Hvorfor valgte du å bli IT driftstekniker?

– Jeg valgte IT fordi jeg ville forstå hvordan en datamaskin fungerte. Jeg satt mye på data, og en hobby var å søke på nettet etter problemstillinger for å se om jeg kunne løse de. Det gav meg etter hvert en forståelse av hvordan ting hang sammen. Det var helt naturlig å ta et fagbrev innen IT. Jeg jobber med hobbyen min, samtidig som jeg hjelper mennesker, og det liker jeg godt.

Image
Lenke
Bente Delmas
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det første jeg gjør når jeg kommer om morgenen er å sjekke om det har kommet inn nye saker fra kunder. Det er som oftest spørsmål om IT -support. Ut ifra henvendelser og andre ting jeg har å gjøre, lager jeg en agenda for dagen. Jeg løser som oftest sakene ved å fjernstyre kundenes datamaskiner. Det vil si at jeg tar over datamaskinen til kunden og hjelper de fra min eget kontor. En gang iblant drar jeg også ut til kundene.

Jeg får mange rare spørsmål. IT er et stort og omfattende fag og kan ikke jeg svare sender jeg kundene videre til de som er mer spesialisert. Min avdeling jobber med implementering og drift av skyløsninger. Kundene er både store, små, offentlige og private. Jeg driver også med opplæring av nye systemer, både fysisk hos kunder og via fjernstyring. Jeg drifter både egne og andre prosjekter.

Jobben dreier seg mye om å prioritere det viktigste først. Når det er oppdateringer, eller forsøk på hacking er dette en travel jobb. Selv flyter jeg mellom mange prosjekter. Alt fra implementering av nye tjenester, vedlikehold og kundesupport. IT har et helt eget fagspråk og det er ikke enkelt å finne forståelige ord på det jeg driver med. 

Jeg samarbeider med kollegaer med ulik bakgrunn, som jobber med for eksempel nettverk og sikkerhet. Jeg har ofte interne kurs for å heve kompetansen og få nye sertifiseringer. Faget utvikler seg fort og jeg må henge med. Firmaet jeg er i er en del av et stort internasjonalt konsern som heter ECIT med kontorer i ni land.

Hva kreves for å kunne jobbe som IT driftstekniker?

– Jeg tok Vg1 teknologi og industrifag og IKT-servicefag. Jeg var skolelei, ville fort ut i jobb og fikk lærlingplass hos Velle utvikling. Det er et tiltak som tilbyr kvalifisering, arbeidstrening og jobbformidling i Vestfold.

Jeg var lærling i to år og tok deretter fagbrevet. Mens jeg var lærling var jeg på et studiebesøk i bedriften jeg jobber i nå, jeg ble fascinert av kompetansen i firmaet og ble veldig glad da jeg fikk jobb her.

Selv om den vanlige veien inn i dette yrket er å gjøre som meg, gå to år på skole og ha toårig opplæring i bedrift, finnes det andre muligheter for både deltidsstudie og voksenundervisning.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må ha en stor dose tålmodighet. Mange kunder har liten forståelse for IT og jeg må være nøye med hvordan jeg ordlegger meg for at de skal forstå. Det hjelper veldig å være løsningsorientert, og du må ha interesse for IT. Du må også like å lære nye ting og å følge med i utviklingen. Service er en stor del av jobben.

Yrket passer ikke så godt for de som ikke kjenner seg igjen med beskrivelsen ovenfor. En som er utålmodig, ikke serviceinnstilt og heller ikke interessert i IT og utvikling, vil du ha det vondt i denne jobben.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg får være med på å forme store IT-systemer og det er jeg stolt av. En annen ting er at jobben er veldig takknemlig. Jeg er stadig vekk en hverdagshelt, og alle er glade for å se meg.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker ikke når det er stille, jeg vil helst ha det travelt.

Image
Lenke
Bente Delmas
Lisens
1

Hvorfor valgte du å ta fagbrev?

– Jeg ville fort ut i jobb innenfor IT. Å ta fagbrev betydde mindre tid på skolebenken og ettersom jeg var skolelei, var dette en fin løsning.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er muligheter for jobb i små og store bedrifter, offentlig og privat. Man kan ha ansvaret for IT- systemet i et lite firma. Jeg kan starte for meg selv og leie meg ut og drifte andres IT- systemer. Selv satser jeg på å ta ulike sertifiseringer som på sikt vil gi meg spisskompetanse. Med fagbrev kan du også bli ingeniør via Y-veien.

Hva kan man forvente i lønn som IT driftstekniker?

– Jeg tror 450 000 kroner i året er en vanlig startlønn.

Hvordan er sjansene for å få jobb som IT driftstekniker?

– Det blir stadig flere jobber og mulighetene vokser med digitaliseringen. Hvis du er flink, tar initiativ og er villig til å lære er sjansene store.

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
Mange kunder har liten forståelse for IT og jeg må være nøye med hvordan jeg ordlegger meg for at de skal forstå.
Jeg jobber med hobbyen min, samtidig som jeg hjelper mennesker, og det liker jeg godt.