Isolatør

– Stort sett alt vi gjør er fysisk arbeid, forteller Terje.
En mann i blå genser og med svarte briller ser mot kamera. Bildet er tatt innendørs. Han står foran en hvit vegg.
Terje Pettersen, 50 år
Isolatør
BSI Offshore Bergen
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Du trenger ikke nødvendigvis være så sterk, men dette yrket passer best for de som liker fysisk arbeid. »
― Terje Pettersen
Tekst og foto:
Sigrid Hegge Eriksen
Publisert: 15.11.2022
«Du trenger ikke nødvendigvis være så sterk, men dette yrket passer best for de som liker fysisk arbeid. »
― Terje Pettersen
«Det er veldig gode sjanser for å få jobb, da det er stor mangel på folk i denne bransjen»
― Terje Pettersen

Hvorfor valgte du å bli isolatør?

– Det var ganske tilfeldig. Jeg tok et halvårskurs i isolasjon, og begynte å jobbe som isolatør etter det. Etter noen år i jobb, kunne jeg ta fagprøven som isolatør. Grunnen til at jeg valgte dette yrket, var nok fordi jeg ville gjøre noe fysisk og ikke sitte på skolebenken og studere.

Image
En mann i blå genser og oransje arbeidsbukse står med ryggen til kamera. Han bruker et instrument som skal sveise sammen noen skruer på en stor metallboks.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber i en bedrift som driver med maritim innredning og teknisk isolering. Det innebærer at jeg jobber både på vårt eget verksted, men også offshore på plattformer. I tillegg har vi noen oppdrag som krever at vi er litt rundt i lokalområdet.

Som isolatør, er hovedoppgaven vår å isolere rør, enten brannisolasjon eller varmeisolasjon. Utenpå rørene legger vi noe som heter kapsel, som fungerer som en mekanisk beskyttelse på rørene. Når vi er offshore, gjør vi også innredning av lugarer, der vi river opp gulv og skifter vegger.

Når vi er på verkstedet, produserer vi kapselen som skal brukes til isolering. Akkurat nå jobber vi med en katalysator som skal isoleres og kapsles, før den skal sendes offshore. Katalysatoren er en del av eksospartiet på en plattform.

Arbeidstiden når vi arbeider på verkstedet er klokken 07-15, mens når vi er offshore jobber vi tolvtimersskift. Da er vi ute i 14 dager, før vi får en lengre friperiode når vi kommer hjem.

Hva kreves for å kunne jobbe som isolatør?

– Den vanlige veien å gå er to år videregående, så to år læretid. Selv gikk jeg en annen vei, der jeg jobbet med relevant arbeid i fem år, før jeg kunne gå opp til fagbrevet. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du trenger ikke nødvendigvis være så sterk, men dette yrket passer best for de som liker fysisk arbeid. Stort sett alt vi gjør er fysisk arbeid. Du bør også kunne like å reise litt, da vi er ganske mye borte i perioder. Du må også kunne ha evne til å jobbe selvstendig, særlig når man er offshore, da vi ofte blir vi sendt ut alene som eneste isolatør.

Det blir en del støv med isolasjon, så dersom du har mye allergier kan det være litt utfordrende i dette yrket.

Hva liker du best med å være isolatør?

– Det jeg liker best, er variasjonen og det at det er en del reising. I min tidligere jobb var det enda mer reising, som nesten ble litt for mye. Da hadde jeg også jobboppdrag i utlandet.

Hva liker du minst?

– Noen ganger har vi veldig korte tidsfrister på oppdrag, og det er ganske stressende.

Image
En mann iført blå genser, oransje arbeidsbukse og beskyttelseshansker skrur på en maskin og holder et metallrør i hånden.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mange isolatører jobber i byggebransjen i tillegg til verftsbransjen. Det vanligste er å jobbe i større bedrifter.

Hva kan man forvente i lønn som isolatør?

 – Det varierer veldig, men lønnen ligger kanskje på rundt 400 000 kroner i året. Jobber du offshore er det også en del tillegg.

Hvordan er sjansene for å få jobb som isolatør?

– Det er veldig gode sjanser for å få jobb, for det er stor mangel på folk i denne bransjen. Det er også inntrykket vi får fra andre selskaper, at det er behov for flere isolatører.

Tilhørende utdanninger

Isolatørfag

Du lærer om isolering av rør, tanker, ståldekk og stålvegger mot varme, kulde, lyd og brann.

Finn studier