Isolatør Tommy Steen på verkstedet på Slagentangen.

YrkesintervjuIsolatør favoritt ikon

Tommy Steen var hjelpearbeider i elleve år før han tok fagbrevet i 1999. – Det var stort å ta fagbrevet, kjenne på yrkesstolthet, lønnsforhandling og ikke minst jobbmuligheter, sier han.

Tommy Steen
50 år
Isolatør/Formann
Bilfinger Industrier Norge AS, Vestfold og Telemark

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Mitt yrkesvalg var nok litt tilfeldig. Egentlig ville jeg satse på musikk. Broren min jobbet som isolatør, og faren til en kamerat spurte om jeg ville prøve meg i en konkurrerende bedrift. Jeg tenkte, tja hvorfor ikke! Nå har jeg vært i faget i 31 år. Underveis har det skjedd en stor teknologisk utvikling både for yrket og for meg personlig. Jeg startet som hjelpearbeider og er i dag formann for cirka 15 mann.

img_0322_1.jpg

Tommy Steen på verkstedet. Det er der han liker seg best.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber i Bilfinger, som blant annet isolerer og kapsler rør, tanker med mer. Bilfinger jobber rundt i hele landet, også offshore. Selv jobber jeg kun på Slagentangen i Vestfold. Landets nest største raffineri og vår kunde er utelukkende Esso. Vi driver både med rehabilitering av det eksisterende rørsystemet og med isolering av nye rør. Rørene frakter blant annet olje, vann og kondensat, og isoleres ut ifra hvilken type produkt de er beregnet for.

På raffineriet mottar vi Rockwool moduler som er ferdig tilpasset fra fabrikken i Nederland. Rockwool er steinull som er smeltet sammen. De legges rundt rørene for å gi produktet en termisk isolering. Vi dekker også rørene med tynne plater for å forhindre korrosjon. Vi lager deler på verkstedet. Det er ofte av tynnmetall som vi monterer for å hindre slitasje og rust på rørene.

Som formann har jeg ansvar for at de tekniske ISO tegningene blir tolket på riktig måte. De som har tatt fagbrev kan selv lese tegningene, men i og med at jeg har ansvaret velger jeg å kvalitetssikre hver tegning.

Å drive med isolering betyr mye klatring i stillaser. De som ikke er i form når de starter kommer fort i superform. Jeg tør påstå at vi isolerer et par kilometer rør i løpet av et år.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg var hjelpearbeider i elleve år og gikk så opp til fagprøven. I etterkant har jeg hatt mye intern kursing i firmaet.

Det vanlige utdanningsløpet er to år på skole og treårig opplæring i bedrift.

Mange jobber som hjelpearbeidere. Av mine femten menn har cirka halvparten fagbrev. Jeg ser en stor fordel ved å ta fagbrev. Både lønnsmessig og for videre utdanning. Det gir mulighet til å gå videre og for eksempel bli ingeniør via Y-veien.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du må være i god fysisk form. Det er mye stillaser, krabbing og til tider tungt fysisk arbeid. Vi er for det meste ute og det passer ikke for dem som liker å jobbe inne. Per i dag har vi for få damer, men yrket passer godt for begge kjønn. Det blir lunere og mer positivt å ha jenter med på laget.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å lage deler på verkstedet er det jeg liker best. Jeg blir ikke utlært og møter stadig nye utfordringer og lærer nye måter å gjøre ting på. Innspill fra andre er også viktig for egen utvikling.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Isolasjon klør gjerne litt i begynnelsen. Selv er jeg blitt immun og kan skrive under på at kløen går over. Vi bruker verneutstyr, som betyr heldekkende dresser. Det kan bli veldig varmt om sommeren og det er nok det jeg liker minst.

img_0322_2-001.jpg

Tommy Steen lager deler i tynnmetall.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må like å jobbe i team. I perioder jobber vi flere sammen og du må være villig til å lære av de andre. Det er en fordel å være fingernem, men det kan trenes opp. Å være kreativ og komme med gode løsninger er et stort pluss. Du bør trene, tøye ut og være fysisk sterk.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe offshore. Firmaet jeg jobber for har hatt jobber i Korea, Malta, Mexico, Maldivene og Dubai. Du må like å reise litt. Noen er fast på en plass, andre blir periodevis sendt til andre arbeidssteder og får man økonomisk kompensasjon som bortebotillegg og diett. Du kan også jobbe som isolatør for utbyggerfirmaer som for eksempel driver med bygging av offentlig bygninger. Mange rørleggerfirmaer har egne isolatører, hvor du også kan ta fagbrev som rørlegger underveis. Mange gjør det for å øke kompetansen sin og med det flere jobbmuligheter. Man kan også stige i gradene i egen bedrift. Det er personer som har startet som isolatør og som i dag er direktør i samme firma.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Cirka 430 000 kroner i året er vanlig begynnerlønn med fagbrev. Det er mulighet til å tjene mer med diett og borteboertillegg.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er manko på isolatører i Norge. Vi bruker mye utenlandsk arbeidskraft og det er store muligheter for å få jobb.

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
    • Å lage deler på verkstedet er det jeg liker best.
    • Jeg tør påstå at vi isolerer et par kilometer rør i løpet av et år.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser