Industrimekaniker Ole Egil Soldal er avbildet inne i en av hallene der han jobber. Han er iført gul og blå kjeledress, hvit hjelm, vernebriller og hansker. Han har mørkt hår og skjegg.

YrkesintervjuIndustrimekaniker favoritt ikon

– Jeg har alltid likt å skru på ting, sier Ole Egil Soldal.

Ole Egil Soldal
24 år
Industrimekaniker
Bilfinger Industrial Services Norway AS, Karmøy

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid likt å skru på ting. Faren min driver et entreprenørfirma, og jeg har vært med der og skrudd på traktorer og annet. Da jeg begynte på videregående hadde jeg ikke pekt ut akkurat dette yrket, men etterhvert fant jeg ut at jeg ville søke læreplass som industrimekaniker. Det fikk jeg, i stor konkurranse med mange andre. Jeg hadde hatt utplassering her i Bilfinger, og det var nok en stor fordel for å få læreplass.

unnamed-2.jpg

Industrimekaniker Ole Egil Soldal er avbildet ved en av maskinene han jobber med. Vi ser han fra siden, og han er iført blå og gul kjeledress, hvit hjelm, vernebriller og hansker. Maskinen er gul, og i bakgrunnen ser vi en blå vegg.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsoppgavene varierer veldig. Jeg er fast utleid, og jobber som en del av bemanningen. Jeg jobber fra klokken 7.30 til 15.30, og vi starter dagen med et morgenmøte. Der får vi beskjed om hva som har skjedd på kveldsskiftet, og om det er noe spesielt som haster. Om det er noe kritisk som skal repareres så gjør vi det. Ellers bruker vi tid på forebyggende arbeid og vedlikehold. 

Noen ganger skjer det ting i løpet av dagen, som i dag når det var en hydraulikkpumpe som ikke gav trykk. Da må jeg feilsøke og bytte komponentene som er ødelagt. Det haster nesten alltid, ting skal være raskt fikset. Jeg liker det, at ting står på, at det skjer mye og er travelt. Det veksler mellom rolige dager med verkstedarbeid og vedlikehold, før det kan være full rulle med noe som må fikses neste dag. Det er kjekt å det er så variert, og at jeg aldri helt vet hva som skjer i løpet av en dag.

Vi er gjerne to-tre sammen på en jobb, men jeg jobber mye selvstendig også. Det er en grei variasjon, og jeg trives godt med å ha ansvar alene. Når vi driver med feilsøking krever det erfaring. Er det noe jeg lurer på kan jeg alltid spørre og diskutere med kollegaer, kanskje har de vært borti noe lignende og kan hjelpe.

Jeg jobber med alt fra ganske enkelt mekanisk utstyr, til mer avansert utstyr som krever programmering. Det er spennende å samarbeide på tvers av ulike fag for å feilsøke og reparere det mer avanserte utstyret. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg gikk VG1 TIP (Teknikk og Industriell Produksjon) og VG2 INT (Industriteknologi), før jeg hadde to års læretid her i Bilfinger. Det er vanlig å ha yrkesfaglig bakgrunn og gå i lære, men det er også en del som tar fagbrev gjennom jobb. Det krever fem års yrkeserfaring. Jeg har i tillegg et ekstra fagbrev som industrirørlegger, som jeg fikk tatt gjennom jobb.   

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er mye tungt arbeid og ganske fysisk, selv om vi har begrensninger på hvor tunge løft vi skal ta. Det kan bli en del kryping, klatring og arbeid på trange plasser, så du bør ha en fysisk form som gjør at du tåler det.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker at det er så variert, og at jeg kommer bort i så mange forskjellige utfordringer. Vi må finne ut av ting, og blir aldri utlærte. Jeg synes også at det er positivt at det er mulig å jobbe en del overtid og tjene litt ekstra om en har lyst. Det aller viktigste er likevel at det er et knallbra miljø. Det er et veldig godt samarbeid mellom oss kollegaer, alle har en fin tone, og vi løser ting sammen.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kjedeligste er hvis det ikke er noe spesielt som skjer. Jeg liker best å ha det travelt.

unnamed-1.jpg

Industrimekaniker Ole Egil Soldal er avbildet mens han arbeider på en maskin inne i verkstedhallen. Han er iført gul og blå kjeledress, hvit hjelm, vernebriller og hansker. Maskinen er gul og bak han ser vi verkstedhallen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Du bør vise initiativ, det er viktig å kunne se ting selv. Du må være i stand til å trå til og hjelpe uten å bli spurt. Det er et yrke som passer godt hvis du liker å skru, jeg tror det er viktig å ha den interessen i bunn.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Du kan jobbe omtrent overalt. Der det er industri, trengs det en mekaniker – både i små og store bedrifter. Det er også arbeidsmuligheter offshore. Det går an å ta dobbelt fagbrev for å få annen kompetanse i tillegg. Jeg har også gått videre og tatt maskinteknikk på fagskolen.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Når du har tatt fagbrev starter du gjerne rett over 420 000 i året her jeg jobber. Men det er flere tillegg, så lønn kan variere en del. Her får vi for eksempel ekstra betalt for et ekstra fagbrev.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Det kan nok svinge etter hvordan tidene er i industrien, men jeg vil tro det er gode muligheter for dem som ønsker det. Jeg gikk selv rett i jobb etter å ha tatt fagbrev. Kanskje er det å få læreplass som er nåløyet, for det er flere som ønsker det enn som får. Hvis du viser initiativ og et ønske om å lære, så kommer du langt. 

Tekst:
Elin Tollevik Garvik
    • Det veksler mellom rolige dager med verkstedarbeid og vedlikehold, og så kan det være full rulle med noe som må fikses neste dag.
    • Jeg liker at det er så variert, og at jeg kommer bort i så mange forskjellige utfordringer.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser