Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg har alltid likt å jobbe fysisk og kunne ikke tenke meg å sitte på et kontor. Derfor valgte jeg yrkesfag. Da jeg begynte på vg3 var Aibel på jakt etter en lærling, og jeg stilte på intervju. Jeg hadde tidligere drevet litt med maling og gjort noen småjobber. Derfor var jeg interessert, selv om industriell overflatebehandling er noe annet enn den type maling jeg har gjort tidligere.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber annenhver uke, dag- og kveldsskift. Når jeg jobber dagskift starter jeg klokken syv og er ferdig klokken tre, kveldsskiftet er fra klokken 15 til 23. Det er veldig greit å jobbe ulike skift, det gir variasjon.
Arbeidsdagen starter med at vi planlegger det som skal gjøres sammen med formannen. Vi er stort sett 4–5 personer på hvert skift, og alt etter hvilken type jobb som skal utføres, jobber vi sammen to eller flere. Det er alltid lagarbeid, og det gjør jobben både lettere og kjekkere.
Aibel Haugesund er et stort offshoreverft, og vi får inn mange ulike prosjekter. I malehallen jobber vi med alt fra ganske små deler til store konstruksjoner. Det kan være rør, plater, seksjoner og annet som skal brukes offshore og på skip.
Før vi kan male må vi sandblåse for å fjerne rust og klargjøre overflaten. Det er ganske krevende fysisk, for blåseslangen vi jobber med har 8–10 bar, noe som betyr at du må kontrollere ganske store krefter. Det kan være tungt arbeid, men det er pauser og rulleringer på hvor lenge en kan jobbe med de ulike arbeidsmetodene slik at en begrenser belastninger i henhold til arbeidsmiljøloven.
Jeg bruker verneutstyr når jeg sandblåser, som støvdress, blåsemaske, hansker og friskluftslange. Når vi spraymaler bruker vi kjemikaliedresser, hansker, friskluftmaske og filter. Derfor tar det alltid litt tid å gjøre seg klar med rett utstyr før vi begynner.
Det er viktig å jobbe raskt og samtidig nøyaktig, sånn at resultatet blir bra. Det er mange erfarne malere her, og det er veldig greit å kunne lære av dem. Vi sprøytemaler, men bruker også pensel der det ellers er vanskelig å få malt skikkelig. Vi bruker ulike typer maling, tilpasset de forskjellige prosjektene. Det er viktig at vi påfører rett mengde maling, det skal ikke være for lite, men heller ikke for mye.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Jeg gikk Vg1 Teknikk og industriell produksjon og Vg2 Industriteknologi. Deretter to år læretid i bedrift, der jeg tok fagbrev i industriell overflatebehandling. Det er linjen du går for å bli industriell overflatebehandler.
For å bli industrimaler går en Vg1 bygg- og anleggsteknikk og Vg2 overflateteknikk, men vi har ikke tilbud om Vg2 overflateteknikk her i Nord-Rogaland.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Dette passer ikke hvis du ikke liker å jobbe fysisk. Jeg sitter ikke mye i ro i løpet av en dag, og det kan være et ganske krevende fysisk arbeid. Hvis du sliter med ryggen, eller ikke er i stand til å klatre i stillas og bevege deg over og under det som skal males, så er det vanskelig å være industrimaler.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Det kjekkeste er å sprøytemale. Det er effektivt, og jeg liker at jeg ser resultater av det jeg gjør ganske raskt. Samtidig vises feil like raskt, så det er viktig å gjøre en skikkelig jobb og være nøye.
Vi overflatebehandler deler som settes sammen til større prosjekt. Noen ganger kan jeg nesten få litt sjokk når jeg ser hvor store prosjektene er når de er ferdige, og det er kjekt å vite at jeg har vært med på en del av det.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Vi bruker mye beskyttelsesutstyr, og hvis vi går fra å male til å sandblåse midt på dagen, tar det tid å skifte kjeledress og beskyttelse. Å gå fra et arbeid til et annet er jeg ikke så glad i, fordi det går vekk mye tid på å ta av og på seg utstyr.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Hvis du er sosial er dette en kjekk jobb. Du jobber på lag med andre hver dag, og må trives med det. Hvis du liker å være i fysisk aktivitet så passer denne jobben godt. Det er også viktig å være nøyaktig.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan jobbe som industriell overflatebehandler offshore, med skipsbygging og i industri. En kan også ta Frosio-kurs for å jobbe som kvalitetskontrollør, og inspisere og sjekke arbeidet som gjøres. Det er en egen sertifisering. Det er også mulig å ta fagskole hvis du ønsker mer utdanning.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Jeg har nettopp fått fagbrev og lønnen er i henhold til tariff, ca. 400 000 pluss i startlønn og i tillegg har en skifttillegg. Lønnen stiger videre etter faste lønnstrinn.
Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Det er behov for industrielle overflatebehandlere, så det er gode muligheter. Det er alltid noe som trenger å males – skip, plattformer og veldig mye annet. Selv fikk jeg fast jobb hos Aibel, der jeg hadde læretiden min, rett etter at jeg tok fagbrev.
Jeg har alltid likt å jobbe fysisk, og kunne ikke tenke meg å sitte på et kontor.
I malehallen jobber vi med alt fra ganske små deler til store konstruksjoner.