Daniel Bakkan på Herøya Industripark.

YrkesintervjuIndustrimaler favoritt ikon

Daniel Bakkan likte seg ikke på skolen, men da han fikk en lærlingplass som industrimaler falt livet på plass.

Daniel Bakkan
21 år
Industrimaler
Bilfinger, Herøya Industripark, Porsgrunn

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var et tilfeldig valg. Jeg var ikke glad i skolen og strøk i flere fag på videregående. Læreren min tipset meg om at Bilfinger trengte industrimalerlærlinger. Jeg visste ærlig talt ikke hva jeg gikk til, men tok en råsjanse og søkte om lærlingplass. For meg som er interessert i billakkering, virket det som et egnet yrkesvalg. Nå er jeg den stolte eier av fagbrev og liker meg veldig godt.

industrimaler_4.png

 Daniel Bakkan spraylakkerer en stålkonstruksjon.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jobben min er å fjerne rust og forhindre rust i framtiden på stål. Det kan være containere, bærebjelker, plater, rekkverk og rør. Som regel brukes stålet i olje- og gassindustrien. Jeg begynner med å maskere de områdene jeg ikke skal behandle, og deretter sandblåser jeg stålet. Resultatet skal bli jevnt og uten brune rustflekker. Å sandblåse en container tar fire til fem timer. Det er hardt fysisk arbeid med strenge krav til verneutstyr. Jeg har på en sandblåsermaske og får friskluft fra en kompressor. 

Det vanlige er å sandblåse en dag og lakkere første strøk neste dag. Så skal det tørke, og deretter males to ganger til. Blandingsforholdet til malingen er ekstremt viktig, og feilberegning vil gå ut over kvaliteten. Før jeg begynner å lakkere må jeg bytte maskeringen for å hindre at støv og sandpartikler setter seg fast i malingen. Malingen må ha rett tykkelse, og da bruker jeg en såkalt MY-måler. Når jeg spraymaler bruker jeg en maske med filter og glass.

Det er en takknemlig jobb. Det jeg behandler blir nesten bedre enn nytt! Mitt viktigste verktøy er hendene, og jeg føler på stålet om det er perfekt behandlet. Jeg kan spare meg for mye jobb ved å være veldig nøye fra starten av. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok Vg1 bygg- og anleggsteknikk og Vg2 byggteknikk. Det siste året strøk jeg i flere fag, og var glad for å slutte på skolen og begynne som lærling. Du må ha fellesfagene for å kunne gå videre. Det er blant annet samfunnsfag, engelsk, norsk og kroppsøving. Jeg fikk lærlingplass som industrimaler og var lærling i to og et halvt år. Fagprøven var å sandblåse forskjellige objekter og sprøytemale de til 400 MY. Den tok fire dager.

Det vanlige utdanningsløpet er Vg1 bygg- og anleggsteknikk, Vg2 overflatebehandling og to års opplæring i bedrift.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du bør være i god fysisk form. Sandblåsing er tungt. Når du sprøytemaler jobber du i mange rare posisjoner, og håndtering av stål er tungt. Jeg vil ikke anbefale dette for astmatikere. Til tross for verneutstyret er det mye støv. Du bør også tåle å bli møkkete. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg blir veldig motivert og stolt når jeg ser hvor fint et produkt blir etter at jeg har behandlet det.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Antagelig å jobbe med ting som det ikke er så nøye med.

industrimaler_2.png

Daniel Bakkan i malerhallen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Å være nøyaktig og systematisk er viktig. Det er lett å glemme noe hvis du ikke har system på ting, og det kan gi store konsekvenser. Du må ha kunnskaper om løsemidler og like å jobbe selvstendig. Jeg jobbet alene et år på sprøytemalingen og der lærte jeg masse ved å feile og selv rette opp feilene. Det kan være tidspress og du bør være effektiv.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Selv er jeg veldig interessert i billakkering og det er et relevant fag. Det er muligheter i offshore, industri, verksted og til sjøs på oppdrag. Jeg vil gjerne bli FROSIO-inspektør i framtiden. Det betyr å være inspektør på malerjobber.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Litt i overkant av 400 000 kroner i året er et greit anslag.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det kommer an på hvor i landet du er. Mulighetene er generelt store akkurat nå. Faget er ikke så populært og mange industrimalere går snart av med pensjon. Dermed blir det behov for nyutdannede industrimalere. 

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

 

 

 

    • Det er en takknemlig jobb. Det jeg behandler blir nesten bedre enn nytt!
    • Å være nøyaktig og systematisk er viktig.
    • Nå er jeg den stolte eier av fagbrev og liker meg veldig godt.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser