Jordskiftedommerfullmektig

Hvorfor valgte du å bli jordskiftedommerfullmektig?
– Jeg hadde tidligere en kontorjobb, og jeg ønsket meg mer variasjon, og gjerne med muligheten til å jobbe ute. Da jeg vurderte hva jeg skulle studere, hadde jeg litt kjennskap til studiet gjennom informasjon jeg fikk på en karrieredag på videregående. Jeg tenkte også på studier innenfor landskapsarkitektur, men endte opp med å studere til å bli jordskiftekandidat ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Studiet ga meg mulighet til å kombinere arbeid ute i naturen med kontorarbeid, samtidig som jeg fikk møte mange forskjellige mennesker.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Arbeidsdagene mine varierer etter sesong. Om sommeren er jeg mye ute i distriktet på rettsmøter og befaringer av eiendommer. På en befaring undersøker vi områdene som saken gjelder. For eksempel leter vi etter gamle grensemerker for eiendommer. Noen grenser er i utmark, og da kan det være et stykke ut i terrenget. Det betyr at det kan være langt fra bilvei, og noen ganger har vi brukt båt for å komme ut til de aktuelle eiendommene. Slike arbeidsdager vil variere, basert på hvor eiendommene ligger.
På en befaring deltar to eller flere av partene som eier eiendommene, en ingeniør med kompetanse på kart, samt meg i rollen som enten dommer eller rettsmekler.
I vintersesongen jobber jeg med å forberede saker til sommeren, og å avslutte saker som har vært behandlet forrige barmarkssesong. Som jordskiftedommerfullmektig kan du ha både rollen som rettsmekler, og som dommer, men ikke begge deler i samme sak. Som rettsmekler prøver du å løse saken gjennom mekling før saken går til ordinær domstolsbehandling.
Arbeidstida er vanligvis på dagtid, uten vaktordning på kveld eller helg.
Hva kreves for å jobbe som jordskiftedommerfullmektig?
– For å jobbe som jordskiftedommerfullmektig må du ha mastergrad i eiendom fra NMBU. Et annet alternativ er å ta en bachelorgrad i landmåling og eiendomsdesign, og deretter en mastergrad i areal og eiendom på Høgskolen i Vestlandet.
Jus er en viktig del av studiet, særlig jus rettet mot fast eiendom. Andre viktige fag er kunnskap om eiendomsutvikling, plan og bygningsrett, verdsetting, forvaltning, samt kart.
For å jobbe som jordskiftedommer må du kunne jobbe selvstendig og ta egne avgjørelser. Du må også like å jobbe sammen med andre underveis i prosessen, og du bør ha en grunnleggende interesse for faget. Som jordskiftedommer bør man like å være ute i all slags vær, både på fine solskinnsdager, men også på dager med vind og regn. Det er en fordel at du trives med å møte mange forskjellige mennesketyper, og at du liker å være løsningsorientert. Yrket krever at du kommuniserer tydelig både skriftlig og muntlig.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket kan passe for mange som har interesse for jus og trives med å jobbe både inne og ute. Det er nødvendig å være i normal god fysisk form når du skal ut på befaring i terrenget.
Hvis du ikke liker å være ute i naturen, er ikke dette yrket for deg. Og om du misliker å skrive og å lese faglig innhold, så vil heller ikke denne jobben passe så godt. Det er også en fordel at du i kan trives med å sitte alene å skrive dommer eller avgjørelser.
Hva liker du best med å være jordskiftedommerfullmektig?
– Det jeg liker best er at jeg kan jobbe både ute og inne, og at jeg får oppleve mye fin natur. Dette gjør at du kan kombinere jobben med interesse for friluftsliv. Noen spesielle saker gir ekstra fine opplevelser, for eksempel befaring ute på øyer i havgapet. Av og til er jeg på steder «der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Jeg treffer mange ulike mennesker, og blir godt kjent med både mennesker og områder.
Jeg liker at jordskifteretten er en mindre formell domstol enn tingretten, og jeg liker beskrivelsen av jordskiftedommere: dommere med støvler på. Jordskifterettene er også ganske små, som gjør at du kommer tett på kollegaene og har muligheten til å samarbeide med andre rettssteder.
Ingen av sakene eller partene er like, og dette gjør at du hele tiden får en faglig utfordring som gir variasjon og utvikling.
Hva liker du minst?
– I noen saker kan det være vanskelig å finne gode løsninger. Det kan også være frustrerende at det er så kort barmarkssesong, og da kan det bli travelt å gjennomføre alt før det blir vinter og snø i terrenget.
Jeg liker heller ikke så godt når det er vanskelig å få partene til å fokusere på saken og mulige løsninger. Høyt konfliktnivå kan være utfordrende.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Med en master i eiendom er det mange jobbmuligheter. Du kan jobbe både privat og offentlig, og innenfor flere ulike fagretninger. Mange kan jobbe som konsulenter hvor fagkompetansen blir leid ut. Aktuelle fagområder kan være jordskifteretten, plan eller byggesaksavdelinger i kommuner. Det er ikke så vanlig med videreutdanning etter man har tatt en mastergrad.
Hva tjener en jordskiftedommerfullmektig?
– Årslønnen i dette yrket er på 650 000–700 000 kroner. For en fast jordskiftedommer er årslønnen høyere.
Hvordan er sjansene for å få jobb som jordskiftedommerfullmektig?
– Det er gode muligheter for å få jobb som nyutdannet jordskiftekandidat. Det er etterspørsel etter folk med denne utdanningen fordi studiet tilbys kun ved to utdanningssteder, og det er få som blir utdannet hvert år. Jeg vil si at det er gode muligheter for å få jobb som jordskiftedommerfullmektig etter endt studie.
Tilhørende utdanninger
Juss - rettsvitenskap
Du lærer om hvordan lover skal tolkes, forstås og brukes på riktig måte i ulike saker.
Finn studier