortelle sine synspunkter om NRK Sápmi. Det er ikke alltid like hyggelig, men samtidig forstår jeg at folk er samfunnsengasjerte og vil fortelle om sitt syn på saker vi lager og om NRK som institusjon.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor yrket ditt?

- Innad i NRK er det mange utviklingsmuligheter som journalist. Man kan jobbe som skrivende nettjournalist, være nyhetsoppleser, radiojournalist, nyhetsoppleser på TV, TV-journalist og så videre. Her har man gode muligheter til å finne ut hvilken type journalist man vil være. Man kan også jobbe som journalist for aviser og private TV- og radiostasjoner.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg vet ikke hva nyansatte har i årslønn. Det er en alminnelig bra lønn.

Hvordan anser du sjansene å få jobb innen yrket?

- Jeg kjenner ikke til hvordan jobbmuligheten er i resten av landet. Men generelt er det vanskeligere å få jobb hos de store mediebdriftene. Her i Sápmi er det gode sjanser for å få jobb hvis du har relevant utdanning og er et sosialt menneske som kan jobbe med mennesker.

Tekst: Sigve Nedredal

Journalist Thoralf Balto
Thoralf Balto
61 år
Journalist
NRK Sápmi

Intervjuer

    • Å vite hvordan samfunnet fungerer er en fin og viktig kvalifikasjon i arbeidet som journalist.
    • Innad i NRK er det mange utviklingsmuligheter som journalist.

Yrkesbeskrivelser